Βρετανοί βουλευτές αποδέχθηκαν «πολυτελή» δώρα από το Κατάρ, πριν από το Μουντιάλ 2022

3

Πάνω από 260.000 λίρες ξόδεψε το Κατάρ για δώρα, φιλοξενία και ταξίδια που προσέφερε σε Βρετανούς βουλευτές από τον Οκτώβριο του 2021.

Και μολονότι τα ταξίδια δηλώθηκαν σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την πρόσβαση που είχε η κυβέρνηση του Κατάρ σε Βρετανούς βουλευτές, εν μέσω του κύματος αποκαλύψεων για το Qatargate και τη σύλληψη της Εύας Καϊλή και άλλων τριών ατόμων, όπως αναφέρει το Politico.

«Ουδείς πολιτικός θα έπρεπε να αποδέχεται χρήματα ή πολυτελή ταξίδια από το Κατάρ. Αντίθετα, θα έπρεπε να καταγγέλλουν τις εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του βρετανικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Σάσα Ντέσμουκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ρόουζ Γουίφεν της «Διεθνούς Διαφάνειας Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε: «Οι βουλευτές θα έπρεπε να διερωτώνται για ποιον λόγο τους προσφέρουν ταξίδια στο εξωτερικό κυβερνήσεις με βεβαρημένο ιστορικό αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, προτού αποφασίσουν αν είναι σωστό να τα αποδεχθούν».

Επικρίσεις κατά Βρετανών βουλευτών που επαινούσαν από το βήμα της Βουλής το Κατάρ
Στοιχεία για δωροδοκία Βρετανών βουλευτών δεν υπάρχουν, αλλά ορισμένοι εξ αυτών που έλαβαν δώρα από το Κατάρ έχουν επικριθεί για ομιλίες τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου έπλεξαν το εγκώμιο της χώρας του Κόλπου αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Αλούν Κέιρνς, πρώην υπουργός και πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής του Κατάρ (APPG), επαίνεσε σε συζήτηση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για τη χώρα του Κόλπου την πρόοδο του Κατάρ αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επικαλούμενος μάλιστα τα λόγια του Μαντέλα, ότι «ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».

Ο Κέιρνς, σύμφωνα με το Politico, επισκέφθηκε δύο φορές την εφετινή χρονιά το Κατάρ και τα ταξίδια του (πτήσεις, έξοδα διαμονής και γεύματα) κόστισαν 9.323 λίρες.

Στην ίδια συζήτηση στη βρετανική Βουλή, ένας άλλος πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της APPG, ο Ντέιβιντ Μάντελ, αναφερόμενος στην κριτική εις βάρος του Κατάρ για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚI, είπε ότι «πολλοί εξ αυτών που εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα, θα πρέπει να εστιάσουν και στο χειρισμό θεμάτων ΛΟΑΤΚΙ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ο Μάντελ επισκέφθηκε πέρυσι μία φορά το Κατάρ και το ταξίδι του κόστισε πάνω από 7.000 λίρες.

Συνολικά, 36 Βρετανοί βουλευτές αποδέχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2021 τη φιλοξενία της κυβέρνησης του Κατάρ και τρεις εξ αυτών έλαβαν δώρα άνω των 13.000 λιρών έκαστος. Το μέσο κόστος του ταξιδιού κυμαινόταν στις 5.920 λίρες.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook