Ευχές και πραγματικότητα

Γράφει ο Μάκης Τζίφρας

ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΙ ως υπήκοοι σε μια προ του Διαφωτισμού κατάσταση, τότε που ακόμα η έννοια του πολίτη που υπεύθυνα χρησιμοποιεί το μυαλό του δεν είχε κατακτηθεί, επιτήδειοι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες εκμεταλλευόμενοι αυτή την «έκπτωσή» μας σερβίρουν προς τους λαούς ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη εμβάθυνση και κατ’ επέκταση ενοποίηση κι όποιος θέλει ας ακολουθήσει.

Γιατί αυτή δήθεν είναι η λύση για να ξεπεραστούν προβλήματα που η οικονομική κρίση προκάλεσε. Η συγκρότηση βέβαια μιας ομοσπονδιακής Ε.Ε. με πρότυπο αυτή των ΗΠΑ δεν μπορεί να συντελεστεί εδώ, όπως και εκεί άλλωστε δεν πραγματοποιήθηκε, στη βάση «αρνητικών» γεγονότων. Δηλαδή, γεγονότων που βιώνουν οι Eυρωπαίοι πολίτες με τη λιτότητα να κατατρώει τη ζωή των εξεγειρόμενοι δικαιολογημένα κατά του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου γι’ αυτή την κατάσταση.

Το όραμα μιας Ευρώπης μέσα στην οποία οι λαοί θ’ αναπτύσσονται από κοινού και θα συγκλίνουν μεταξύ των στην ευημερία έχει προδοθεί γιατί καταστρατηγήθηκαν βάναυσα οι ευρωπαϊκές «συνταγματικές» συνθήκες.

Οι θεμελιώδεις νόμοι που ψηφίστηκαν για να προσχωρήσουμε στο όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης συνεχίζουν μεν να υφίστανται, αλλά δεν τηρούνται. Το ζήτημα αυτό είναι τεράστιο πολιτικό ζήτημα, μεγαλύτερο ακόμα κι από το έλλειμμα δημοκρατίας που από παλιά έχει επισημανθεί ότι υπάρχει στην Ε.Ε. ως παντελής έλλειψη ουσιαστικής λογοδοσίας των κρατούντων προς το ευρωκοινοβούλιο. Αιφνιδιαστήκαμε.

Ουδείς ανέμενε η πολιτισμένη Ευρώπη των ιδεωδών του Διαφωτισμού να παρουσιάσει έλλειμμα νομιμότητας, δηλαδή έλλειψη αυτοδέσμευσης και σεβασμού των ηγετών προς τους νόμους. Γι’ αυτό η Ε.Ε. διέρχεται σήμερα κρίση. Λόγοι γεωπολιτικών ισορροπιών επιτάσσουν μεν τη διατήρησή της, αλλά εξίσου ισχύει δε ότι έχει κλυδωνιστεί η συνοχή της. Η εμπιστοσύνη μεταξύ όλων έχει αντικατασταθεί από αμοιβαία καχυποψία.

Μακάρι το 2018 να επέλθει αποκατάσταση της χώρας μας με αυτοκριτική των θεσμών της Ε.Ε. ότι έσφαλαν οικτρά στην περίπτωση της Ελλάδος κι ότι αδίκησαν τον λαό μας, αφού εξαιτίας «λαθών» τους διέλυσαν ολοσχερώς την παραγωγική και οικονομική βάση του κράτους μας. Μακάρι επίσης να παραδεχτούν ότι αυτοί ευθύνονται για το ότι ανατίναξαν την ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων, που αποτελούσε βάσει συνθηκών της Ε.Ε. τη χρηματοδοτική πηγή ανάπτυξης των λαών της. Βέβαια άλλο είναι να εύχεσαι κι άλλο να φτάσεις να πιστέψεις ότι αυτό πράγματι αναμένεται να συμβεί!

REAL.GR