Η μετακίνηση Λιβάνιου στο Μαξίμου δείχνει εκλογές

Θανάσης Μαυρίδης

Η πιο σημαντική κίνηση του ανασχηματισμού ήταν εκείνη του Θοδωρή Λιβάνιου στο Μαξίμου. Όλα τα άλλα ήταν το απαραίτητο ντεκόρ που στολίζει την σκηνή. Διότι ο Θοδωρής ξέρει να κάνει εκλογές. Το καλό για τον Κυριάκο είναι ότι δεν έχει αντίπαλο. Το κακό για την αντιπολίτευση είναι ότι οι όποιες απόπειρες ανασυγκρότησης γίνονται αυτή την στιγμή θα χαθούν στην μετάφραση. Κι επιπλέον, δεν υπάρχει … χρόνος.

Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σε εκλογές. Και έχει έναν σοβαρό λόγο για να το κάνει: Να ανατρέψει τον νόμο της αναρχίας, τον νόμο της απλής αναλογικής. Ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή, το είχε δηλώσει ότι θα πάει σε διπλές εκλογές. Αν η αντιπολίτευση κόπτεται τόσο πολύ για τους θεσμούς, δεν έχει παρά να διορθώσει μόνη της το πρόβλημα που δημιούργησε. Να ζητήσει την … αλλαγή του εκλογικού νόμου. Διαφορετικά δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην κυβέρνηση από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει τις εκλογές τώρα που είναι πανίσχυρος και δεν μπορέσει έτσι να ανατρέψει την απλή αναλογική, τότε η χώρα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Υπάρχει βέβαια ένας μπλοκ συμφερόντων που θα ήθελε την κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού. Μία κυβέρνηση, δηλαδή, με την συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όλοι ξέρουμε πως θα κατέληγε μία τέτοια σχέση. Θα ήταν ολέθρια και θα εξυπηρετούσε μόνο αυτό το μπλοκ συμφερόντων, όπως συνέβη και στα χρόνια της μεγάλης Οικουμενικής. Τότε που έγινε και η σύμβαση για τα τηλέφωνα…

Ο ανασχηματισμός είναι ανασχηματισμός εκλογών. Τηρεί τις εσωτερικές ισορροπίες. Και επιπλέον ενισχύει την … αντισύριζα ρητορική. Είναι τόσο όσο χρειάζεται για να μιλήσει σε ένα ευρύ ακροατήριο.

Οι εκλογές θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Κάτω από άλλες συνθήκες, σε μια άλλη ιδανική κοινωνία. Αλλά εδώ οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε θέματα όπως ο Κορονοϊός και ασκούν μικροπολιτική…

Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν τον Απρίλιο. Όταν θα έχει φανεί πως θα έχει πάει ο εμβολιασμός και ποια μπορεί να είναι η πορεία της Οικονομίας. Αλλά και αυτό το … κυβερνητικό βαρύ σχήμα έχει ορίζοντα μέχρι το Φθινόπωρο. Ακριβώς επειδή είναι ένα σχήμα που έχει στόχο της εκλογές. Μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Περισσότερες απ’ ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αλλά δεν είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα αυτού του σχήματος.

  LIBERAL