Η επόμενη μέρα

2

Σάββας Αναστασιάδης

«Δεν ζητώ περίοδο χάριτος» ήταν από τις πρώτες κουβέντες του Κυριάκου Μητσοτάκη την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουλίου 2019, που τον ανέδειξαν πρωθυπουργό της χώρας. Όσοι γνωρίζουμε τον πρόεδρο της ΝΔ ξέρουμε καλά ότι δεν ήταν ένα ευφυολόγημα, εξάλλου δεν είχε καμία υποχρέωση να απεμπολήσει ένα παραδοσιακό κεκτημένο κάθε αρχής μόλις αναλαμβάνει καθήκοντα. Η φράση αυτή καθρέφτιζε την αγωνία του ιδίου να εκφράσει τον πόθο της πλειοψηφίας των πολιτών αυτής της χώρας που παρακολουθούν εδώ και δεκαετίες όλα τριγύρω ν’ αλλάζουνε κι όλα τα ίδια να μένουν -για να δανειστώ από τον εξαιρετικό στίχο του Μανώλη Ρασούλη.

Αυτή η αγωνία μετουσιώθηκε σε πράξεις αυτά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, παρά την πανδημική κρίση, η οποία αποτελεί ένα πρωτόγνωρο ιστορικό εμπόδιο, παράλληλα με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση είναι η καλύτερη απόδειξη, ενώ εξίσου σημαντικό είναι και το εμβολιαστικό θαύμα που πέτυχε η χώρα μας, παρά την υστέρηση σε δομές υγείας.

Αυτά τα δύο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκει συμμάχους στην κοινωνία, στους φορείς, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βρίσκει συμμάχους οριζόντια στην κοινωνία που αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να προχωρήσει μπροστά και με ρυθμούς ταχείς. Βρίσκει συμμάχους στον επιχειρηματικό κόσμο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως οι εταιρείες Cisco, Pfizer, Delloite που επενδύουν στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πριν λίγες ημέρες η Volkswagen στην Αστυπάλαια και η Citroen που έρχεται για τη Χάλκη. Βρίσκει συμμάχους στον διεθνή περίγυρο, στη διεθνή διπλωματία, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα στην περιοχή, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε σε πολλούς τομείς αυτή την πρώτη δύσκολη διετία, κρίσιμη για την πρόοδο της πατρίδας μας θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ένα νέο τοπίο για όλους (τράπεζες, επιχειρηματίες, εργαζόμενους) και επομένως απαιτείται σχέδιο για να υπάρξει ομαλότητα και επιτυχής μετάβαση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών θα είναι η οικονομία: η στήριξη των επιχειρήσεων από τη μια και η διατήρηση και η δημιουργία νέων θέσεων από την άλλη.

Ήδη το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της αγοράς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με ασφάλεια και καλά αποτελέσματα στο μέτωπο της πανδημίας. Δέκα χρόνια μετά τη έναρξη της οικονομικής κρίσης, οπότε η Ελλάδα θεωρούνταν το αποπαίδι της Ευρώπης, τώρα πρωτοπορεί υπέρ της Ευρώπης με το πράσινο πιστοποιητικό για τη μετακίνηση των τουριστών και των πολιτών εν γένει -μια πρόταση του Κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση καλείται πλέον να τρέξει μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία ή στη δημόσια διοίκηση, αλλαγές που η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τις περιμένει εδώ και δεκαετίες. Είναι δεδομένο ότι οι δυνάμεις της αδράνειας καραδοκούν. Οι δυνάμεις που υπάρχουν όσο τα αυτονόητα δεν γίνονται πράξη. Οι δυνάμεις που διαβάζουν ανάποδα νομοσχέδια όπως του εργασιακού, μόνο και μόνο για να έχουν λόγο κομματικής ύπαρξης, για να υπάρχουν μέσα στον αδιέξοδο κομματικό τους σωλήνα.
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει λυσσαλέα αντίδραση. Όμως πλέον γνωρίζουμε τι περιμένουμε. Το παιχνίδι των δυνάμεων του χειρόφρενου είναι χιλιοπαιγμένο. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης αυτή τη φορά να κερδίσει και μαζί της να κερδίσει η χώρα. Αρκεί να έχει σαφές σχέδιο σε κάθε τι, ταχύτητα στην εφαρμογή και επικοινωνιακά αντανακλαστικά. Γιατί από τη μια οι πολίτες δεν διαθέτουν πια υπομονή κι από την άλλη πρέπει να ξεπεραστούν οι θύλακες της οπισθοδρόμησης.
Η επόμενη μέρα θα απαιτήσει δημόσιες πολιτικές που θα δίνουν απάντηση σε όσα δεινά επέφερε η πανδημία και παράλληλα θα ανταποκρίνονται στις καινούριες απαιτήσεις και θα απαντούν πειστικά στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες όλων των πολιτών. Στους μήνες που ακολουθούν θα τεθούν διλήμματα και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Οφείλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα. Η Ελλάδα δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν πρέπει να περιμένει άλλο.

 

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook