Αυτή η γυναίκα έσπασε το ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης στο Έβερεστ -Σε 14 ώρες και 31 λεπτά

5

Το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης από γυναίκα στο Έβερεστ κατέρριψε προ ημερών η Νεπαλέζα ορειβάτισσα Φούντζο Τζάνγκμου Λάμα, που σκαρφάλωσε στις 23 Μαϊου από το καταφύγιο βάσης στην υψηλότερη κορυφή των Ιμαλαϊων σε 14 ώρες και 31 λεπτά.

Για την κάθοδό της από το Έβερεστ των 8.849 μ. η ορειβάτισσα χρειάστηκε άλλες εννέα ώρες και 18 λεπτά κι όταν έφθασε στη βάση, είχε συμπληρώσει μια πολύμοχθη προσπάθεια 24 ωρών και 26 λεπτών χωρίς να σταματήσει για να κοιμηθεί.

Λόγω της περιορισμένης περιόδου που επιτρέπεται η αναρρίχηση και των δύσκολων συνθηκών στο Έβερεστ, το παράθυρο για να φτάσει κανείς στην κορυφή του ψηλότερου βουνού στον κόσμο είναι μικρό. Ουρές ορειβατών συνωστίζονται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο στον δρόμο προς την κορυφή, με τα «μποτιλιαρίσματα» να διαρκούν ενίοτε και ώρες.

Όπως είπε η Νεπαλέζα ορειβάτισσα στο CNN η αναρρίχηση κατά τη διάρκεια της νύχτας τη βοήθησε να παρακάμψει τα πλήθη. Η ίδια υπολογίζει ότι μεταξύ 21 και 22 Μαΐου υπήρχαν 6.700 άτομα μεταξύ των καταυλισμών 2 και 4, ενώ το πρωί της 24ης ήταν πίσω από «60 ή 70» άτομα.

Νεπάλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο διατάσσει τη μείωση των αναβάσεων στο Έβερεστ

Τα ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης στο Έβερεστ σημειώνονται από το καταφύγιο βάσης λόγω της ανάγκης εγκλιματισμού στο ακραίο υψόμετρο. Η Λάμα πέρασε τρεις εβδομάδες εκεί προτού ξεκινήσει την αναρρίχηση μαζί με την Σαμάνθα Μακ Μάχον, η οποία έχει θέσει ως στόχο να γίνει η πρώτη Αυστραλή που θα σκαρφαλώσει όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων του πλανήτη.

Σύμφωνα με το Guiness World Records, που μετρά το συνολικό χρόνο αναρρίχησης και καθόδου μέχρι το καταφύγιο βάσης η Φούντζο Τζάνγκμου Λάμα έσπασε το πρώτο ρεκόρ της στο Έβερεστ το 2018 με χρόνο 39 ωρών και έξι λεπτών. Τρία χρόνια αργότερα το ρεκόρ εκείνο έσπασε η 45χρονη ορειβάτισσα από το Χονγκ Κονγκ Τσανγκ Γιν Χουνγκ με χρόνο 25 ωρών και πενήντα λεπτών, αλλά προ ημερών ανέκτησε τον τίτλο η Νεπαλέζα ορειβάτισσα.

Το ρεκόρ για την ταχύτερη ανάβαση άνδρα ορειβάτη στο Εβερεστ κατέχει ο Νεπαλέζος Λάκπα Γκέλου Σέρπα από το 2003 με χρόνο 10 ωρών και 56 λεπτών, σύμφωνα με το CNN.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook