Πραγματική ανάπτυξη vs επιδόματα

Διαφορά φιλοσοφίας, με βούλα Ευρωπαϊκή, διακρίνει τις προωθούμενες πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ

Χρήστος Χαραλάμπους

Διαφορά φιλοσοφίας, με βούλα Ευρωπαϊκή, διακρίνει τις προωθούμενες πολιτικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που η κυβέρνηση της Αριστεράς, αμέσως μετά την έξοδο από τα μνημόνια, έσπευσε να μοιράσει προεκλογικό χρήμα στη βάση επιδομάτων η Νέα Δημοκρατία χαράσσει για το αύριο πολιτικές πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας, που θα παράγουν και όχι να διαμοιράζουν χρήμα.

Τη στιγμή που οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έριξαν άκυρο στα μέτρα Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τα αντιαναπτυξιακά, από τη Νέα Δημοκρατία μας ειπώθηκε, στο πλαίσιο διερεύνησης του αύριο για τον αιμάσσοντα τομέα των ακινήτων και την οικοδομική βιομηχανία ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης θα ριχθούν με τα μούτρα στη δουλειά για να φέρουν το πραγματικό θετικό πρόσημο και να ενεργοποιήσουν την παραγωγική οικονομία.

Συγκεκριμένα και με αφορμή τα όσα λέγονται, γράφονται και κυοφορούνται για τα ζητήματα των golden visas και πόσο αυτά μπορούν να ωθήσουν τον κατασκευαστικό τομέα, αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν ότι ήδη έχουν χαράξει γραμμή και κατεύθυνση. Η στροφή στα νέα ακίνητα θα είναι, μας ειπώθηκε, πολύ στοχευμένη και συγκεκριμένη.

Όπως μας είπαν αρμόδιες πηγές και στον απόηχο της ανάγκης προσέλκυσης καθαρών ξένων επενδύσεων που θα συμβάλουν στην αγορά ακινήτων, οι σκέψεις έχουν διαμορφωθεί και δεν θα επιτρέπεται, μας λέχθηκε, η αγορά παλιών ακινήτων που να είναι αθροιστικά πάνω των 250 χιλιάδων ευρώ. (δύο και τρία παλαιά ακίνητα απλά για να καλύπτουν το απαιτούμενο από τη νομοθεσία ποσό).

Παράλληλα όπως ήδη εξαγγέλθηκε, τα νέα ακίνητα για τρία χρόνια θα έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Για δε παλαιά ακίνητα, που θα χρησιμοποιούνται για την πολιτική θεωρήσεων διαβατηρίων, θα ζητούνται τιμολόγια του τελευταίου χρόνου για βελτιώσεις που έγιναν και που θα καλύπτουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της αναγκαίας επένδυσης για την golden visas.

Επίσης φαίνεται πως για τα νέα ακίνητα θα ισχύει η αξία όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς, για τα δε παλαιά  θα έχει αξία η εκτίμηση μετά την κατάθεση τιμολογίων για βελτιώσεις και δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η τιμή του συμβολαίου.

Θα αλλάξει επίσης η πολιτική για το δικαίωμα πώλησης του ακινήτου από επενδυτή που το αγόρασε για να λάβει χρυσή θεώρηση, με στόχο μας λέχθηκε, να κλείσουν παραθυράκια για εκμετάλλευση του συστήματος και κερδοσκοπία λεγόμενων επενδυτών.

«Όλα είναι υπό συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς και θα προωθηθούν στις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης» μας είπε αρμόδια πηγή, επισυνάπτοντας τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ανάπτυξης και της επιδοματικής πολιτικής.

Ο Χρήστος Χαραλάμπους είναι πολιτικός ρεπόρτε στο SIGMA TV και την εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου

skai.gr/news/opinions/