Καλύτερο το 2021

γράφει ο ΜΑΚΗΣ ΤΖΙΦΡΑΣ

O εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να προστατευθεί η υγεία μας και για να επανακτηθούν βασικές πολιτικές ελευθερίες. Αυτές που στερηθήκαμε λόγω παρατεταμένου εγκλεισμού μας στην πρώτη φάση της πανδημίας και στη δεύτερη του ημι-εγκλεισμού που διανύουμε. Πρόσφατα ανακοινώθηκε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο εμβολιασμός της μεγαλύτερης μερίδας του πληθυσμού, ήτοι αυτών κάτω των 60 ετών, θα αρχίσει μετά τις 21/6/2021. Γιατί τόσο αργά; Δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα; Το κόστος που πληρώνουμε είναι σωρευτικά προσθετικό, γι’ αυτό και έχει σημασία πόσο γρηγορότερα θα πάψουμε να είμαστε «ελεύθεροι σκλαβωμένοι».

Ενδιαφέρει εξίσου να μην πεθάνουμε από λιμό αντί από λοιμό. Οπως και από όποιο άλλο πρόβλημα υγείας η αγωνία λόγω του κορωνοϊού και η στεναχώρια από αυτή την αφύσικη στέρηση ελευθεριών προκαλούν.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επίσημα στις 26/11/2020 ότι όλοι οι Ελληνες θα έχουν εμβολιαστεί έως τέλος Ιουνίου 2021. Τι έγινε και αυτό άλλαξε; Το Βερολίνο μήπως παρέλαβε μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων απ’ ό,τι οι λοιπές χώρες; Βέβαιο είναι πάντως ότι η Μαδρίτη διαμαρτυρήθηκε, γιατί οι παραδόσεις εμβολίων καθυστέρησαν, ενώ οι Βρυξέλλες είχαν εγγυηθεί τις ίδιες συμβολικές ποσοστώσεις για όλα τα κράτη-μέλη! Τέλος, παρά την αισιοδοξία ότι το 2021 δεν θα είναι χαμένη χρονιά, όπως αυτή του 2020, ανακοινώθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η διανομή 200.000.000 δόσεων του ενός και μοναδικού εγκεκριμένου για την ώρα εμβολίου θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021!

Το κύριο ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η βραδεία αυτή χορήγηση εμβολίων στοχεύει σε μια απαλλοτρίωση κεκτημένων ελευθεριών μας και σε έναν οριστικό οικονομικό μετασχηματισμό της κοινωνίας το 2021. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, αυτή η υγειονομική κρίση συνιστά ευκαιρία για να επιτευχθούν «στόχοι» πέραν της προστασίας της υγείας μας. Οι ευχές όλων μας, πάντως, είναι να ζήσουμε ένα καλύτερο 2021 και αν υφίσταται «σχέδιο» εξυπηρέτησης τέτοιων στόχων, να ματαιωθεί.

REAL.GR