Ο Τσίπρας και οι παλιές αυτ-απάτες με νέα ταμπέλα

3
Κοινοποίηση :

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, μέσα ενημέρωσης, δημοσιολόγοι, συμφέροντα δίνουν τα ρέστα τους ποντάροντας στο νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που ήταν εντελώς αναμενόμενο. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά την τελευταία διετία.

ΣΤΗΝ αρχή πόνταραν στον Κασσελάκη. Τι ύμνοι είχαν ακουστεί και γραφτεί όταν εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια πόνταραν στον Νίκο Ανδρουλάκη, ειδικά τέτοια εποχή πέρσι, αμέσως μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είχαν δημοσιοποιηθεί και γκάλοπ που έδειχναν το ΠΑΣΟΚ στο 20%. Πριν από έξι μήνες το ποντάρισμα και πάλι άλλαξε. Τότε, ήταν η δημοσκοπική εκτόξευση της Ζωής λόγω Τεμπών, που υποτίθεται πως θα ανέτρεπε το πολιτικό σκηνικό.

ΟΛΕΣ αυτές οι προσπάθειες εξεύρεσης κάποιου πολιτικού που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατέληξαν στον κουβά. Χάθηκαν οι ελπίδες και τα πονταρίσματα όσων είχαν επενδύσει σε εκείνους. Τώρα, το αντιπολιτευτικό «σύστημα» ποντάρει εκ νέου στον Αλέξη Τσίπρα.

ΕΙΝΑΙ αστείο, αλλά τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και εκείνοι που τον στηρίζουν επιχειρούν με την ίδια στρατηγική να πετύχουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό θα αποτύχουν για μία ακόμα φορά.

ΓΙΑΤΙ θα αποτύχει το εγχείρημα; Για πολλούς λόγους. Καταρχάς, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, μετά από 15 έτη στα οποία διετέλεσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωθυπουργός, δηλώνει πως «θα αφουγκραστεί την κοινωνία», τότε γίνεται αντιληπτό πως ομολογεί ότι τόσα χρόνια δεν τους «άκουγε». Αυτό, βέβαια, είναι μία από τις αυτ-απάτες που πουλάει ο λαϊκιστής πολιτικός. Οι υπόλοιπες είναι ακόμα πιο προκλητικές.

ΤΙ λέει με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας; Πως η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη, πως όλα τα κόμματα έχουν τελειώσει και πως μόνο εκείνος μπορεί να σώσει τη χώρα. Στην ουσία επαναλαμβάνει το αφήγημα του 2015. Και η πλάκα είναι πως όχι μόνο δεν κάνει «μοναχική πορεία προς τον λαό», όπως ισχυρίζεται, αλλά το στενό επιτελείο του είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονταν στο Μαξίμου κατά την περίοδο 2015-2019 και στην Κουμουνδούρου την περίοδο 2019-2023.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όταν ο κύκλος ανοίξει, τότε θα μπουν μέσα και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, το πολύ πολύ να μείνουν εκτός ο Πολάκης, ο Τσακαλώτος και πέντε – έξι ακόμα.

ΤΟ τωρινό παραμύθι λέει πως θα φτιάξει ένα κόμμα με «νέους και άφθαρτους». Στην πραγματικότητα, όμως, το νέο κόμμα θα είναι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ με νέα ταμπέλα. Και, βέβαια, αυτό που θα παραμείνει ίδιο θα είναι η τοξική και διχαστική ρητορική καταστροφολογίας, που αποτελεί και την αγαπημένη πολιτική συνταγή του Αλέξη Τσίπρα.

ΟΣΟΙ ποντάρουν σε αυτό λένε πως θα ανακατευτεί η τράπουλα στο πολιτικό σκηνικό. Και αυτό είναι μία αυταπάτη. Το μόνο που θα ανακατευτεί είναι οι ισορροπίες στην κεντροαριστερή-αριστερή πολυκατοικία. Και ο πραγματικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να καταφέρει να κερδίσει τη μάχη με το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στο 12%-13%. Ακόμα κι αυτό, όμως, είναι άγνωστο αν θα το καταφέρει.

 

 

ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook

Κοινοποίηση :