Πρόεδρος της Δημοκρατίας Το Δίστομο μάς θυμίζει ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό

Γερμανοί πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους προέδρους της Ελλάδος και Γερμανίας κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

Συγκινημένος για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Κάσελ, πόλη όπου φιλοξενείται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14 δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Γερμανοί πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους προέδρους της Ελλάδος και Γερμανίας κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.
Ερωτηθείς για την κίνηση αυτή των κατοίκων του Κάσελ, ο κ. Παυλόπουλος αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλους του λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι «θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει, επειδή βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ζούμε τις εκλογές που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη και παραμένουν υπολείμματα εκείνου του εφιαλτικού παρελθόντος».
«Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει: «Μπορεί ναβρισκόμαστε στο Κάσελ αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».
Εγκαίνια της documenta 14
Τα εγκαίνια της documenta 14, της κορυφαίας έκθεσης τέχνης που για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βαλτερ Σταϊνμάγερ.
Στην έκθεση κεντρικό σημείο αναφοράς είναι το έργο ο «Παρθενώνας των βιβλίων» που «χτίστηκε» από απαγορευμένα βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο, μήνυμα κατά της λογοκρισίας.
Σε δήλωση του σχετικά με τη σημασία των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «βρισκόμαστε όλοι εδώ για να θυμίσουμε ότι Ευρώπη πριν από όλα είναι ο πολιτισμός της».«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ προσφέροντας το δικό της αντίδωρο, όπως ονομάζει η Ελλάδα τη δική της συνεισφορά στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός» είπε, τονίζοντας ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα ότι η documenta 14 διοργανώνεται εκτός από το Κάσελ και στην Αθήνα.
«Η Αθήνα προσφέρει τον οβολό της με ότι πιο σημαντικό μπορέσαμε αυτό τον καιρό να εκθέσουμε εδώ θέλοντας να δείξουμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινός. Και ότι η Ευρώπη έχει ως βάση τον πολιτισμό της και αυτό είναι η ταυτότητα της. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σήμερα γιατί όλοι ξέρουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή, έχει ένα παγκόσμιο ρόλο να διαδραματίσει και είναι πολύ μόνη, όπως είπε και η κ. Μέρκελ. Αυτό το ρόλο πρέπει να τον φέρει μόνη εις πέρας αλλά γα να γίνει αυτό πρέπει να γίνει ισχυρή και για να γίνει ισχυρή πρέπει να εμπνευστεί από τον πολιτισμό της» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος για να προσθέσει: «Πέρα από την οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εμβαθύνουμε στους θεσμούς της Ευρώπης και να πούμε στον δύσκολο κόσμο που ζούμε ότι οι αρχές και οι αξίες αυτού του πολιτισμού –ανθρωπισμός, ειρήνη, δημοκρατία, και δικαιοσύνη και ιδίως κοινωνική δικαιοσύνη- παραμένουν στο ακέραιο επίκαιρες. Συνοψίζοντας, για την Ελλάδα η documenta στο Κάσελ σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αυτές τις δύσκολες ώρες με αφετηρία τον κοινό μας πολιτισμό πρέπει να χτίσουν μια ισχυρή Ευρώπη για να υπερασπιστούμε αρχές με παγκόσμια αξία σε μια εποχή που η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Αυτό μας διδάσκει η documenta εύχομαι να μας το διδάξει στο διηνεκές».
Αναφερόμενος στον Παρθενώνα των Βιβλίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μας θυμίζει την ρήση του Αντρέ Μαλρό το 1959, ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει την αφετηρία του στον Παρθενώνα, και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα ζητάει τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω, επειδή ανήκουν σε ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και συμβολίζει από μόνο του και με μοναδικότητα την αρχή και την πορεία του δυτικού πολιτισμού.

Πηγή: ΑΜΠΕ