Ανάγκη ισχυρής πλειοψηφίας στις επόμενες εκλογές

9

Του Βασίλη Φεύγα 

Βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί η στήριξη της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια απειλείται από ποικίλες εξωγενείς κρίσεις. Οι δυο βασικές κορυφές αυτών των κρίσεων χωρίς αμφιβολία είναι από τη μία η πανδημία, που παραμένει απειλητική, ενώ από την άλλη η ακρίβεια στην ενέργεια και στα καύσιμα που απειλεί πλέον βασικές πτυχές του δυτικού τρόπου ζωής.

Όσον αφορά την πανδημία η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων, αγροτών και ανέργων διέθεσε περίπου 43 δισ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας, πέτυχε το 2021 ρυθμό ανάπτυξης στο 8,3%, η δυναμική του οποίου συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με 7%. Στο μέτωπο της ακρίβειας έχει διαθέσει πάνω από 8,5 δισ. για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Όλα αυτά έγιναν χωρίς κανένα νέο φόρο, με φορολογικές ελαφρύνσεις και χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.

Με αυτά, η χώρα μας υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη και όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, όσο διαρκεί η κρίση, θα είμαστε εδώ να στηρίζουμε την κοινωνία και με οριζόντια μέτρα, όπως γίνεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την αναστολή, την κατάργηση επί της ουσίας, της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και με πιο στοχευμένα μέτρα, σ’ εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη. Ό,τι δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργείται, θα χρησιμοποιείται για την ανακούφιση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, με προτεραιότητα πάντα τους πιο αδύναμους.

Στο πλαίσιο αυτό κάθε μέτρο που αυτή η κυβέρνηση παίρνει, στην επόμενη διάστασή του, πάντοτε έχει διευρυμένη περίμετρο.  Για παράδειγμα, η παροχή που έγινε για τα καύσιμα. Ξεκινήσαμε με μία περίμετρο που έπιανε όσους είχαν έως 30.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, τώρα το δεύτερο τρίμηνο, από τον Ιούνιο μέχρι τέλος Αυγούστου το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ.

Το ευτύχημα είναι ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές που ζούμε, η χώρα έχει  μια αποτελεσματική κυβέρνηση η οποία έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και επειδή οι δυσκολίες αναμένεται να συνεχιστούν για ικανό ακόμα χρονικό διάστημα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η ανάγκη να προκύψει και πάλι ισχυρή πλειοψηφία υπό τον Κ. Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

 CAPITAL.GR

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook