Επιστροφή στη νομιμότητα

Γράφει ο Δημήτρης Μιχαλέλης

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ στην «επαναστατική» και… προμνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ συνήθιζε να επικαλείται την ιστορική φράση του Νέστορος της Αριστεράς, Ηλία Ηλιού: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

Πέρα από την ανάγκη που είχε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντλήσει «αριστερή» νομιμοποίηση, όντως η φράση απαντούσε και σε ένα αίτημα μέρους της κοινωνίας.

Βεβαίως, η κυβερνητική διαδρομή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέστησε και αυτή την υπόσχεση γραμμάτιο χωρίς αντίκρισμα.

Ομως η ανάγκη της κοινωνίας για νομιμότητα παραμένει. Και επανέρχεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Η χώρα οφείλει να αποκτήσει πλέγμα νομιμότητας και κανόνων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη θεσμική λειτουργία του κράτους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να βάλει η Ν.Δ.! Να τεθούν σαφείς προϋποθέσεις και κανόνες σε όλους τους τομείς, πολλώ δε μάλλον στην επιχειρηματική δράση που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο η Ν.Δ. μπορεί να αναδείξει την ιδεολογική και πολιτική της διαφορά από την κυβέρνηση, την οποία άλλωστε κατηγορεί για κρατισμό και για το ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν θέλει. Η αντιπολίτευση θα δείξει αν μπορεί; Βάσει των καθαρών και έντιμων όρων και η επιχειρηματικότητα θα κινηθεί, αλλά και το κράτος θα μπορεί να ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας.

Οι ιδεολογικές εμμονές της παρούσας συγκυβέρνησης δεν μπορεί να είναι πυξίδα για τη στρατηγική του αύριο.

Ολα τα υπόλοιπα για το ποιος έχει προτεραιότητα, «κράτος ή επιχειρηματίες», είναι ψευτοδιλήμματα για τα… τρολ του διαδικτύου και για αποπροσανατολισμό.

ΑΠΟ REAL.GR