Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Βάσεις: Ελάχιστη βάση εισαγωγής με … υψηλές βαθμολογίες

Βάσεις: Ελάχιστη βάση εισαγωγής με … υψηλές βαθμολογίες

Η Ελάχιστη βάση εισαγωγής σε συνδυασμό με τις υψηλές βαθμολογίες αναμένετε να δώσει άνοδο στις Βάσεις 2021.

Στα χέρια των υποψηφίων είναι οι επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες 2021 απο το μεσημέρι της Παρασκευής, με τις πρώτες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και μαθητών να κάνουν λόγο για βαθμολογίες που είναι λίγο υψηλότερες σε σχέση με πέρσι, επηρεάζοντας τη φετινή πορεία των βάσεων

Εν αναμονή των στατιστικών στοιχείων από το υπουργείο Παιδείας που θα αναδείξουν στο σύνολό τους τα ποσοστά των υποψηφίων που έχουν κλειδώσει στον βαθμολογικό πίνακα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή άνοδο των χαμηλών και των μεσαίων βαθμολογιών που ίσως επηρεάσει προς τα πάνω τις βάσεις σε κάποιες σχολές που κινούνται σε αυτά τα επίπεδα, ενώ για τις δημοφιλείς σχολές το τοπίο θα είναι πιο καθαρό με την ανακοίνωση των στατιστικών ώστε να γίνει η σύγκριση με τους περσινούς αριστούχους και να γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων

Φέτος για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια θα υπάρξουν και οι πρώτοι υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων λόγω χαμηλών βαθμολογιών, με το όριο να μην έχει γίνει γνωστό ακόμα και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 18.000 άτομα που πιθανόν δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν σε ΑΕΙ.

Το μηχανογραφικό

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά ανατρέπει όλα τα δεδομένα, όπως ήταν γνωστό μέχρι σήμερα. Για τους μαθητές υψηλών επιδόσεων παραμένει ο υψηλός ανταγωνισμός των προηγουμένων χρόνων, καθώς δεν τους αγγίζει ο «κόφτης» της ΕΒΕ.

Αντιθέτως, στους μαθητές των μέτριων και των χαμηλών επιδόσεων τους αλλάζει τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού τους, καθώς πλέον κάποια τμήματα θα είναι εξ αρχής αποκλεισμένα προς επιλογή.

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα είναι σε πολλά επίπεδα και με αρκετές εναλλαγές αλλά και εναλλακτικές για τους υποψηφίους, ανάλογα με το επιστημονικό τους πεδίο.

Ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικά πεδίο όπως θα προκόψει από τη δημοσιοποίηση των στατιστικών, σε συνδυασμό με τον συντελεστή βαρύτητας που έχει ορίσει το κάθε τμήμα και είναι ήδη γνωστός, θα διαμορφώσει την ΕΒΕ. η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί σε περίπου 10 μέρες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως είναι γνωστό ότι κάθε επιστημονικό πεδίο θα έχει διαφορετική βάση εισαγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί σε ένα πεδίο να βρεθεί εκτός πανεπιστημίου με 9.000 μόρια για παράδειγμα, ενώ αν ήταν υποψήφιος σε κάποιο άλλο θα είχε επιλογές με την ίδια ή ακομα και «ψηλότερη βαθμολογία με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σχετικά καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων κυρίως σε χαμηλές και μέτριες βαθμολογίες, χωρίς όμως ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί αυτό από τα στατιστικά, αλλά και με τους περιορισμούς της ΕΒΕ στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, προκύπτει ότι κάποιες σχολές και τμήματα που κινούνται γύρω μεταξύ των 10.000 και 13.000 μορίων είναι πιθανόν να ανέβουν όχι απαραίτητα λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων, αλλά από την αυξημένη ζήτηση στο μηχανογραφικό δελτίο.

Οι μικροαλλαγές που έχουν γί­νει στον ακαδημαϊκό χάρτη με το κλείσιμο τεσσάρων τμημάτων και ο περίπου ίδιος αριθμός εισακτέων σε σχέση με πέρσι διατηρούν τον ανταγωνισμό υψηλά και φέτος μεταξύ των υποψηφίων.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο με 22.624 υποψηφίους να διεκδικούν περιορισμένο αριθμό θέσεων, η μάχη για την εισαγωγή στα ΑΕΙ θα είναι σκληρή για ακόμη μια χρονιά. Πρόκειται για το δεύτερο πιο πολυπληθές επιστημονικό πεδίο, χωρίς όμως να έχει αντίστοιχο με τη ζήτηση αριθμό θέσεων.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο είδε πέρσι γι’ ακόμα μια φορά πτώση στις δημοφιλείς σχολές, φέτος διεκδικούν 14.685 υποψήφιοι έναν μεγάλο αριθμό θέσεων. Κι ενώ μέχρι πέρσι επι­κρατούσαν συνθήκες σχεδόν •ελεύθερης πρόσβασης», φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση αποκλείοντας έναν σημαντικό αριθμό υποψηφίων από τα ΑΕΙ

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αν και έχει τον χαμηλότερο αριθμό υποψηφίων. 12.810, ο ανταγωνισμός παραμένει διαχρονικά υψηλός λόγω των υψηλών βαθμολογιών των υποψηφίων, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα καταγραψούν και υψηλότεροι βαθμοί συνολικά, καθώς τα θέματα δεν δυσκόλεψαν τους μαθητές, όπως την περσινή χρονιά.

Τέλος, στο 4ο επιστημονικό πεδίο. με 24,400 υποψηφίους, το πιο πολυπληθές πεδίο, καταγράφονται διαχρονικό οι χαμηλότερες βαθμολογίες κατά μέσο όρο. Σε αυτό το επιστημονικό πεδίο αναμένεται να σημειωθεί και η χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Ευκαιρία» για τους υποψηφίους με χαμηλές βαθμολογίες των τριών πρώτων επιστημονικών πεδίων που μπορεί να βρεθούν εκτός πανεπιστημιακών τμημάτων που υπάγονται σε αυτό θα είναι τα τμήματα της Κοινής Ομάδας, όσα δηλαδή είναι ανοιχτά από όλες τα πεδίο. Κι αυτό γιατί η Ελάχιστη Βάση τους θα είναι π χαμηλότερη που θα καταγραφεί μεταξύ των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων .

 

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/