Οι αγορές σημειώνουν χαμηλά όταν η “ορατότητα είναι περιορισμένη”. Πού βρισκόμαστε τώρα;

Του Δημοσθένη Τρίγγα 

Η αρχική δυσπιστία των αγορών, για το κατά πόσο, οι κυβερνήσεις μέσω των δημοσιονομικών πακέτων των μεγαλυτέρων κρατών του κόσμου, θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε λόγω του Covid-19, τελικά άρθηκε.

Οι επενδυτές μόλις ξέσπασε η πανδημία αναρωτιόντουσαν αν οι κυβερνήσεις θα είναι αρκετά τολμηρές τόσο ως προς την έκταση των πακέτων όσο και ως προς την ταχύτητα αντίδρασής τους. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ παρά τις αρχικές αντιδράσεις των Δημοκρατικών την Παρασκευή ολοκληρώθηκε με υπογραφή Τραμπ η ψήφιση του πακέτου 2 τρισ. δολ. (10% του ΑΕΠ της χώρας). Υπενθυμίζεται, ότι το 2009 το αντίστοιχο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν μόλις 0,8 τρισ. δολ. και το οποίο εγκρίθηκε μετά από αρκετούς μήνες. Τα αντίστοιχα πακέτα για τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ της εκάστοτε χώρας.

Από την άλλη πλευρά, η ταχύτητα αντίδρασης των κυβερνήσεων για τα πακέτα στήριξης υπήρξε άμεση. Δεν σπαταλήθηκε χρόνος καθώς αναγνώρισαν έγκαιρα το πρόβλημα και δεν αναλώθηκαν σε ιδιαίτερες αντπαλότητες με τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις. Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μία ευκαιρία να προχωρήσει τη δημοσιονομική ένωση σπέρνοντας καρπούς που στο μέλλον θα δώσουν γερές ρίζες, για το οποίο μάλλον κάποιες χώρες δεν φαίνεται να είναι έτοιμες (corona-bond).

Ωστόσο, είναι σαφές ότι διανύουμε τη βαθύτερη ύφεση (τουλάχιστον σε τριμηνιαία βάση) από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο που όμως ενδέχεται να είναι σύντομη, διότι βασική αιτία αποτελεί ένα απροσδόκητο σοκ. Σαφώς και το απροσδόκητο αυτό σοκ θα προκαλέσει ανισορροπίες στην οικονομία, ωστόσο τα πακέτα στήριξης είναι εδώ για να διορθώσουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις ανισορροπίες αυτές. Από την άλλη πλευρά, η διάρκεια της παρούσας κρίσης εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τις αγορές είναι κατά πόσο η πανδημία θα περιοριστεί μέχρι το καλοκαίρι ή θα υπάρξει δεύτερο κύμα από το ερχόμενο φθινόπωρο – χειμώνα. Η επανεμφάνιση της πανδημίας με ένα δεύτερο κύμα δεν θα έχει την ίδια εξέλιξη με το πρώτο. Οι χώρες θα είναι σαφώς πιο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα καθώς θα έχουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν κατάλληλα. Επιπροσθέτως, οι ιατρικές εξελίξεις τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι επιστήμονες ενδέχεται να έχουν προβεί στην εξέλιξη της θεραπείας αντιμετωπίζοντας σε κάποιο βαθμό τις επιπτώσεις του Covid-19 στον άνθρωπο. Φυσικά όλα αυτά μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο το οποίο χρονικά τοποθετείται όχι νωρίτερα από 12-18 μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις εν μέσω κρίσεων, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ο χρονικός ορίζοντας που έχει ο επενδυτής παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ειδικότερα, η παρούσα κρίση για έναν 40χρονο επενδυτή αποτελεί μία ευκαιρία για τη δημιουργία – αναδιάρθρωση ενός χαρτοφυλακίου με μετοχές που αντέχουν στον χρόνο και προσδίδουν μακροπρόθεσμη αξία στο χαρτοφυλάκιο. Όμως για ένα 70άρη η κρίση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει μεγαλύτερες ανισορροπίες στο χαρτοφυλάκιο από ό,τι ευκαιρίες με αποτέλεσμα να ήταν προτιμότερο μία πιο συντηρητική προσέγγιση για τον εν λόγω επενδυτή με μεγαλύτερες ταμιακές ροές.

Ολοκληρώνοντας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές σημειώνουν τα χαμηλά τους όταν η ορατότητα λόγω ομίχλης είναι περιορισμένη. Μέσα στην ομίχλη αδυνατεί κανείς να διακρίνει τις ενδεχόμενες ευκαιρίες που παρουσιάζονται καθώς περιμένει να δει πιο καθαρά μετά τη διάλυση της ομίχλης με αποτέλεσμα οι τιμές να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί καθώς κανένας δεν μπορεί να βρει το χαμηλό ή αντίστοιχα το υψηλό ενός περιουσιακού στοιχείου. Πρέπει απλά να στοχεύει σε ένα καλό σημείο εισόδου-εξόδου ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση για τις οικονομίες του.

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

CAPITAL.GR