Οι παράμετροι της ονοματολογίας

5

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Τον Πρόεδρο του… βουνού» θα αποφασίσει μέσα στις γιορτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η ώρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας φτάνει και σύντομα θα μπει τέλος στον χορό της ονοματολογίας. Ο πρωθυπουργός έχει πει πως θα αξιοποιήσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για να πάρει αποφάσεις και έτσι δεν αποκλείεται στο Μέτσοβο όπου βρίσκεται να «κλειδώσει» το όνομα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η προκλητική ρητορική της Άγκυρας δεν είναι εύκολο να μη ληφθούν υπ’ όψιν στην επιλογή του προσώπου, που θα βρεθεί στην Ηρώδου Αττικού. Επομένως εκτιμάται πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτείνει ένα πρόσωπο με πολιτική «εμπειρία», κάτι που περιορίζει σε έναν βαθμό τις υποψηφιότητες.

Επίσης ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα θελήσει να στείλει και ένα μήνυμα συναίνεσης και γι’ αυτό δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας που θα ξεφεύγει από τα στενά κομματικά πλαίσια.

Παρ’ όλο που με τη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και με απλή πλειοψηφία στη Βουλή, είναι σίγουρο πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη.

Βέβαια η «γαλάζια» βάση δεν θα αγνοηθεί και έτσι ακόμα και βαριά ονόματα της πολιτικής -όπως ο Κώστας Σημίτης- που έχουν ασκήσει κριτική στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή θεωρείται πως είναι εκτός κάδρου. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο μίας νέας θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς ο ίδιος δεν τον είχε ψηφίσει το 2015.

Δυνατά εξακολουθεί να παίζει και το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας με… άρωμα γυναίκας, μία κίνηση που θα είχε και έντονο συμβολικό χαρακτήρα. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως μια σειρά ονομάτων που έχουν ακουστεί «κάηκαν» και το πιθανότερο είναι να υπάρξει κάποια έκπληξη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβερνητική απόφαση θα επηρεάσει και τους χειρισμούς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προς το παρόν όλες οι πλευρές τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook