Από τον Τσε στο ζεύγος Ζελένσκι

5

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Μέγα θέμα η φωτογράφιση του ζεύγους Ζελένσκι για την αμερικανική Vogue. Σκάνδαλο; Είναι δυνατόν να σκηνοθετούν κατ’ αυτόν τον τρόπο τη δυστυχία τους; Και αφού είναι ικανοί να καθίσουν να μακιγιαριστούν και να ποζάρουν για να αναδείξουν τη δυστυχία τους, τότε γιατί να τους πιστέψουμε για τα υπόλοιπα; Κανονικά θα έπρεπε να προτείνουν στο αμερικανικό περιοδικό κάποιον Ουκρανό καλλιτέχνη ο οποίος με απλότητα και εντιμότητα να αποτύπωνε το πρόβλημα. Πώς έκανε ο Μακρυγιάννης με τον Παναγιώτη Ζωγράφο φερ’ ειπείν; Ομως το ζεύγος Ζελένσκι είναι ηθοποιοί. Και αυτό δεν θα τους το συγχωρήσει ο πουριτανισμός των «καθαρών», που δεν ανέχονται ψιμύθια και θέλουν την αλήθεια άβαφη και καθαρή. Θα μου πείτε, και ο Ρέιγκαν ηθοποιός ήταν και κατάφερε να κλείσει τον Ψυχρό Πόλεμο. Ομως εδώ μιλάμε για φωτογραφία, για αποτύπωση της καθαρής αλήθειας την οποία το ζεύγος Ζελένσκι αποπειράθηκε να καλλωπίσει, κοινώς να παραποιήσει. Η περίφημη φωτογραφία με την ανύψωση της αμερικανικής σημαίας στην κορυφή ενός λόφου στο νησί Ιβο Τζίμα στον Ειρηνικό, μετά μια από τις φονικότερες μάχες του Β΄ Πολέμου, είναι σκηνοθετημένη. Πόσες δοκιμές έγιναν για να πετύχουν την αρμονική ορμή των πεζοναυτών που υψώνουν τη σημαία; Ή μήπως οι αντάρτισσες με τα μαύρα σγουρά μαλλιά να ανεμίζουν και τα φυσεκλίκια σταυρωτά είναι αυθόρμητα στιγμιότυπα; Κάποιος φωτογράφος περνούσε τυχαία από κει, είδε την ωραία αντάρτισσα και την απαθανάτισε με τον φακό του.

Το ζεύγος Ζελένσκι σκηνοθέτησε φωτογράφιση για την αμερικανική Vogue. Μακιγιάζ, φωτισμοί, «να δοκιμάσουμε άλλη μία από την αριστερή γωνιά». «Για να μπορούν να στήσουν όλο αυτό το σκηνικό σημαίνει ότι δεν έχουν πραγματικό πρόβλημα». Μην αμφιβάλλετε ότι σε λίγο θα ακούσουμε ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν πρόβλημα, ο Ζελένσκι μια χαρά τα πάει. Εγινε παγκοσμίως διάσημος. Αν τρώει και μερικές βόμβες στο κεφάλι του, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχουμε εμείς που πληρώνουμε χρυσάφι την ενέργεια.

Ας σοβαρευτούμε, κατά το δυνατόν εν πάση περιπτώσει. Ο Ζελένσκι κάνει ό,τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε ηγέτης μιας χώρας που κινδυνεύει από εισβολείς. Προσπαθεί να κερδίσει συμμάχους και να κινητοποιήσει με όποιον τρόπο μπορεί μια κοινή γνώμη η οποία μπορεί να του συμπαρασταθεί. Αφησα για το τέλος τη διασημότερη φωτογραφική σκηνοθεσία στον μεταπολεμικό κόσμο. Τον Τσε της αφίσας και της στάμπας στα T-shirt ή στις κούπες του καφέ ή δεν ξέρω πού αλλού. Εύχομαι στο ζεύγος Ζελένσκι να μην έχει την τύχη του Τσε. Οσοι, πάντως, σοκάρονται με τη φωτογράφισή του για την αμερικανική Vogue, ας θυμηθούν τον Τσε του Κάπρα που κοσμούσε το εφηβικό τους δωμάτιο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook