Τουρκία: Το πνεύμα της Γενοκτονίας ζει!

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

«Ο Ταλάτ Πασά δεν εξόρισε τους “πατριώτες” Αρμένιους αλλά μόνο τους προδότες που μας μαχαίρωσαν πισώπλατα. Θα νιώσεις κι εσύ την εμπειρία του Ταλάτ Πασά όταν έρθει ο καιρός, αυτό σου αξίζει!».

Με αυτά τα λόγια απείλησε ο ανεξάρτητος Τούρκος ακροδεξιός βουλευτής Ουμίτ Οζντάγ τον Αρμένιο συνάδελφό του τού φιλοκουρδικού HDP, Γκάρο Παϊλάν, που κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Στον Παϊλάν δεν αρκεί μια τυπική πράξη, αλλά ζητάει από το τουρκικό κράτος να μετονομάσει όλους τους δρόμους, τις πλατείες και τα σχολεία της Τουρκίας που φέρουν το όνομα του σφαγέα των Αρμενίων και οργανωτή της Γενοκτονίας του 1915, Ταλάτ Πασά – ο οποίος ως γνωστόν εκτελέστηκε τη δεκαετία του ’30 στο Παρίσι από έναν Αρμένιο εκδικητή.

«Περπατώντας σε λεωφόρους Ταλάτ Πασά και στέλνοντας τα παιδιά μας σε σχολεία με το όνομά του είναι σαν να ζούμε σε μια Γερμανία όπου υπάρχουν σήμερα λεωφόροι Χίτλερ και εκπαιδευτικά ιδρύματα Αδόλφος Χίτλερ», είπε ο Παϊλάν, βάζοντας το κεφάλι του στον ντορβά. Το έχωσε μάλιστα περισσότερο ζητώντας από το τουρκικό κράτος να επιστρέψει την τουρκική ιθαγένεια στους απογόνους εκτοπισμένων χριστιανών και άλλων μη μουσουλμανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (Αρμενίων, Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου, που απελάθηκαν το 1955 και 1964, Ασσυρίων, Χαλδαίων, Εβραίων και Γιαζίντι).

«Είσαι φασίστας και η νοοτροπία σου δείχνει ότι θα το ξανακάνατε σε όσους από εμάς επιβίωσαν. Ομως η σκεπτόμενη πλειοψηφία αυτής της χώρας δεν θα το επιτρέψει», αντέδρασε με θάρρος ο Αρμένιος βουλευτής στις απειλές του Οζντάγ. Δυστυχώς, τα ερντογανικά εξαπτέρυγα (ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Φουάτ Οκτάι, ο Ιμπραήμ Καλίν και ο πρόεδρος της Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ) γύρισαν την κουβέντα στο… ΡΚΚ και την παλαιά αρμενική οργάνωση Asala, που σκότωνε Τούρκους διπλωμάτες στην Ευρώπη. Ο δε «γκριζόλυκος» Μπαχτσελί του ΜΗΡ υπήρξε έτι ωμότερος: «Οι πύλες του Ερεβάν είναι ανοιχτές για όσους μας αποκαλούν έθνος γενοκτόνων».

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ