Οι νόμοι και τα παραθυράκια τους

3
Κοινοποίηση :

Μια είδηση που έγινε viral: Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκαν στις 2 τα ξημερώματα 8 ανήλικοι μαθητές Λυκείου από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε γνωστό νυκτερινό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης και ότι συνελήφθη ο 20χρονος προσωρινός (η αστυνομία προσπαθεί να αποκαλύψει τον επιχειρηματία του κέντρου διασκέδασης) υπεύθυνος του κέντρου διασκέδασης με τη κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, αλλά μάλλον θα του απαγγελθεί κατηγορία για βαρεία ή επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος των ανηλίκων. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες  παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί στο ίδιο κέντρο το προηγούμενο βράδυ χωρίς όμως παρέμβαση της Αστυνομίας.

Φαίνεται ότι περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους συμβαίνουν συχνά όχι μόνο στο Κέντρο αλλά και στην Περιφέρεια σε εκδηλώσεις μαθητών που οργανώνονται σε νυκτερινά κέντρα με συναίνεση των γονέων και έχουν καταγραφεί καταγγελίες και επεμβάσεις της αστυνομίας.

Όλοι έμπλεοι αγανακτήσεως εκφράσανε την απορία τους πως επιτρέπει η Πολιτεία και η Αστυνομία να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά. Η απάντηση είναι απλή: το επιτρέπουν τα παραθυράκια του νόμου και η ανυπαρξία διοικητικού και αστυνομικού ελέγχου.

Το άρθρο 4 ν.3730/2008 ορίζει: Απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και η παραμονή καθώς και η οποιαδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκέδασης και αμιγή μπαρ καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα εξαιρουμένων των ιδιωτικών εκδηλώσεων. Με βάση το παραθυράκι αυτό του νόμου διοργανώνονται από τις 15μελείς σχολικές επιτροπές με τη συνεργασία επαγγελματικής οργάνωσης που ειδικεύεται σε πάρτι σε μαγαζιά διάφορες  με γενική πρόσκληση  εκδηλώσεις σε νυκτερινά κέντρα κυρίως για μαθητές Λυκείου , χωρίς όμως έλεγχο ούτε για ποιοι προσέρχονται ούτε αν καταναλώνονται αλκοολούχα ποτά παρά την απαγόρευση κατανάλωσης τους από τους ανηλίκους. Συνήθως τους μεταφέρουν και τους παραλαμβάνουν γονείς, επομένως  υπάρχει συναίνεση των γονέων. Είναι κοινό μυστικό ότι γίνεται κατανάλωση αλκοόλ από τους ανηλίκους μερικές φορές παραπάνω του δέοντος, που συνήθως καλύπτεται.

Κάποιοι γονείς ανηλίκων εκφράσανε υπόνοιες, ότι στην παραπάνω περίπτωση, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις χορηγήθηκαν στους ανηλίκους ύποπτα ποτά κοινώς “μπόμπες” δηλαδή ποτά νοθευμένα με χαμηλότερο είδος αλκοόλης ή χημικά, που μπορεί να προκαλέσουν μέθη ή σωματική βλάβη και ως φθηνότερα αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος. Αν αποδειχθεί με την εργαστηριακή ανάλυση των ποτών, που ασφαλώς θα κατασχέθηκαν, νόθευση και όχι από τα συμπτώματα του ασθενή, τότε μόνο μπορεί να αποδοθεί κατηγορία για νόθευση των ποτών.

Ο νέος ΠΚ (ν.4619/2019) τελείως αδόκιμα κατάργησε το άρθρο 281 του παλιού ΠΚ, που προέβλεπε και τιμωρούσε τη νοθεία των τροφίμων και ποτών. Το άρθρο 279 ΠΚ “Δηλητηρίαση πραγμάτων προορισμένων για χρήση από το κοινό”, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4855/ 2021″ δεν καλύπτει πλήρως τις περιπτώσεις νοθείας των τροφίμων και ποτών και πρέπει να θεσπιστεί εκ νέου με την παλιά του διατύπωση.

Ο ν.3730/2008 που απαγορεύει στα κέντρα διασκέδασης το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ανηλίκους, τιμωρεί τους παραβάτες με διοικητικά πρόστιμα και σε περίπτωση υποτροπής σφράγισμα του κέντρου για ανάλογο με την παράβαση χρονικό διάστημα. Ο νόμος ανέθεσε τον έλεγχο των παραβάσεων στο ΣΕΥΠ, που ήδη συγχωνεύτηκε με την ΕΑΔ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Κ” η ΑΑΔΕ σφράγισε 18 πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία αποσφραγίστηκαν μετά από ολίγο με προσωρινή δικαστική διαταγή και λειτουργούν μέχρι της εκδικάσεως της αιτήσεως αναστολής μετά 1-2 χρόνια με αποτέλεσμα το σφράγισμα να αποβαίνει άνευ αντικειμένου. Φοβάμαι, ότι αυτό αποτελεί μια δικαστική πρακτική, που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες τις σφραγίσεις καταστημάτων από τις αρμόδιες αρχές και που ακυρώνει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων, γιατί μόνο η επιβολή χρηματικών προστίμων δεν είναι ικανό αποτρεπτικό μέσο, εφόσον σχεδόν κανένα δεν πληρώνεται. Η μόνη λύση είναι η άμεση εκδίκαση της αιτήσεως αναστολής των διοικητικών μέτρων με την άμεση έκδοση απόφασης.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι όχι μόνο να κλείσουν τα παραθυράκια του νόμου, που επιτρέπουν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά η εφαρμογή του νόμου με συνεχείς ελέγχους και ταχεία απόδοση δικαιοσύνης.

 

* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.

ΑΠΟ CAPITAL.GR

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook

Κοινοποίηση :