Το άνοιγμα και τα ρίσκα του Απρίλη

41

Φώφη Γιωτάκη

Από την αρχή της πανδημίας, η Ελλάδα σύμφωνα με το Worldometer, κατατάσσεται παγκοσμίως, σε σύνολο κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο, στην 84η και την 50η θέση.

Από την αρχή της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτές, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δηλαδή, δίνει και ξεπερνά τον εαυτό του, στέκεται όρθιο και καταφέρνει να αντέξει για πάνω από 12 μήνες σε πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης, με απερίγραπτες δυσκολίες και χωρίς ωράριο. Καταφέρνει τα ακατόρθωτα, κερδίζει και χάνει μάχες, συνεχίζει, προχωρά και αντιστέκεται στο τρίτο και πιο «ύπουλο» κύμα της πανδημίας, με τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, τους 700 και πλέον διασωληνωμένους και τους 70 θανάτους σε μία μέρα.

Στην αρχή της πανδημίας, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έδειξε αποφασισμένη να τηρήσει τα μέτρα και να διαψεύσει τα «άγρια» σενάρια. Εμφανίστηκε έτοιμη να αποφύγει το …Μπέργκαμο, αποδέχθηκε χωρίς πολλά-πολλά την καραντίνα- δεν είχε όμως πίσω της ένα πολύμηνο και αδιάκοπο απαγορευτικό, ούτε ένα χρόνο στην πλάτη της την πανδημία. Όλα τα τελευταία γκάλοπ -τα οποία διαβάζει πρώτο το Μέγαρο Μαξίμου- «φωνάζουν» για την «κόπωση» και την ανάγκη αναζήτησης ασφαλών διεξόδων- του κατάλληλου μείγματος για να σωθεί η παρτίδα. Τώρα που, και πάλι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, στρέφει τις ελπίδες της στα εμβόλια για να πάρει τη ζωή της πίσω. Και το κορυφαίο εγχείρημα του εμβολιασμού συνεχίζεται, έτσι όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί; Ναι- λένε οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες- συνεχίζει να ξεδιπλώνεται όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 1.500.000, με περισσότερα από τα 1.000.000 άτομα να έχουν λάβει τουλάχιστον ένα «τρύπημα»- δηλαδή, σχεδόν το 10% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση και το περίπου 5% και τις δύο. Μέσα στον Απρίλιο υπολογίζουν με βάση τα δεδομένα ότι θα γίνουν τουλάχιστον άλλες 1,5 εκατομμύρια δόσεις και περισσότερες τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η διαδικασία εξακολουθεί να είναι καλά συντονισμένη, ψηφιακή, χωρίς «χαρτούρα» και αδικαιολόγητη αναμονή στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ το κάθε πλήρως εμβολιασμένο άτομο  λαμβάνει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που περιέχει έναν μοναδικό κωδικό QR. Οι προβλέψεις των αρμοδίων επιμένουν ότι στις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι των ευάλωτων ομάδων, μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού θα έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση της διαδρομής και θα έχει ανοίξει με ασφάλεια η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος- η ανάσα που περιμένει η ελληνική οικονομία.

Το πρώτο βήμα για το άνοιγμα του τουρισμού επιχειρείται πιλοτικά από αυτήν την εβδομάδα. Αφορά στους επισκέπτες από το Ισραήλ που εξαιρούνται τώρα από την απαίτηση καραντίνας, αρκεί να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και απόδειξη αρνητικής δοκιμής PCR κατά την άφιξη. Μάλιστα σχεδιάζεται το δεύτερο πιλοτικό βήμα με την επέκταση αυτού του προγράμματος στα μέσα του Απρίλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και σε άλλες τρίτες χώρες. Το δε επίσημο άνοιγμα της ελληνικής τουριστικής περιόδου εξακολουθούν να πιστεύουν και να σχεδιάζουν ότι θα γίνει χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις στις 14 Μαΐου. Αρκεί και πάλι οι επισκέπτες να έχουν τα γνωστά για να εισέλθουν στη χώρα μας: απόδειξη εμβολιασμού (τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, την εβδομάδα πριν από το ταξίδι) ή αρνητικό τεστ PCR ή απόδειξη αντισωμάτων (εντός των προηγούμενων έξι μηνών).

Ο συνολικός σχεδιασμός παραπέμπει στον κυβερνητικό στόχο να «γράψει» η φετινή τουριστική σεζόν τα μισά έσοδα του 2019 και τα (περίπου) διπλάσια από το 2020. Πρόκειται ωστόσο για έναν φιλόδοξο στόχο που θα θυμίζει μόνο ασκήσεις επί χάρτου -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία- αν αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες του Απρίλη δεν πετύχει η μάχη διαχείρισης της έξαρσης του τρίτου κύματος της πανδημίας. Η «κόπωση» της κοινωνίας είναι δεδομένη αλλά προτεραιότητα για την Πολιτεία δεν μπορεί παρά να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Και χωρίς αυτήν την προτεραιότητα δεν νοείται σοβαρή επανέναρξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Η ισορροπία μεταξύ των δύο αυτονόητων προτεραιοτήτων είναι στα χέρια της κυβέρνησης, που σήμερα θα λάβει τις εισηγήσεις των ειδικών…

 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook