Ας τελειώνουμε επιτέλους με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

2

Γιώργος Μιχαηλίδης

Εδώ και μήνες ένα από τα πολιτικά θέματα που «παίζουν» ψηλά στην πολιτική επικαιρότητα αφορά στην ονοματολογία γύρω από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενώ, όμως, η επιλογή του προσώπου είναι πρωτοβουλία και αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λοιποί πολίτες φαίνεται να ζητούν επιτακτικά να μάθει ποιον ή ποια σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου ακόμα και τα κόμματα βγάζουν ανακοινώσεις που ερμηνεύουν την μέχρι τώρα καθυστέρηση ως παιχνίδια με τους θεσμούς.

Η κατάσταση έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη αφορά στο ερώτημα του κατά πόσο μπορεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός να σέρνεται από τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης ή της «περιέργειας» των δημοσιογράφων. Η δεύτερη, όμως, έχει να κάνει με τον δημόσιο διάλογο και την κοινή γνώμη. Όταν αυτή εκφράζεται και αποζητά απαντήσεις, τότε το πολιτικό σύστημα οφείλει να τις δίνει.

Αναλύοντας την πρώτη ανάγνωση οφείλουμε να τονίσουμε πως, ναι ο πρωθυπουργός είναι και πρέπει να είναι αυτός που καθορίζει την πολιτική ατζέντα και το πότε η κυβέρνηση δρομολογεί τις εξελίξεις. Όταν δεν το κάνει, εμφανίζεται άβουλη και εξαρτώμενη.

Βλέποντας, όμως, την δεύτερη ανάγνωση, και αντιλαμβανόμενοι πως πλέον η διορία για να προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει επικίνδυνα, πολιτικά δεν εμφανίζεται να υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό το «κρυφτούλι». Ίσα ίσα μάλιστα η κυβέρνηση φαίνεται να «χάνει» κιόλας από τις απόψεις των ίδιων της των βουλευτών που εκφράζουν προσωπικές προτιμήσεις δίνοντας έτσι τροφή για σχόλια και ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για εσωκομματικές κόντρες, καραμανλικές φράξιες και σαμαρικές πιέσεις.

Το ρεπορτάζ, το οποίο επιβεβαιώνεται και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο φαίνεται να θέλει τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ να ξεκινά τις διερευνητικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πλέον, όσο το συντομότερον τόσο το καλύτερο.

Γι’ αυτό ας τελειώνουμε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί είναι άσκοπο να ξοδεύεται πολιτική φαιά ουσία για έναν πολιτειακό παράγοντα που δεν έχει καμμία σχεδόν δικαιοδοσία…

NEWSBOMB

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook