Ήταν ένα καλο Σαββατοκύριακο

4

Παντελής Καψής

Δεν έχω παράπονο, για πολλούς εξ ημών ήταν ένα καλό Σαββατοκύριακο και για πολλούς λόγους

Ο πρώτος είναι ότι με το εκλογικό αποτέλεσμα, η πιθανότητα μιας μακράς περιόδου αστάθειας και ακυβερνησίας απομακρύνθηκε. Είναι περίπου βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία μετά τις επόμενες εκλογές.

Ο δεύτερος είναι ότι με την εκλογική του επιτυχία και μάλιστα για δεύτερες συνεχείς εκλογές, δικαιώνεται το κεντρώο άνοιγμα του Μητσοτάκη. Αν έχανε θα είχαμε σοβαρές πιθανότητες η ΝΔ να επιστρέψει στη γνωστή παραδοσιακή «λαϊκή» δεξιά. Έξτρα μπόνους η περιθωριοποίηση των καραμανλικών.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε με κεντρικό σύνθημα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Εντάξει ας μην υπερβάλουμε, εξέπεσε αρκετές φορές σε παλαιοκομματικές πρακτικές, ακόμα και δώρο γενεθλίων στους 18ρηδες έταξε. Αυτή τη φορά ωστόσο δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία να μην προχωρήσει σε αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Ο τέταρτος λόγος είναι η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και η καταδίκη του τοξικού πολιτικού λόγου και της εχθροπάθειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε στην πραγματικότητα θέλει να εκφράσει την δημοκρατική παράταξη. Παραμένει στη νοοτροπία του 4% και αυτό καταδικάστηκε από τους ψηφοφόρους. Το ότι μιλούν για «ορμπανοποίηση» της χώρας, απλώς δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα. Αδιόρθωτοι.

Ο πέμπτος λόγος είναι ότι το εκλογικό «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλόγιστες παροχές δηλαδή σε συνδυασμό με την υιοθέτηση όλων των συντεχνιακών διεκδικήσεων σε βάρος της υπευθυνότητας και της αξιοκρατίας, δεν είχαν απήχηση στους ψηφοφόρους. Κάπως ωριμάζουμε.
Ο έκτος λόγος είναι ότι η απλή αναλογική γύρισε μπούμερανγκ, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι το εκλογικό σύστημα που μετράει όσο οι θέσεις και η αξιοπιστία των κομμάτων και των λύσεων που προτείνουν. Δύσκολα θα επιστρέψουμε σε τέτοιους πειραματισμούς με τον εκλογικό νόμο.

Ο έβδομος λόγος είναι η εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ.

Σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές του 2023 μπορεί να αποδειχθεί ότι αποτελούν το αντίστροφο 2012. Την απαρχή δηλαδή της επιστροφής της κεντροαριστεράς στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. O ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδειχθεί ότι ήταν μια παροδική παρενέργεια της οικονομικής κρίσης. Κάτι σαν τον πυρετό που συνοδεύει την ασθένεια και περνάει με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο όγδοος λόγος είναι ότι πλέον το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται παντού. Τόσο στις λίστες της ΝΔ όσο και στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, οι πασοκογενείς πήγαν καλά. Ως γνωστόν οι πολιτισμοί προοδεύουν μέσω της ανταλλαγής προσώπων και ιδεών. Το ίδιο και τα κόμματα.

Ο ένατος λόγος είναι ο αποκλεισμός από τη Βουλή των ακόμα πιο τρελών εκδοχών της αριστεράς, αυτών που αν επικρατούσαν θα είχαν ρίξει τη χώρα στα βράχια το 2015. Ούτε καν η υιοθέτηση του συνθήματος «αγάπη» δεν έσωσε την κ. Κωνσταντοπούλου. Όσο για τη Δημητρούλα, έκανε τη ζημιά της, η συνεισφορά του Γιάνη στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ξεχαστεί από την πατρίδα.

Είχα σχεδιάσει να βάλω στο νούμερο δέκα την κατάκτηση του Champions League από τον Ολυμπιακό. Δυστυχώς δεν μας έκανε τη χάρη. Από την άλλη, εμείς οι παναθηναϊκοί το ξεπεράσαμε μάλλον εύκολα.

ΥΓ. Είναι προφανές ότι το κείμενο γράφεται υπό το κράτος της μετεκλογικής ευφορίας. Διαφορετικά θα μπορούσαν να επισημανθούν πολλά που θα βρούμε μπροστά μας. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τη διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, αν αποδειχθεί ότι το πρόβλημα ξεκινούσε μέσα από το Μαξίμου; Τι θα γίνει με το ΕΣΥ όπου καθημερινά ταλαιπωρούνται χιλιάδες πολίτες, σε απαράδεκτες συνθήκες; Η ανάπτυξη θα συμπεριλαμβάνει τον απλό πολίτη ή θα δούμε νέο άλμα στις ανισότητες; Ο κατάλογος είναι μεγάλος και σίγουρα θα μας απασχολεί από την επομένη των εκλογών.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, έχει στην πράξη σίγουρη μια δεύτερη τετραετία και μπορεί ρεαλιστικά να ελπίζει και σε μια τρίτη: είναι άγνωστο αν και πότε θα έχει απέναντι του μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, ικανή να διεκδικήσει την εξουσία. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το προηγούμενο του 2007. Στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι οι θρίαμβοι ποτέ δεν απέχουν από την καταστροφή. Και δεν θέλει πολύ για να πάρουν αέρα τα μυαλά.

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook