2020: Τι θα φέρει η νέα χρονιά στον πλανήτη

Σπύρος Σεραφείμ

Μετά τους απολογισμούς για τη χρονιά που μόλις έφυγε και μαζί της κουβαλούσε και τα υπόλοιπα χρόνια της δεκαετίας, ήρθε το 2020. Ολοστρόγγυλος αριθμός, απολύτως στα ζυγά του – ας γράψω κάτι για να «πιάσω» και τους προληπτικούς.

Το 2020 ξεκίνησε από Σαμόα και Κιριμπάτι, κάνοντας ποδαρικό στη νέα δεκαετία, σηματοδοτώντας το καινούριο, αλλά αν το καλοδείς, κάθε χρονιά τα ίδια τάζει. Εάν αφαιρέσεις την εκάστοτε χρονολογία, το νέο έτος καταφθάνει πάντα με νέες προσδοκίες, λούζεται με το φως των πυροτεχνημάτων, αλλά και μένει άναυδο μπροστά στις προβλέψεις που τρατάρονται για τις ευχές – εξίσου εντυπωσιακά και τα τρία.

Οι νέες προσδοκίες, αντίστοιχα, κουβαλούν μέσα τους την ελπίδα για κάτι καλύτερο στις ζωές μας, τα πυροτεχνήματα έχουν αναλάβει να «τρομάξουν» με τους ήχους τους το κακό -όπως και να μετουσιώνεται αυτό- ενώ οι πολύχρωμες λάμψεις στον αέρα από τα βεγγαλικά έρχονται για να φωτίσουν όλα τα «σκοτεινά» και τα μίζερα για τις επόμενες τριακόσιες εξηντατόσες ημέρες. Και τι μένει για να ολοκληρωθεί το τρίπτυχο; Οι προβλέψεις. Αυτές είναι ένα κεφάλαιο από μόνες τους, το οποίο έχει ξεκινήσει να υφαίνεται λίγες ημέρες προτού η χρονιά «δύσει», ενώ αναπτύσσονται ιδιαίτερα από τις πρώτες ώρες του εκάστοτε έτους.

Από αυτές έχουμε διαβάσει, ακούσει και δει πάρα πολλές – και, κοίτα να δεις, καμία δεν είναι αισιόδοξη για τη χρονιά που ήρθε. Στο παιχνίδι των προβλέψεων μπαίνουν σοβαροί αναλυτές, δημοσιογράφοι, δημοσιοκάφροι, δημοσιολογούντες, πανελίστες, συνωμοσιολόγοι -όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη, ο καθένας έχει από μία- ο Αγιος Ιωάννης της Πάτμου, ο Νοστράδαμος και, φυσικά, μέντιουμ. Ναι.

Εάν το μέντιουμ είναι το καλό, το σωστό, το πρόστυχο, θα στα βρει όλα επειδή γνωρίζει ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ τα μελλούμενα. Έτσι, για το 2020 τα μέντιουμ δήλωσαν τι πρόκειται να ζήσουμε – και δεν είναι και λίγα-ασήμαντα: ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι για πολύ πρόεδρος των ΗΠΑ, τεράστια καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν τον πλανήτη μας, η Εθνική ομάδα της Αγγλίας θα κατακτήσει το καλοκαίρι το Euro. Αυτά, σε τίτλους, στις επόμενες ημέρες λογικά θα έχουν εκτεταμένα ρεπορτάζ και ίσως λάβουμε απαντήσεις για τα καθ’ ημάς – τύπου, «αυτός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Πέραν των αστεϊσμών, είναι τουλάχιστον φαιδρό να περιμένεις να μάθεις το τι θα γίνει στον πλανήτη τη νέα χρονιά, κρεμάμενος από τα χείλη μιας τυφλής γερόντισσας από τη Βουλγαρία ή ενός τύπου ο οποίος καυχιέται -μπράβο, μεγάλε- ότι αποκάλυψε, προτού γίνει, την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Εξίσου ιλαρό είναι να διαβάζεις προβλέψεις από «αναλυτές» -που δεν έχουν καμία σχέση με το άθλημα- οι οποίες απευθύνονται σε παιδάκια. «Ο Τραμπ μπορεί να καθαιρεθεί, αλλά μπορεί και όχι, μπορεί να τσακωθεί με τον Ερντογάν, μπορεί να πάνε για καφέ». Είναι τόσο ανόητο όλο αυτό και θυμίζει τις ατάκες από κάποιους «μετεωρολόγους» – «μπορεί να χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας, αλλά μπορεί και όχι, πιθανώς να έχουμε και ήλιο, όλα παίζονται από το βαρομετρικό».

ΤΟ ΕΘΝΟΣ