Υπονόμευση με… σημαίες ευκαιρίας στις πλατείες!

του Φώτη Σιούμπουρα

Συμπληρώσαμε έναν χρόνο ζωής «παρέα» με την πανδημία και σε λίγες μέρες θα «γιορτάσουμε» την επέτειο του «κλεισίματος της οικονομίας». Ήταν η 16η Μαρτίου πέρυσι, όταν έκλεισαν εμπορικά κέντρα, καταστήματα, καφέ, μπαρ, χώροι εστίασης, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι, τουριστικά καταλύματα.

Σε αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια, αναμφίβολα, οι άνθρωποι είναι τα πρώτα θύματα. Ακολουθεί η οικονομία, το μεγάλο θύμα. Τα εισοδήματα των περισσότερων νοικοκυριών μειώθηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν ή θα κλείσουν, εργαζόμενοι έχασαν ή θα χάσουν τις δουλειές τους. Και ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, που έχει πληγεί βαρύτατα, πολιτικές δυνάμεις, σε αυτή την κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η χώρα, αντί με τη (κριτική) στάση τους να συμβάλουν την ομαλή επιστροφή στην όποια κανονικότητα, υποδαυλίζουν πάθη, συντηρούν κλίμα εχθροπάθειας, προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού, και επιχειρούν εκ νέου να στήσουν… σημαίες ευκαιρίας σε πλατείες «νεο-αγανακτισμένων», ξαναπιάνοντας το… γαϊτανάκι της αναβίωσης της χούντας και του… αστυνομικού παρακράτους! Παράλληλα βεβαίως με την αισχρή εκμετάλλευση του ελληνικού #MeToo και τη στήριξη των εκβιασμών του Κουφοντίνα για προσπορισμό… πολιτικού οφέλους.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που είναι αλήθεια πως πλήττεται ελαφρώς από τα… κατορθώματα αυτά της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, συνεχίζει σταθερά τις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση και για διάσωση της οικονομίας. Παλεύοντας μέσω μαζικότερων εμβολιασμών και διαδοχικών κλειδωμάτων-ανοιγμάτων, πιστεύει πως θα ροκανίσει τον χρόνο μέχρι τις αρχές Μαΐου με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες και ζημιές και ελπίζει σε καλύτερες και ασφαλέστερες ημέρες, τόσο για τον τουρισμό και τις επενδύσεις όσο και συνολικότερα για την οικονομία. Παρότι όμως ο κίνδυνος είναι ορατός και η απειλή μεγάλη να κλονίσει έτι περαιτέρω την ήδη χειμαζόμενη οικονομία, ο πρωθυπουργός, όπως μας διαβεβαίωσε, έχει λόγους να αισιοδοξεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα, παρά τους κλονισμούς της πανδημικής περιόδου και τα βάρη που αυτή συσσωρεύει στα δημόσια οικονομικά, μπορεί να επιτύχει άλματα προόδου στην επόμενη φάση.

Η πεποίθησή του υποστηρίζεται από σειρά παραγόντων και συνθηκών, ιδιαίτερα από την κινητικότητα και την προετοιμασία που επιδεικνύουν εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα, εν όψει των δυνατοτήτων που αναμένεται να προσφέρουν οι πρωτοφανείς για τα ελληνικά χρονικά διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Εντός του προσεχούς Απριλίου, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει στις Βρυξέλλες την ελληνική πρόταση (πλήρη φάκελο επενδύσεων) για το Ταμείο Ανάκαμψης. Πράγμα που σημαίνει ότι από τις αρχές του καλοκαιριού θα μπορούμε να απορροφούμε χρηματοδοτικούς πόρους για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι όντως υπάρχει ευκαιρία μεταμόρφωσης της Ελλάδας, υπό τον όρο πάντα ότι η πανδημία θα ελεγχθεί στη διάρκεια του επόμενου κρίσιμου διαστήματος και δεν θα υποτροπιάσει στη συνέχεια. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν και αρχίσει να εξελίσσεται το προσδοκώμενο επενδυτικό κύμα, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με μεγάλες ταχύτητες. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα ο απολογισμός στο τέλος του 2021 θα είναι πολύ διαφορετικός απ’ αυτόν που οι σημερινές συνθήκες προοιωνίζονται.

Οι δυναμικές που θα αναπτυχθούν θα είναι μοναδικές και ικανές να αλλάξουν τα πάντα. Χωρίς αμφιβολία, μέσα από τον ζόφο της πανδημικής περιόδου μπορεί να ξεπηδήσει μια μοναδική προσπάθεια οικονομικής ανασύνταξης και ανασυγκρότησης της χώρας. Και θα πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη μάχη, τη μεγαλύτερη, που θα έχει κερδίσει η κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική θα μπορεί να συνεχίσει να στήνει… σημαίες ευκαιρίας σε πλατείες.

PARASKHNIO.GR