Η πανδημία και το δίλημμα των εορτών

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Όλο και περισσότερο εξωτερικεύεται σταδιακά η αγωνία της αγοράς για τον μεγάλο κίνδυνο να χαθεί η περίοδος των εορτών. Με τις σημαντικές επιπτώσεις που θα συνοδεύουν αυτή την εξέλιξη.

Με τον εμπορικό κόσμο βαθιά “πληγωμένο” από τις συνέπειες της καραντίνας και της αναιμικής τουριστικής κίνησης, το φάσμα της απώλειας του μεγαλύτερου μέρους του τζίρου των εορτών, προκαλεί… συναγερμό. Σε όλα τα επίπεδα της εορταστικής δραστηριότητας, εμπόριο, κατανάλωση, διασκέδαση, εσωτερικός τουρισμός. Η επέλαση της πανδημίας, το δεύτερο κύμα όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, παρά το γεγονός ότι στην ουσία είναι μία διαρκής κατάσταση που απλώς βρέθηκε σε ύφεση, λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης που προηγήθηκε, απειλεί εκ νέου την οικονομία.

Ήδη έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την ύφεση προς το δυσμενέστερο. Όχι ότι οι επικοινωνιακού τύπου καθησυχαστικές πρώτες εκτιμήσεις μπορούσαν να θεωρηθούν σοβαρές… Τώρα όμως οι μάσκες πέφτουν… Το δυστύχημα βέβαια είναι ότι η αρτηριοσκληρωτική Ευρώπη δεν διδάχτηκε τίποτε από τις συνέπειες της πανδημίας. Παραμένει άτολμη, τσιγκούνα και με παρωπίδες. Με μεγάλη ευθύνη της Γερμανίας κλωτσά την μπάλα όλο και μακρύτερα με διαρκείς αναβολές ακόμα και στην υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων. Κρίμα…

Στα καθ’ υμάς όμως, η δυσμενής εξέλιξη της πανδημίας φέρνει όλο και πιο επιτακτικά όλο και πιο κοντά το μεγάλο δίλημμα. Θα χρειαστεί τελικά νέο lockdown; Ή τα αποσπασματικά μέτρα θα αρκέσουν για να μην ξεφύγει εντελώς ο έλεγχος; Ναι μεν εννοείται ότι ουδείς επιθυμεί ένα γενικό “κλείσιμο”, όμως το ενδεχόμενο να προκύψει εξ ανάγκης επανέρχεται ως βασανιστικό ερώτημα. Και οικονομικά αλλά και πολιτικά το lockdown είναι έσχατη λύση. Όμως καθώς πλέον τα νούμερα ανεβαίνουν πριν καλά καλά μπει το φθινόπωρο και όσο αρχίζουν στο..,.βάθος να φαίνονται οι γιορτές, η αγωνία μεγαλώνει.

Μπορεί να αντέξει η αγορά μία χαμένη εορταστική σεζόν; Μήπως τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο, που προφανώς όλοι απεύχονται, να πρέπει να μπει ένα φράγμα στην αλυσίδα μετάδοσης, ώστε να μην κορυφωθεί την εορταστική περίοδο οδηγώντας σε ένα άτυπο lockdown εκ των πραγμάτων; Και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή γι’ αυτό το σενάριο αν υποτεθεί ότι προκρίνεται; Πολύ δύσκολη απόφαση υπό την πίεση και της υγειονομικής εξέλιξης αλλά και της κραυγής αγωνίας της αγοράς. Μίας αγοράς που ούτως ή άλλως υπολειτουργεί αλλά και που κινδυνεύει να καταρρεύσει ακριβώς την περίοδο που ήλπιζε να καλύψει κάτι από τα χαμένα.

Οι επόμενες εβδομάδες λοιπόν θα είναι πολύ κρίσιμες. Γιατί, μη νομίζετε, χρόνος δεν υπάρχει πολύς. Αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο Νοέμβριος θα είναι προφανώς ο μήνας του crash test. Υπό αυτή την έννοια η αγωνία είναι μεγάλη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες 15-20 ημέρες. Για να συνεκτιμηθούν και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις. Επαναλαμβάνουμε, ένα lockdown δεν είναι καθόλου επιθυμητό και ασφαλώς θα είναι η τελευταία επιλογή. Μόνο που τώρα πλέον στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος των εορτών.

Μίας περιόδου πολύ κρίσιμης για την αγορά και την οικονομία. Μία οικονομία που είναι άγνωστο αν αντέχει νέα καραντίνα, έστω και ολιγοήμερη -πχ 15νθήμερη. Θα κλονιστεί. Αντέχει όμως και “νέκρα” στις γιορτές; Αντέχει μία έξαρση της πανδημίας αν δεν σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης; Πολύ δύσκολο το ισοζύγιο και τεράστια τα διλήμματα. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.

CAPITAL