Το ΙΜΚ έρχεται στο σπίτι σας με τη δραστηριότητα της ΕΚΙΜ για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, τα πρώτα μας Podcasts, και πασχαλινό εργαστήρι

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας
με τη δραστηριότητα της Ε.Κ.Ι.Μ. για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,
τα πρώτα μας Podcasts, για μικρούς και για μεγάλους, και ένα πασχαλινό φωτο-εργαστήρι με τη Θεανώ Μεταξά

Το Ιστορικό Μουσείο έρχεται στο σπίτι σας* για δωδέκατη e-βδομάδα, με τη δραστηριότητα της Ε.Κ.Ι.Μ. για τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης που κλιμακώνεται με την εγκατάσταση στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, της επετειακής έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Σε αυτήν την ανάρτηση, εγκαινιάζουμε το «ραδιόφωνο» του Μουσείου στον ψηφιακό κόσμοΣας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος CuRe, αλλά και το πασχαλινό μας οικολογικό φωτο-εργαστήρι με τη Θεανώ Μεταξά. Και συλλέγουμε τις απορίες των παιδιών στη δράση Ρώτα το Μουσείο.


Εγκατάσταση της επετειακής έκθεσης
της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών /
Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
στις 7 Μαΐου 2021

1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

 

Υπαίθρια Περιοδική Έκθεση
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα-2021
Χορηγός: Πλαστικά Κρήτης Α.Ε.

Η υπαίθρια περιοδική έκθεση 1821 Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ θα βρίσκεται εγκατεστημένη στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, από τις 7 Μαΐου, και θα είναι επισκέψιμη από το κοινό εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες και σύμφωνα με τα μέτρα που θα ισχύουν.

Η παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το απόγευμα της ίδιας ημέρας (7/4/2012), ώρα 19:00 μέσω της πλατφόρμας Zoom. Διαδικτυακό χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η Άννα Λεμπιδάκη εκ μέρους της χορηγού εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης». Για το περιεχόμενο και τον σχεδιασμό της υπαίθριας έκθεσης θα μιλήσουν, από την επιστημονική ομάδα που την επιμελήθηκε, ο Αγησίλαος Καλουτσάκης και ο Δημήτρης Κυπριωτάκης, καθώς και η αρχιτέκτονας Βάσω Στυλιανίδη. Εκ μέρους του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας θα μιλήσουν ο Μιχάλης Σηφάκης και ο Μάνος Ζηδιανάκης. Τη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης προλογίζει και συντονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΙΜ καθηγητής Αλέξης Καλοκαιρινός.

Η έκθεση του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες με αναφορές τόσο στο συνολικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης όσο και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον της εποχής. Με αφετηρία τις προεπαναστατικές συνθήκες στην Κρήτη, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον κόσμο, εστιάζει στην «επαναστατική δεκαετία» 1821-1830 και αναδεικνύει την ταραγμένη –και ελάχιστα γνωστή στο ευρύ κοινό– εκείνη εποχή της τοπικής ιστορίας. Την ανάπτυξη του περιεχομένου επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η οποία περιλαμβάνει τους νέους ιστορικούς Δημήτρη Κυπριωτάκη, Μαρία Καλογεράκη, Ανδρέα Καλοκαιρινό και Ειρήνη Φουκαράκη.

Η Έκθεση αναπτύσσεται σε δεκατέσσερις (14) στεγασμένες ξύλινες κατασκευές (περίπτερα), στις οποίες ενσωματώνονται εκτυπωμένες επιφάνειες με πλούσιο εποπτικό και εικονογραφικό υλικό από τις Συλλογές του Ιστορικού Μουσείου. Περιλαμβάνει, επίσης, ψηφιακή εφαρμογή (application) συμπληρωματικής πληροφόρησης μέσω smartphones, την οποία σχεδίασε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της έκθεσης ανέλαβε το γραφείο 3SK Stylianidis Architects, τον γραφικό σχεδιασμό η Αριάδνη Καλοκύρη (Pencilcase), τις εκτυπώσεις η εταιρεία Kimon Γραφικές Τέχνες και τις ξύλινες κατασκευές η εταιρεία Λίβας Α.Ε.

Με την υποστήριξη και τον συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης, η Έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις του νησιού, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο μέσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οπότε θα επιστρέψει στο Ηράκλειο.

Η Έκθεση αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ευρύτερου αφιερώματος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών / Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα τις παρακάτω παράλληλες δράσεις:

  • Πρόσωπα της Επανάστασης: 12 προσωπογραφίες Κρητών αγωνιστών του ‘21 ήδη εγκατεστημένες σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου με τη συνδρομή του Δήμου Ηρακλείου και του Ο.Λ.Η. (στην λεωφόρο Δημοκρατίας, μπροστά στο Πάρκο Γεωργιάδη, και στην παραλιακή λεωφόρο, μπροστά από τον νέο λιμένα).
  • Crete1821.gr:  ιστοσελίδα η οποία περιέχει πληροφοριακό και εικονογραφικό υλικό για τη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από την ΕΚΙΜ ως ψηφιακό ανάλογο της έκθεσης στον φυσικό χώρο με προσθήκη πληροφορίας που επιτρέπει το ψηφιακό μέσο, εγκαινιάστηκε στα μέσα Μαρτίου 2021 και στον προσεχή εμπλουτισμό της περιλαμβάνεται και εκπαιδευτικό υλικό.
  • «Ένα νησί στην εποχή των επαναστάσεων: Κρήτη 1821-1830»: επιστημονική συνάντηση με θέμα τη συμμετοχή της Κρήτης στην Επανάσταση του 1821 σε συνάρτηση με τις διεθνείς συνθήκες και τις εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο (αρχές Οκτωβρίου 2021).