«Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω…»

Εύα Παυλάτου

Αν και το τραγούδι ακούστηκε για πρώτη φορά το 1955 στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο», όπως φαίνεται από τα τελευταία εγκλήματα με θύματα γυναίκες, η ισότητα των φύλων στη χώρα μας, χρειάζεται ακόμα δουλειά – Να μπει στα σχολεία το μάθημα της ισότητας των φύλων

«Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω και θα πω και μια κουβέντα παραπάνω», λέει το τραγούδι του 1955 στην ταινία «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο», όμως τι γίνεται όταν, εκτός από την κουβέντα, ο άντρας ο νταής σηκώνει και το χέρι ή τι γίνεται, όταν  αποφασίζει να αφαιρέσει τη ζωή της γυναίκας που τόλμησε να του αντισταθεί, να του αντιμιλήσει, να τον κρίνει, να τον αφήσει;

Ανθρωποκτονία, γυναικοκτονία ή απλά έγκλημα, όπως και να χαρακτηρίσουμε τις δολοφονίες γυναικών των τελευταίων ετών και τις πιο πρόσφατες, που έχουν συγκλονίσει τη χώρα μας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Νέες γυναίκες, αθώες και ανυποψίαστες, όπως η Ελένη Τοπαλούδη το 2018, η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, έχασαν τη ζωή τους από νεαρούς άνδρες, τον γνωστό, τον σύζυγο, τον σύντροφο, άλλοτε επειδή είπαν «όχι», ή επειδή ήθελαν να διακόψουν μια σχέση, ή έτσι, χωρίς λόγο, επειδή ο άντρας «προσβλήθηκε», τάχα, από την συμπεριφορά του θύματος.

Τι φταίει για αυτά τα εγκλήματα; Η διαπαιδαγώγηση από το σπίτι, οι γονείς που κακομαθαίνουν τα αγόρια τους, που δεν τους μαθαίνουν τον σεβασμό για το άλλο φύλο; Είναι γεγονός πως ακόμα και εν έτει 2021 υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που έχουν «παιδιά» και «κορίτσια», υπάρχουν πατεράδες που «χρίζουν» κληρονόμο τον γιο και αφήνουν τις κόρες στην άκρη, είναι καλύτερα να παραδεχθούμε την αλήθεια για να λύσουμε το πρόβλημα από την ρίζα του.

Όχι, πως δεν έχουμε κάνει βήματα προς την ισότητα αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά και η οικογένεια δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα, επειδή συχνά δεν το βλέπει, είτε λόγω νοοτροπίας, είτε λόγω έλλειψης παιδείας. Οπότε ας μην αφήσουμε την πολιτεία έξω από την λύση του προβλήματος. Οι ιθύνοντες στην εκπαίδευση πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες. Εκτός από το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που αναμένεται να μπει στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο, κρίνεται αναγκαίο να διδάσκεται και το μάθημα της ισότητας των φύλων. Από το δημοτικό αγόρια και κορίτσια να μάθουν να σέβονται, να εκτιμούν, να μοιράζονται, να αγαπούν, να κατανοούν ο ένας τον άλλον, να κατανοούν πως αγόρια και κορίτσια έχουν όλοι ίσα δικαιώματα μέσα στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, στον εργασιακό χώρο. Ο σεβασμός στο άλλο φύλο αλλά και στην διαφορετικότητα, διδάσκεται και η πολιτεία οφείλει να μην αμελήσει γι’ αυτό.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ