Ο παπα-Παρθένης και ο… ολιγάρχης Κύριλλος!

4

γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

Δεν ξέρω πόσοι γνωρίζουν τον «παπα-Παρθένη», το κεντρικό πρόσωπο σε ένα από τα διηγήματα του Παύλου Νιρβάνα με τίτλο «Το συναξάρι του παπα-Παρθένη κι άλλες νησιώτικες ιστορίες»… Ο παπα-Παρθένης, που «ήξερε περισσότερα πράματα για τη βασιλεία του κόσμου τούτου, παρά για τη βασιλεία των Ουρανών», έλεγε ότι είναι «βαριά η καλογερική».

«Κι ο λαϊκός, βρε παιδιά», συμπλήρωνε, «σα θέλη να ζήση με τον Νόμο του Θεού, πρέπει να τυραννισθή σ’ αυτόν τον κόσμο. Ποιος είν’ αυτός που ζη σήμερα με τον Νόμο του Θεού; Κανένας. Ολοι μας, για ‘‘το πυρ το εξώτερον’’ είμαστε παπάδες και λαϊκοί, όλοι πέρα-πέρα».

Βαριά η καλογερική, λοιπόν, αλλά όχι μόνο για τον ταπεινό «παπα-Παρθένη» του Παύλου Νιρβάνα, που ο έρμος ήθελε να γίνει καπετάνιος και όχι παπάς! Βαριά, όμως, η καλογερική και για έναν πραγματικό παπά, σύγχρονό μας! Και όχι ταπεινό εφημέριο, αλλά μεγαλοσχήμονα και ισχυρό, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο!

Αν πιστέψουμε την έκθεση του «Forbes» του 2006, η περιουσία του φθάνει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια! Αλλοι, όπως η «Novaya Gazeta», την εκτιμούν μεγαλύτερη! Οτι μπορεί να φθάνει ακόμα και τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια!

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera», σε άρθρο της, γράφει για την πολυτελή κατοικία του στη Μόσχα, το σαλέ του στις ελβετικές Αλπεις, τη λατρεία του για το σκι, θαλάσσιο και χειμερινό, ενώ αναφέρει και το πάθος του για τα ακριβά ρολόγια!

Θυμίζει, μάλιστα, την περιβόητη φωτογραφία, στην οποία είχε γίνει photoshop για να καλυφθεί από το χέρι του Κύριλλου το αξίας 30.000 δολαρίων ρολόι του, μάρκας Breguet. Και επειδή, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας «ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη», ξέχασαν να καλύψουν την αντανάκλαση του πανάκριβου ρολογιού στο τραπέζι και έτσι αποκαλύφθηκε η λαθροχειρία, αναγκάζοντας το ρωσικό Πατριαρχείο να ζητήσει συγγνώμη.

Πάντως, ο ίδιος ο Ρώσος ιεράρχης αρνείται ότι κρύβει αυτόν τον πλούτο. Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ πιθανό να φανεί, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Κύριλλο σαν Ρώσο ολιγάρχη και οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του είναι προ των πυλών.

Γιατί, όμως, η Κομισιόν θέλει να επιβάλει κυρώσεις σε έναν πάμπλουτο, όπως όλα δείχνουν, ιεράρχη; Η απάντηση είναι γιατί δεν άκουσε την παραίνεση ενός άλλου ιεράρχη, του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος, όπως αποκάλυψε στην «Corriere Della Sera», στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες, είπε στον Ρώσο Πατριάρχη «να μη γίνει το παπαδάκι του Πούτιν»!

Και εδώ ο Ποντίφικας έχει δίκιο… Τα τελευταία χρόνια το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει γίνει ο θρησκευτικός βραχίονας του Κρεμλίνου. Εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας, εκμεταλλευόμενο την θρησκευτική πίστη εκατομμυρίων ορθοδόξων, εκμαυλίζοντας, ταυτόχρονα, με χρήματα, εκατοντάδες ιερείς, όπως όταν έκαναν την «εισπήδηση» στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας για να «τιμωρήσουν» τον Πατριάρχη Θεόδωρο, επειδή τόλμησε να πάει κόντρα στη Μόσχα και να υποστηρίξει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να δώσει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία!

Το κέρδος για τον Κύριλλο για να κάνει το… «παπαδάκι του Πούτιν» είναι πλέον στους πάντες γνωστό: Να γίνει η Μόσχα η «Τρίτη Ρώμη» και ο ίδιος Οικουμενικός Πατριάρχης στη θέση του κ. Βαρθολομαίου!

Γι’ αυτό και δικαιολογεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι ένας αγώνας μεταξύ του «καλού» με το «κακό» (το καλό, βέβαια, είναι το γεωπολιτικό συμφέρον της Μόσχας) και ότι «μια μεγάλη και ισχυρή χώρα (σ.σ.: η Ρωσία) δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν, μόνο υπερασπίστηκε τα σύνορά της» απέναντι στη «διεστραμμένη», όπως τη χαρακτηρίζει, Δύση. Και, τέλος πάντων, για τον Κύριλλο ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν είναι ένα πολιτικό ζήτημα»… Είναι «ζήτημα σωτηρίας του ανθρώπου», «ένας αγώνας που δεν έχει φυσική αλλά μεταφυσική σημασία»!!!

Σαν τον παπα-Παρθένη και ο Κύριλλος, που «ήξερε περισσότερα για τη βασιλεία του κόσμου τούτου, παρά για τη βασιλεία των Ουρανών»…

Και έλεγε ο γερο-ιερέας του Παύλου Νιρβάνα: «Και ύστερα έρχονται και ανάβουν ένα κερί στην εκκλησιά. Καλύτερα να μην τάναβαν κι αυτό…».

Για να συμπληρώσει διερωτώμενος ο συγγραφέας: «Κι αυτός ακόμα -μήπως ήθελε να κρυφθή;- ήτανε άξιος να φέρνη το σχήμα;»…

ΥΓ.: Στα αποσπάσματα από το βιβλίο του Π. Νιρβάνα έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του κειμένου και έχει αλλάξει μόνο ο τονισμός, από πολυτονικό σε μονοτονικό.

REAL.GR

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook