Το «διαζύγιο» Τσίπρα – αριστεράς live από το Λευκό Οίκο

Γράφει η Χριστίνα Κοραή

Ο Κινέζος θεωρητιός της στρατηγικής Σουν Τζου (6ος-5ος π.χ. αιώνας) είχε πει ότι οι αρχές της στρατηγικής είναι να ξέρεις το πεδίο μάχης, τις δυνάμεις του αντιπάλου και να κάνεις κάτι που ο αντίπαλος σου δεν περιμένει.Ο Αλέξης Τσίπρας στο Λευκόν Οίκο έδειξε ότι δεν είχε στρατηγική.

Αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε. Και βέβαια έπαιξε μπάλα σε άδειο γήπεδο στα θέματα που τον ενδιέφεραν. Ανακοίνωσε τη συμφωνία ύψους 2,4 δις για αναβάθμιση των F16 η οποία μάλιστα θα ανοίξει νέες δουλειές στις ΗΠΑ όπως επισήμανε, και ευχαρίστησε τους Ελληνες οι οποίοι παρεμπιπτόντως πλήττονται απο περίπου πέντε φορές υψηλότερη ανεργία σε σχέση με τους Αμερικανούς.

Η κυβέρνηση αμέσως μετά την κυβέρνηση άρχισε να μαζεύει τα ασυμμάζευτα υποστηρίζοντας ότι το κόστος θα είναι 1,1 δις και τα άλλα θα είναι αντισταθμιστικά, ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία κλπ. Στο χορό μπήκαν και οι θεσμοί οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι μία επιβάρυνση του Δημοσίου Χρέους κατά 2,4 δις σε μια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του. Χώρια που Μακρόν και Μέρκελ δεν θα είναι και ιδιαίτερα ευτυχείς με το προβάδισμα που δόθηκε στα αμερικανικά εξοπλιστικά όταν και εκείνοι στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς όμως να πάρουν καμιά συμφωνία για τις δικές τους αμυντικές βιομηχανίες. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο να δούμε πως θα το ξεμπλέξουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε προετοιμαστεί ούτε για την ερώτηση SOS που θα του έκαναν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι σχετικά με τις αρνητικές δηλώσεις που είχε κάνει ενώ ήδη ήταν πρωθυπουργός, για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προεδρική κούρσα. «Να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί πρόεδρος» είχε πει. «Διαπίστωσα, από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ότι η προσέγγισή του κ.Τραμπ στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό» απάντησε αφήνοντας ενεούς σχεδόν τους πάντες. Φανταστείτε τι έπαθαν οι αριστεροί! Η αποκορύφωση ήρθε από τον Ριζοσπάστη ο οποίος στο πρωτοσέλιδο του έκανε αναφορά σε «στριπτίζ ξεφτίλας».

Εδώ δεν πρόκειται μόνο για μία πολιτική κυβίστηση κοινώς κωλοτούμπα. Ο κ.Τσίπρας με όλη την παρουσία του στις ΗΠΑ έδειξε ότι δεν πλασσάρεται πλέον ως αριστερός. Εστειλε το μήνυμα ό,τι η ιδεολογία δεν παίζει κανένα ρόλο. Οταν χρειάζεται θυσιάζεται στο βωμό των πολιτικών και προσωπικών επιδιώξεων. Το έκανε και όταν μετακινήθηκε βίαια από το «σκίζω το μνημόνιο» στο «υπογράφω νέο μνημόνιο» και «περνάω μέτρα» που μια κυβέρνηση της ΝΔ – ή της πάλαι ποτέ επάρατης δεξιάς – δεν θα μπορούσε ούτε καν να ψελλίσει. Δεν χτυπάει τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους η μείωση του αφορολόγητου στα 5600 € που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε. Δεν χτυπάνε τους κατέχοντες οι περικοπές του ΕΚΑΣ, των συντάξεων, του επιδόματος θέρμανσης, άλλων κοινωνικών επιδομάτων που τις χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις κλπ.

Δεν είναι αυτή αριστερή πολιτική! Η αλλαγή πλεύσης του Αλέξη Τσίπρα άρχισε εδώ και καιρό. Εγκατέλειψε την κλίνη της αριστεράς και άρχισε να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το ..σπίτι. Απλώς στην Ουάσιγκτον υπέγραψε το διαζύγιο σε live αναμετάδοση από τον Λευκό Οίκο.

Πηγή: http://www.parapolitika.gr