Ο Νίκος Ελευθερόγλου στέλνει… συστημένο: Γιατί ανοίγει πάλι ο φάκελος της τραγωδίας στη Marfin

του Νίκου Ελευθερόγλου

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τις… ενστάσεις και την ειρωνεία κάποιων για το ότι ανοίγει ξανά ο φάκελος για το έγκλημα της Marfin. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό τους, ούτε το ότι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ του αρμόδιου υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή της κυβέρνησης. Η στήλη έχει ασκήσει πολλές φορές κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αλλά, άλλο κριτική και άλλο το ότι δεν είναι σωστή η κίνηση να βρεθούν επιτέλους οι δολοφόνοι που έκαψαν ζωντανούς τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μια έγκυο γυναίκα.

Το έγκλημα της Marfin δεν πρέπει να ξεχαστεί. Όσα χρόνια και να περάσουν και μέχρι να συλληφθούν οι υπεύθυνοι αυτής της δολοφονικής πράξης, ο φάκελος πρέπει να μείνει ανοικτός.

Έντεκα χρόνια μετά, ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε –και σωστά– ξανά.

Υλικό από κάμερες, μαρτυρίες αυτοπτών και πληροφορίες από τα Εξάρχεια δείχνουν τον δρόμο στις διωκτικές αρχές για την εξιχνίαση και, πλέον, θα διερευνηθούν τρία κακουργήματα: Σύσταση και συμμορία εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονίες, κατασκευή και χρήση εκρηκτικών υλών.

Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που έχει αναλυθεί και τους τελευταίους μήνες έχει γίνει μια μεγάλη έρευνα από ειδική ομάδα της Κρατικής Ασφάλειας. Αυτό το υλικό, μαζί με την έρευνα που θα γίνει πλέον σε επίσημο επίπεδο, θα οδηγήσει σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες που θα δέσουν συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σε πρώτη φάση, οι αρμόδιες αρχές έχουν συγκεντρώσει και έχουν αναλύσει όλο το υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες, όχι μόνο της συγκεκριμένης τράπεζας αλλά και διπλανών καταστημάτων, ακόμα και αυτές της διαχείρισης κυκλοφορίας. Οι πληροφορίες λένε ότι έχει εντοπιστεί η ομάδα των επτά κουκουλοφόρων, στην οποία συμμετείχε και μια νεαρή αδύνατη γυναίκα, με έναν άνδρα συντονιστή.

Ξεκινώντας από την Πατησίων, πέρασαν από τα Χαυτεία και ανέβηκαν τη Σταδίου. Φτάνοντας στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και στη Marfin και βλέποντας πως μέσα υπήρχε κόσμος, αποσύρονται, κάνουν μια μίνι σύσκεψη και αποφασίζουν να επιτεθούν.

Αφού σπάνε με μια βαριοπούλα τις προσόψεις και ενώ γνωρίζουν ότι μέσα υπάρχουν υπάλληλοι, δεν διστάζουν να πετάξουν ενισχυμένες βόμβες μολότοφ και να τους κάψουν ζωντανούς. Στη συνέχεια, φεύγουν συντεταγμένα από τη Σταδίου, ανεβαίνουν προς το Σύνταγμα, όπου καίνε μια Εφορία, για να καταλήξουν στη λεωφόρο Συγγρού, έξω από τα γραφεία της τότε Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας. Αφού πετούν κι εκεί μολότοφ, επιχειρώντας να την κάψουν και αυτή, στη συνέχεια διαλύονται προς διαφορετικά σημεία και εξαφανίζονται.

Για να δούμε εάν αυτήν τη φορά οι… εξαφανισμένοι θα εντοπιστούν και θα πληρώσουν για το έγκλημά τους. Να τιμωρηθεί ο απάνθρωπος, το κτήνος που έδωσε την εντολή «Κάψτε τους»! Για να δικαιωθούν οι ψυχές των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας.

Της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών, έγκυος στον 4ο μήνα), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών).

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

PARASKHNIO.GR