Η Πύλη της Άμμου! Ή αλλιώς το στέκι του Μάνου!

 

Σήμερα  Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ανοίγει τις πύλες του ένα καινούργιο μαγαζί φτιαγμένο με μεράκι και πολύ γούστο.

Το όνομα του;H Πύλη της Άμμου.Τώρα το γιατί έχει το όνομα αυτό θα το μάθουμε απόψε.

Ο ιδιοκτήτης Μάνος Βαρβαβάς ,μας  καλεί όλους σήμερα το βράδυ να γνωρίσουμε το νέο του χώρο και τις υπέροχες γεύσεις του με ζωντανή μουσική και προπαντός το κρασί κερασμένο από εκείνον!

Η πύλη της Άμμου βρίσκεται δίπλα στην Πύλη Δερματά στην Πλατεία Νεάρχου στον Παραλιακό.

Η Πύλη της Άμμου ήρθε για να μείνει ή αλλιώς το στέκι του Μάνου αφού ο ίδιος είναι αγαπητός σε πολύ κόσμο!

Καλορίζικο!!!!

Τηλ κρατήσεων 6932223323 , 6971737501

22310380_355361008241577_4056008287133781976_n

Ωστόσο εμείς αναφέρουμε ιστορικά ποιά ήταν η

‘Πύλη της Άμμου’

 

 

Η πύλη της Άμμου, γνωστή και ως Σαμπιονάρα ή Κουμ Καπί, είναι η Βορειοανατολική και η μόνη που σώζεται μέχρι σήμερα από τις τρεις πύλες του δεύτερου (εξωτερικού) βενετσιάνικου τείχους των Χανίων, το οποίο άρχισε να οικοδομείται στις αρχές του 16ου αιώνα και τελείωσε το 1590. Ονομάστηκε από τους Ενετούς Sabionera (Πύλη της Άμμου) λόγω της αμμώδους παραλίας που υπήρχε εκεί. Η πύλη έκλεινε με μία επιβλητική καστρόπορτα κατασκευασμένη από χονδρό ξύλο και σιδερένια επένδυση.

Η Σαμπιονάρα καταστράφηκε το 1645 κατά την πολιορκία της πόλης των Χανίων από τους Τούρκους οι οποίοι αργότερα φρόντισαν να την ξαναχτίσουν αλλά με μικρότερες διαστάσεις για να προστατεύεται ευκολότερα από εχθρικές επιδρομές, την ονόμασαν δε Κουμ Καπί (Kum-Kapisi) που στα Τουρκικά και πάλι σημαίνει “Πύλη της Άμμου”. Με το όνομα “Κουμ Καπί” είναι γνωστή στις μέρες μας όλη η ευρύτερη περιοχή, που στεγάζει σημαντικό μέρος της νυχτερινής ζωής της πόλης.

Ο προμαχώνας δίπλα στον οποίο βρίσκεται η πύλη φέρει το όνομα του Ενετού Mocenigo και είναι χτισμένος μέσα στη θάλασσα, τη νότια δε πλευρά του κοσμεί έμβλημα με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, οικόσημα και τη χρονολογία 1591.

Νότια της πύλης βρίσκονται τα λείψανα του επιπρομαχώνα Σαμπιονάρα ο οποίος καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.