Ερώτηση Μανώλη Κεφαλογιάννη: «Άταφοι ή σε ομαδικούς τάφους 7.796 πεσόντες του Αλβανικού Έπους στη Βόρεια Ήπειρο»

31

«Άταφοι ή σε ομαδικούς τάφους 7.796 πεσόντες του Αλβανικού Έπους στη Βόρεια Ήπειρο», ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τους επί 77 χρόνια άταφους ή προσωρινά θαμμένους πεσόντες Έλληνες στρατιωτικούς του Αλβανικού Έπους του ’40 κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία ερώτηση, ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους Ήρωες του ’40.

Σε όλους αυτούς που με αυταπάρνηση έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα.

Σε όλους τους πεσόντες στο Μέτωπο που παραμένουν άταφοι μακριά από τις οικογένειές τους.

Και τέλος σε όλους τους συγγενείς των πεσόντων που παραμένουν άταφοι στην Αλβανία, τα παιδιά τους, που κάθε χρόνο ανήμερα της εθνικής επετείου επισκέπτονται τα πεδία των μαχών, ανάβουν ένα κεράκι με την ευχή, την ελπίδα και την προσμονή, επιτέλους να βρουν, να ταυτοποιήσουν τον δικό τους άνθρωπο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«7.796 πεσόντες κατά τη διάρκεια του ελληνο – ιταλικού πολέμου το 1940-41 στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου παραμένουν μέχρι και σήμερα άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την «αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των πεσόντων στρατιωτικών» η οποία κυρώθηκε και από τις δύο εθνικές Βουλές.
Συμφωνήθηκε η κατασκευή δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στην Αλβανία, στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες όπου μέχρι σήμερα έχει γίνει δεκτός πολύ μικρός αριθμός των πεσόντων. Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση Μικτής Διακρατικής Επιτροπής για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Στις 23.4.2012, η ελληνική και η αλβανική επιτροπή συνεδρίασαν από κοινού στα Τίρανα και εκπονήθηκε ο κανονισμός συνεργασίας των 2 Επιτροπών για την έναρξη των εργασιών πεδίου (έρευνα, εκταφή, αναγνώριση, ταφή Ελλήνων πεσόντων).
Έκτοτε η Επιτροπή δεν συνήλθε και καμία από τις αποφάσεις δεν υλοποιήθηκε.

Μετά παρέλευση επτά ετών από την κύρωση της Συμφωνίας, η Μικτή επιτροπή συνήλθε τον Οκτώβριο του 2016 και συμφώνησε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές του 2017 στα Τίρανα, για να γίνει η αναζήτηση των οστών και ο ενταφιασμός.
Δυστυχώς, όμως μέχρι σήμερα δεν συνήλθε παρά την Συμφωνία και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση –κόλαφος στον Πολιτισμό μας- διαιωνίζεται επί 77 χρόνια.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω που ασφαλώς δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις ανθρωπιστικές αξίες;
– Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να τερματιστεί επιτέλους η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαιωνίζεται για 77 χρόνια;

 

 

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook