Οι «εξαφανισμένοι» υπουργοί της ΝΔ

7

Θανάσης Μαυρίδης

 

Το κακό με τις κυβερνήσεις της ΝΔ είναι ότι στα δύσκολα οι περισσότεροι της τάξης των  «πρωτοκλασάτων» χάνονται, γεγονός που είχε οδηγήσει τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη γνωστή δήλωση περί δεξιών με καρδιά καρδερίνας. Ακόμη χειρότερο είναι ότι στα πολύ δύσκολα οι φύλαρχοι της Κεντροδεξιάς ζώνονται στη θήκη το μαχαίρι σε εμφανή θέση και πάνε στο παζάρι να καμαρώσουν σαν γύφτικο σκεπάρνι. Τους σκέφτομαι χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Αυτά είναι συνηθισμένα πράγματα στην Κεντροδεξιά. Για να είμαστε ακριβείς, την χειρότερη εσωτερική αντιπολίτευση την είχε ο ιδρυτής της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής! Συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους η ΝΔ είναι σήμερα περισσότερο συσπειρωμένη από οποιαδήποτε άλλη. Ωστόσο, η εικόνα των τελευταίων ημερών δεν είναι «όμορφη». Αν μπορούμε να μιλήσουμε για ομορφιές μέσα στην καταστροφή των τελευταίων ημερών.

Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι προφανές. Διάφοροι υπουργοί σε μία προσπάθεια να διασώσουν εαυτούς από την αυτονόητη απόδοση ευθυνών από το εκλογικό σώμα, διαρρέουν διάφορα εναντίον των πάντων. Νομίζουν ότι αν «πυροβολήσουν» τους συναδέλφους τους θα διασωθούν οι ίδιοι, αγνοώντας ότι στην πραγματικότητα πυροβολούν τα πόδια τους. «Επιστρέφει εκτάκτως ο υπουργός από το εξωτερικό», έλεγε η «είδηση». Λες και οι επιτελείς του δεν μπορούσαν να ενεργήσουν χωρίς την φυσική του παρουσία.

Η χώρα βίωσε τους δύο τελευταίους μήνες ασύλληπτες καταστροφές. Δεν ξέρουμε ποια τελικά ήταν η χειρότερη. Σε αυτούς τους δύο μήνες, λοιπόν, τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ είναι άφαντα. Λες και φοβούνται να βγουν να κάνουν μία δήλωση. Λες και το πρόβλημα της διαχείρισης τόσο δύσκολων καταστάσεων είναι δουλειά μόνο του Κικίλια! Λες και η δράση μιας κυβέρνησης δεν είναι συλλογική.

Θα τους το πούμε όπως ακριβώς το σκεφτόμαστε! Δεν πάει μακριά έτσι η βαλίτσα. Όχι ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να πέσει. Υπάρχει όμως ένας αντικειμενικός κίνδυνος, να μην κουνιέται φύλλο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια! Για να αλλάξει η χώρα χρειάζεται δουλειά και μία ισχυρή κυβέρνηση που να αναλάβει να την κάνει. Και οι ισχυρές κυβερνήσεις είναι εκείνες που λειτουργούν σαν μια γροθιά, έτοιμες κάθε φορά να αντιμετωπίσουν την κάθε δυσκολία…

Μπορούν όλοι αυτοί να αναρωτηθούν που θα ήταν σήμερα αν δεν τους «τύχαινε» στον δρόμο τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Το πιο πιθανό είναι ότι θα ήταν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεταίρους τους της νεοκαραμανλικής δεξιάς να έχουν εδραιωθεί για τα καλά στην εξουσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχτηκε η καλύτερη δυνατή επιλογή για την ΝΔ και τη χώρα. Αλλά δεν φτάνει! Δεν θα μπορέσει μόνος του!

Το έχουμε ξαναπεί ότι ο μοναδικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο εαυτός της. Για την ακρίβεια, ο κακός εαυτός της. Να μην ξεχνάμε ότι πριν από τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε μόνος μαζί με λίγους υπουργούς να υπερασπίζονται τα αυτονόητα. Σήμερα είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει. Οπότε, δημιουργείται ένα ερώτημα, ποιος τελικά είναι ο ρόλος αυτών των υπουργών. Αν στα δύσκολα είναι άφαντοι, πόση πραγματική ανάγκη τους έχει ο πρωθυπουργός στην κυβέρνησή του.

   LIBERAL

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook