Εκλογές το 2021 σημαίνουν ψυχρή εκτέλεση της οικονομίας

Του Γιώργου Κράλογλου

Αντιλαμβάνονται ότι “μαχαιρώνουν” πισώπλατα την οικονομία οι (ευτυχώς ολίγοι…) “εγκέφαλοι”(αντιπολίτευσης και κυβέρνησης) όταν μιλάνε για εκλογές;

Περιττή η ερώτηση. Δεν θέλουν να το αντιληφθούν ή (για την ακρίβεια του λόγου) αδιαφορούν για την οικονομία όταν κινδυνεύουν τα δικά τους οικονομικά… (αν βρεθούν εκτός Βουλής).

Ας δούμε όμως γιατί είναι εγκληματική ενέργεια το άνοιγμα προεκλογικής πολιτικής σκακιέρας αντί του “Μαραθώνιου” αγώνα που απαιτεί η οικονομία μέσα στο 2021, με προέκταση και το 2022, όπως θα συμβεί σε όλη την Ευρώπη.

Τι έδειξαν πεντακάθαρα οι συνεννοήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Eurogrouρ, το τριήμερο που μας πέρασε;

Ότι για πρώτη φορά,  (από την ένταξή μας στην Ε.Ε) συναντάμε οικονομική πολιτική (βεβαίως λόγω των αναγκών αντιμετώπισης της πανδημίας) να “δένει” με δικές μας (δημοσιονομικές κυρίως) ανάγκες και επιλογές στη βοήθεια και την ενίσχυση της ιδιωτικής μας οικονομίας.

Πρώτη φορά η Ε.Ε (σχεδόν στο σύνολό της) θα συμπεριφερθεί ως κράτος-πατερούλης. Θα επιμείνει δε στον ρόλο αυτό και το 2022 (!!!) προκειμένου να φέρει άσπρες ημέρες στις οικονομίες όλων των κρατών-μελών.

Πρώτη φορά η Ελλάδα θα περάσει και δικές της απόψεις στη διαχείριση των δημοσιονομικών της, χωρίς να ακουσθούν τα “nein” των Γερμανών (που αντηχούν και στον γνωστό… μας Ευρωπαϊκό Βορρά, όταν πρόκειται για την Ελλάδα!!)

Στο Eurogroup του τριημέρου που πέρασε αποδείχθηκε πως οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα στις οικονομίες τους, αν δεν ανοίξουν γερά τον κορβανά τους,  να στηρίξουν την εθνική τους παραγωγή (ακόμη και την προσαρμοσμένη στα μηνύματα των καιρών -συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της εξαγόμενης τεχνολογίας τους-).

Εξ ου και οι χαλαρές διαθέσεις της “παρέας του Βορρά” που έδειχναν (μέχρι και την περασμένη εβδομάδα) πως δεν θέλουν να κάνουν ούτε βήμα πίσω,  από τις δημοσιονομικές πρακτικές του 2019.

Σε εκείνους λοιπόν που διαβάζουν και τα ψιλά γράμματα τόσο της Κομισιόν όσο και των Γερμανών, των “σκληροπυρηνικών” Ολλανδών, Αυστριακών Φινλανδών και των άλλων… (της γνωστής παρέας του Βορρά) γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι, έξω από το “γράμμα” των αποφάσεων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε υπάρχει πρόθεση να “μαλακώσουν” οι τακτικές σκληρής εποπτείας, στις διαχειρίσεις των δημοσιονομικών.

CAPITAL.GR