Στα χωριά θα τηρηθούν τα μέτρα που δεν τηρούνται στην πόλη;

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

Tην ώρα που υποτίθεται πως η κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι το πολιτικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου ήταν η υπουργική πολυγλωσσία για τις… Δευτέρες που θα άνοιγαν κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, φουντώνει η συζήτηση για το Πάσχα.

ΕΙΤΕ με δηλώσεις είτε με διαρροές, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να παίζουν το «παιχνίδι» του ανοίγματος.

ΑΣ δούμε λίγο τη φωτογραφία της στιγμής. Σχεδόν η μισή χώρα βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο» και η υπόλοιπη μισή στο «κόκκινο». Oχι μόνον είναι γεμάτες οι Eντατικές, αλλά υπάρχουν και κάποιες δεκάδες ασθενών που διασωληνώνονται και μπαίνουν σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ.

ΤΑ έχουμε πει πολλές φορές, το… μπλα μπλα δεν βοηθάει, αντιθέτως μπερδεύει και κουράζει τους πολίτες. Κάποιοι είπαν ότι πλέον δεν έχουν σημασία τα κρούσματα αλλά ο βαθμός θετικότητας. Μόνο που και τις τελευταίες ημέρες ο βαθμός θετικότητας τελικά παραμένει ακόμα και πάνω από 7%. Κάποιοι άλλοι έλεγαν πως σημασία έχει η σχέση εισαγωγών – εξιτηρίων. Μόνο που και αυτή η σχέση παραμένει ακόμα -δυστυχώς- πλεονασματική υπέρ των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία. Κάποιοι ισχυρίζονταν ότι από τις αρχές Απριλίου θα υπήρχε διαθεσιμότητα για 10 εκατ. self tests την εβδομάδα. Τελικά -όπως ήταν και αναμενόμενο- θα είναι επιτυχία αν η χώρα διαθέτει συνολικά 10 εκατ. self tests έως τα τέλη του μήνα.

ΤΟ ποντάρισμα στο άνοιγμα του Πάσχα ενέχει τεράστιο ρίσκο. Κι αν κάτι πάει στραβά θα φτάσουμε χωρίς να το… καταλάβουμε στον Ιούνιο!

ΕΙΝΑΙ δυνατόν σήμερα να απαγορεύονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή και σε δέκα ημέρες να ανοίξουν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό; Εκτός αν κάποιοι έχουν υπόψη τους πως θα συμβεί κάποιο… θαύμα στα επιδημιολογικά δεδομένα.

ΑΚΟΜΑ και να υπάρξει -μακάρι- σαφής αποκλιμάκωση σε κρούσματα και εισαγωγές ασθενών μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το τζογάρισμα θα είναι τεράστιο.

ΑΝ υποθέσουμε ότι επιτρέπονται οι μετακινήσεις προς χωριά και εξοχικά, τότε θα πρέπει συγχρόνως να ανοίξει πλήρως το εμπόριο σε όλη τη χώρα, να καταργηθούν εκ των πραγμάτων τα SMS, να επιτραπούν με φουλ κόσμο ο Επιτάφιος και η Ανάσταση, να ανοίξουν και ξενοδοχειακές μονάδες.

ΑΡΑ στην πραγματικότητα μιλάμε για πλήρη κατάργηση του lockdown μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΜΕ τους πολίτες απηυδισμένους ύστερα από αυστηρούς περιορισμούς πέντε μηνών, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για το πώς θα είναι ένα «ανοικτό» Πάσχα. Θα γίνει η μεγαλύτερη «έξοδος» των τελευταίων δεκαετιών.

ΚΑΙ το επιχείρημα ότι στα χωριά οι πολίτες θα τηρούν τα μέτρα που δεν τηρούν στην πόλη είναι άγνωστο σε ποια λογική «πατάει».

ΝΑ μην εκπλαγεί κανείς από το συνωστισμό που θα υπάρξει σε χωριά, σε τουριστικά θέρετρα, σε εκκλησίες, σε πλατείες. Οπουδήποτε.

ΚΑΙ κάποια πράγματα που ακούγονται ότι οι εκδρομείς θα έχουν κάνει self test ή δεν θα πάνε σε «βαθυκόκκινους» προορισμούς αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας. Πώς θα ελέγξει κανείς εκατομμύρια πολίτες που θα φεύγουν με εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα από τα αστικά κέντρα; Θα τους σταματάνε έναν έναν στα διόδια και στα λιμάνια;

ΤΟ δίλημμα είναι προφανές: Ή περιμένουμε την αποκλιμάκωση της πανδημίας ή ρισκάρουμε με μια νέα κλιμάκωση, που μπορεί να μας οδηγήσει σε αχαρτογράφητα νερά, ανοίγοντας τα «πάντα όλα».

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ