Συνταγή για λουκάνικα με αυγά μάτια στο φούρνο, εύκολο και λαχταριστό

5

Μία συνταγή για λουκάνικα με αυγά και πατάτες στο φούρνο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Από μικρά παιδιά λατρεύαμε να τρώμε τα αυγά που μας έφτιαχναν η μαμά και η γιαγιά μας, σε κάθε πιθανή εκδοχή. Μια από τις πιο δημοφιλείς από αυτές ήταν και τα λαχταριστά αυγά μάτια με τηγανητές πατάτες και κάποιο αλλαντικό, συνήθως χωριάτικο λουκάνικο.

Πρόκειται για έναν ακαταμάχητο συνδυασμό γεύσεων που δεν μπορεί να πάει λάθος. Αν όμως, θες μια πιο ελαφριά παραλλαγή του αγαπημένου πιάτου μπορείς να το μαγειρέψεις στο φούρνο, αναμειγνύοντας με άλλα υλικά της επιλογής σου και προσθέτωντας τα αυγά στο τέλος, όταν τα λουκάνικα και οι πατάτες έχουν ήδη ψηθεί. Ουσιαστικά, δεν τηγανίζεις κάτι στο λάδι, οπότε είναι σίγουρα μια πιο light συνταγή με χαμηλότερα λιπαρά και την απολαμβάνεις χωρίς τύψεις.

Για να πετύχεις την τέλεια ισορροπία γεύσεων ακολούθησε αυτή τη συνταγή για λουκάνικο με πατάτες και αυγά στο φούρνο που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Δημήτρη Σκαρμούτσου.

Υλικά για αυγά μάτια με λουκάνικα στο φούρνο
450 γρ. καπνιστό λουκάνικο
680 γρ. πατάτες, κομμένες σε φέτες 3εκ.
200 γρ. σως για πατάτες με τυρί, 17 Delicatessen
3-4 καρότα, τεμαχισμένα
2 μέτρια κρεμμύδια, τεμαχισμένα
¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
½ κ.γ. αλάτι χοντρό
½ κ.γ. θυμάρι
½ κ.γ. πάπρικα
½ κ.γ. ρίγανη
½ κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
½ κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 αυγά
Αυγά μάτια στο φούρνο, με λουκάνικα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Λαδώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος.
Τεμαχίζουμε το λουκάνικο σε μπουκιές.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λουκάνικο, τις πατάτες, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη σως για πατάτες με τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη, τη πάπρικα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο και ανακινούμε να καλυφθούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μίγμα στο πυρίμαχο σκεύος.
Ψήνουμε για 45-60 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 15 με 20 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Όταν δούμε ότι οι πατάτες μας είναι έτοιμες σπάμε τα δυο αυγά και τοποθετούμε το σκεύος ξανά στο φούρνο. Ψήνουμε για άλλα 5-8 λεπτά ανάλογα με το αν θέλουμε το κρόκο του αυγού μας να είναι υγρός ή όχι.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook