Το… χρέος των πολιτικών

Γράφει ο Βασίλης Τριανταφύλλου

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και το «μέρισμα της μιζέριας» που εξήγγειλε ότι θα διανείμει η κυβέρνηση δεν είναι για πέταμα, αν και προέρχεται από την τσέπη των υπερφορολογημένων και φτωχοποιημένων πολιτών. Προφανώς και το πλεόνασμα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι «κάλπικο», αφού για να βγουν οι αριθμοί το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών και κόβει δαπάνες ακόμα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα έπρεπε να ενισχύεται για να αποτελέσει την ατμομηχανή για την επανεκκίνηση της απονευρωμένης οικονομίας της χώρας. Προφανώς και οι παροχές που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός έχουν έντονο το άρωμα των πρόωρων εκλογών και στοχεύουν από τη μία στο να διατηρηθεί στη θέση του πρωταγωνιστή στην πολιτική σκηνή και από την άλλη να κερδίσει την προσοχή των πολιτών, παρουσιάζοντας μια εικόνα πλασματικής ευημερίας.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ -και αυτό ισχύει για όλους, είτε κυβερνούν μια μικρή χώρα, είτε ηγούνται υπερδυνάμεων, είτε λέγονται πλανητάρχες- είναι χρήσιμοι για την κοινωνία μόνο όταν χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αλήθειας, όσο σκληρή και δυσάρεστη κι αν είναι. Οταν είναι ειλικρινείς και λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι ηγέτες, μικροί ή μεγάλοι, έχουν αναλάβει την ευθύνη να στηρίζουν και να προστατεύουν τα συμφέροντα των λαών και όχι τα θησαυροφυλάκια των πολυεθνικών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι υπολογίζεται ότι ελέγχουν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Ολων αυτών που ακόμα και σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης -γιατί κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι το παγκόσμιο χρέος ξεπερνά τα 220 τρισεκατομμύρια δολάρια και είναι τριπλάσιο από το παγκόσμιο ΑΕΠ- σαρώνουν το δημόσιο χρήμα και το ασφαλίζουν σε φορολογικούς παραδείσους που όλοι τους ξέρουν, όλοι τους κατηγορούν, αλλά κανείς δεν αντιδρά για να καταργηθούν. Αυτών που με μια κίνησή τους χρεοκοπούν ολόκληρες χώρες, μετατρέποντας σε επαίτες εκατομμύρια πολίτες. Που θυσιάζουν ολόκληρους λαούς μόνο και μόνο για να αυγατίσουν τα πλούτη τους!

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες η Credit Suisse είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, μόλις το 1% των κατοίκων του πλανήτη έχει στα χέρια του περιουσία που ανέρχεται συνολικά στα 140 τρισ. δολάρια και αντιστοιχεί στο ήμισυ του συνολικού παγκόσμιου πλούτου.

Μάλιστα, οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν συνολική περιουσία ίση με τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του 50% του πληθυσμού της γης.

Στον αντίποδα, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτει ατομική περιουσία χαμηλότερη των 10.000 δολαρίων, ενώ ένας στους δέκα εξ αυτών καλείται να ζήσει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Και, βέβαια, το χάσμα αυτό χρόνο με τον χρόνο διευρύνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2010 μέχρι σήμερα οι περιουσίες των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 44%, ενώ την ίδια περίοδο αυτές του υπολοίπου πληθυσμού έχουν μειωθεί κατά 41%.

ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ; Στην καλύτερη περίπτωση είναι απλοί θεατές της καταστροφής που συντελείται. Συμμέτοχοι της μεγαλύτερης ληστείας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Προστάτες, ίσως και με το αζημίωτο, όλων αυτών που εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο για να μεγαλώσουν τους θησαυρούς τους. Συνεργάτες των πραγματικών κυρίαρχων του πλανήτη, στρώνοντάς τους τον δρόμο, νομοθετώντας αντεργατικά μέτρα, προκλητικές φοροαπαλλαγές και στο τέλος τη διαγραφή όλων των χρεών τους και την μετακύλισή τους στους απλούς πολίτες.

ΑΠΟ REALNEWS