Μια περήφανη διαπραγμάτευση χωρίς αποτέλεσμα

Γράφει ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος 

Δεν ξέρει κανείς από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει, αν μιλήσει για τις κινήσεις, τις δηλώσεις αλλά και την τακτική του υπουργού Εξωτερικών και της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων.

Εδώ και αρκετό καιρό, ο υπουργός χειρίζεται το θέμα δίνοντας την εντύπωση πως εύκολα θα μπορέσει να κλείσει μια τόσο σοβαρή διαπραγμάτευση χωρίς μάλιστα απώλειες.
Και όλα αυτά την ώρα που «βράζει» η Βόρεια Ελλάδα από τα συλλαλητήρια για την σύνθετη ονομασία.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν ενημερώνει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις που κάνει αλλά και για τους στόχους που βάζει.
Αντί αυτού αρχίζει και κατηγορεί τους προκάτοχους του για ενδοτικότητα εμφανίζοντας στοιχεία από προηγούμενες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.
Για παράδειγμα ο υπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση του 2008 ότι είχε συμφωνήσει στο όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και το οποίο δεν θα ήταν erga omnes.
Κανείς δεν γνωρίζει βέβαια αν αυτή η ελληνική θέση ήταν η τελική ελληνική πρόταση , η διατυπώθηκε σε κάποια από τις φάσεις των διαπραγματεύσεων .
Με αυτή την τακτική ο Υπουργός Εξωτερικών για κάποιο ανεξήγητο λόγο άνοιξε μέτωπο με το «καραμανλικο στρατόπεδο» αφού συνεχώς περιγράφει με τα πιο μέλανα χρώματα το πώς γινόντουσαν οι χειρισμοί και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Καραμανλη το 2008 .
Μάλιστα στοχοποιει και την κ. Μπακογιαννη η οποία στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης δεν είναι από τις ακραίες φωνές στην ΝΔ στο σκοπιανό.
Επίσης ο υπουργός με έναν μαγικό τρόπο προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη πως η Ελλάδα έχει αποδεχτεί στο παρελθόν την ύπαρξη «Μακεδονικής γλώσσας» . Προβάλει δηλαδή στο εσωτερικό της χώρας του τα επιχειρήματα των σκοπιανών τα οποία τα θεωρεί ως τετελεσμένα και δεδομένα μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την υποχώρηση που έχει κάνει η δική του κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Στο θέμα του ονόματος έχει χαθεί ο μπουσουλάς. Στην αρχή οι δυο πλευρές μιλούσαν για δυο ονόματα και καλλιεργήθηκε η εντύπωση πως η λύση είναι κοντά.
Ξαφνικά τα ονόματα έγιναν τεσσερα .
Όλοι έπεσαν από τα σύννεφα όταν μετά την συνοδό της Σόφιας, οι δυο πρωθυπουργοί φάνηκε πως είχαν αποδεχτεί το όνομα «Μακεδονία του ΙΛΙΝΤΕΝ» και μάλιστα ο κ. Τσίπρας τα ο συζήτησε με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης ως μια σοβαρή πρόταση που η κυβέρνηση θέλει να την αποδεχθεί.
Μετά και από αυτό το ναυάγιο τα ονόματα, στην Νέα Υόρκη ξανάγιναν τέσσερα ενώ μετά, τις Βρυξέλλες έμειναν μόνο τα τρία.
Την ώρα λοιπόν που το θέμα του ονόματος παραμένει ανοιχτό , ο Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει με στόμφο:
«Εμείς τελειώσαμε. Ο λόγος είναι τώρα στους πρωθυπουργούς».
Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με το Μάξιμου να περιμένει ένα τηλεφώνημα του ΖΑΕΦ που κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα γίνει.
Το μόνο θετικό είναι πως η Ελλάδα έχει θέσει ως προϋπόθεση την αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων και το ergo omnes. Κάτι που απομένει να αποδειχτούν στην πράξη και να επιβεβαιωθούν.

ΤΗ ΒΡΑΔΥΝΗ