Creta Water Forum 2026: Η Κρήτη στο επίκεντρο του διαλόγου για το νερό

10
Κοινοποίηση :

Το Creta Water Forum 2026 πραγματοποιείται την Παρασκευή (23/10), στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, με ώρα έναρξης τις 10:00.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Rose Garden, ενώ το Forum τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με στρατηγικό συνεργάτη τη Motor Oil και χορηγό επικοινωνίας την Creta Media Group (CMG).

Το Forum φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης για τον διάλογο γύρω από ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του νησιού: τη διαχείριση του νερού.

Εκπρόσωποι της Πολιτείας, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστήμονες, φορείς διαχείρισης υδάτων και επιχειρήσεις συζητούν τις δυνατότητες ολοκληρωμένου σχεδιασμού, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και ανάπτυξης βιώσιμων πρακτικών.

Οι εργασίες θα αναπτυχθούν γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων, την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση νερού, τη σχέση του νερού με την αγροτική παραγωγή και την επισιτιστική ανθεκτικότητα, καθώς και την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες.\

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εναρκτήριες ομιλίες, fire chat με τη συμμετοχή της Motor Oil, τέσσερα θεματικά πάνελ, στρογγυλή τράπεζα για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού στη Μεσόγειο και την καταληκτική ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.

Το νερό ως στρατηγική προτεραιότητα για την Κρήτη

Η διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα που συνδέεται με την περιφερειακή ανάπτυξη, την αγροτική παραγωγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τις υποδομές και την ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών.

Για την Κρήτη, η συζήτηση για το νερό αφορά την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων, την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, την αναβάθμιση των υποδομών και την αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Παράλληλα, η σύνδεση του νερού με την αγροτική παραγωγή αναδεικνύει τη σημασία της αποδοτικής άρδευσης, της τεχνογνωσίας και της προστασίας της παραγωγικής δραστηριότητας. Η κυκλική οικονομία και η ανακύκλωση νερού δημιουργούν, από την πλευρά τους, πεδίο συζήτησης για νέες δυνατότητες αξιοποίησης υδατικών πόρων, ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τη λειτουργία των σχετικών υποδομών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Creta Water Forum 2026 επιχειρεί να συνδέσει τη θεσμική προσέγγιση με την επιστημονική γνώση και την επιχειρηματική εμπειρία, αναδεικνύοντας διαφορετικές πτυχές της διαχείρισης του νερού και τις προοπτικές για την Κρήτη  .

Το πρόγραμμα

Εναρκτήριες ομιλίες και θεσμική διάσταση

Οι εργασίες του Forum ξεκινούν στις 10:00 με την προσέλευση των συμμετεχόντων και καφέ, ενώ από τις 10:30 έως τις 11:00 ακολουθεί η ενότητα των εναρκτήριων ομιλιών.

Την παρουσίαση του Forum έχει η δημοσιογράφος Νάντια Αϊβάτογλου. Στις εναρκτήριες ομιλίες συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας αναδεικνύει τη θεσμική διάσταση του διαλόγου για το νερό, καθώς η αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών πόρων προϋποθέτει συνεργασία, σχεδιασμό και συντονισμό σε διαφορετικά επίπεδα διοίκησης.

Fire chat: Η επιχειρηματική διάσταση της κυκλικής οικονομίας

Ώρα: 11:00–11:15

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το fire chat «Motor Oil – One-to-One Discussion», με συντονιστή τον δημοσιογράφο της Τηλεόρασης Creta, Σωτήρη Μεταξά.

Στη συζήτηση συμμετέχει ο Δημήτρης Κονταξής, Γενικός Διευθυντής Κυκλικής Οικονομίας του Ομίλου Motor Oil και Αντιπρόεδρος της Thalis και της HECTOR.

Η ενότητα εντάσσεται στη συζήτηση για τον ρόλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των εφαρμογών της κυκλικής οικονομίας στη διαχείριση των υδατικών πόρων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες προσεγγίσεις αξιοποίησης πόρων και οι σχετικές τεχνολογικές εφαρμογές.

Οι ομιλητές

 

Θεματικός πυλώνας 1. Ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων

Ώρα: 11:15–12:15 | 1ο πάνελ

Το πρώτο θεματικό πάνελ, «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Πόρων», εξετάζει τη διαχείριση του νερού ως ζήτημα σχεδιασμού, υποδομών και συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των υδατικών πόρων συνδέεται με τον συντονισμό των υπηρεσιών, την παρακολούθηση των αναγκών και τη διαμόρφωση πολιτικών που λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών και της παραγωγικής δραστηριότητας.

Στο πάνελ συμμετέχουν:

  • Ο Κώστας Μπογδανίδης, δημοσιογράφος της Τηλεόρασης Creta, ο οποίος αναλαμβάνει τον συντονισμό.
  • Ο Βασίλης Σιαδήμας, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ.
  • Ο Θεόδωρος Νίνος, Πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ).
  • Η Κατερίνα Οικονόμου, Γενική Γραμματέας της ΠΔΕ & ΕΠΑ.
  • Ο Νίκος Σέργης, Διευθυντής Μονάδας ΣΔΙΤ, Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η σύνθεση του πάνελ φέρνει σε κοινό πεδίο συζήτησης τη διαχείριση των υδατικών πόρων, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, τις δημόσιες υποδομές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάγκη σύνδεσης των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων με τις πραγματικές ανάγκες της Κρήτης και η αξιοποίηση των κατάλληλων θεσμικών και χρηματοδοτικών δυνατοτήτων.

Θεματικός πυλώνας 2. Κυκλική οικονομία και ανακύκλωση νερού

Ώρα: 12:15–13:15 | 2ο πάνελ

Η δεύτερη θεματική ενότητα, «Κυκλική Οικονομία και Ανακύκλωση Νερού», εστιάζει σε μια προσέγγιση που επιδιώκει την αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη διερεύνηση νέων δυνατοτήτων επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Η ανακύκλωση νερού και η ένταξή της σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυκλικής οικονομίας αποτελούν σημαντικά πεδία διαλόγου για τη βιώσιμη διαχείριση. Η συζήτηση αφορά τις δυνατότητες εφαρμογής σχετικών λύσεων, τη συμβολή της αυτοδιοίκησης και τον ρόλο του σχεδιασμού στην ανάπτυξη πρακτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

  • Η Σώτια Πεντεδήμου, δημοσιογράφος της Τηλεόρασης Creta, στον συντονισμό.
  • Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου.
  • Ο Γιώργης Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ
  • Ο Μενέλαος Μποκέας, Δήμαρχος Μαλεβιζίου.

Η συμμετοχή των δημάρχων αναδεικνύει τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του νερού και στην ανάπτυξη παρεμβάσεων που σχετίζονται με τις ανάγκες των δήμων. Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Κρήτης μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη κοινών προκλήσεων, πρακτικών εφαρμογών και δυνατοτήτων συνεργασίας.

Θεματικός πυλώνας 3. Νερό, αγροτική παραγωγή και επισιτιστική ανθεκτικότητα

Ώρα: 13:15–14:15 | 3ο πάνελ

Το τρίτο πάνελ, «Νερό, Αγροτική Παραγωγή και Επισιτιστική Ανθεκτικότητα», συνδέει τη διαχείριση των υδατικών πόρων με την παραγωγική δραστηριότητα και την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα.

Η διαθεσιμότητα και η αποδοτική χρήση του νερού αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την αγροτική παραγωγή. Η συζήτηση γύρω από τη σχέση νερού και γεωργίας περιλαμβάνει ζητήματα τεχνογνωσίας, διαχείρισης των αναγκών άρδευσης και αξιοποίησης επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών.

Στο πάνελ συμμετέχουν:

  • Ο Σωτήρης Μεταξάς, δημοσιογράφος της Τηλεόρασης Creta, στον συντονισμό.
  • Ο Νεκτάριος Κουργιαλάς, κύριος ερευνητής του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
  • Ο Μανώλης Διαλυνάς, δρ. Χημικός Μηχανικός και CEO της εταιρείας DIALYNAS S.A.
  • Ο Ιωάννης Δαλιακόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
  • Ο Μανόλης Χατζάκης, υπεύθυνος σχεδιασμού και κατασκευής Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Α.Ε.Λ. Ηρακλείου.

Η σύνθεση της ενότητας συνδυάζει την ερευνητική δραστηριότητα, την επιστημονική γνώση και την επιχειρηματική εμπειρία. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, το Forum αναδεικνύει τη σημασία της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με σύγχρονες λύσεις διαχείρισης νερού και τεχνολογίες επεξεργασίας.

Η θεματική έχει ιδιαίτερη σημασία για μια περιοχή με έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπου η αποδοτική αξιοποίηση των υδατικών πόρων συνδέεται με τη βιωσιμότητα της παραγωγής και την ικανότητα προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Διάλειμμα

Ώρα: 14:15–14:30

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου πάνελ προβλέπεται διάλειμμα διάρκειας δεκαπέντε λεπτών, πριν από την επανέναρξη των εργασιών με την ενότητα για την καινοτομία και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Θεματικός πυλώνας 4. Καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες και πολιτικές για το νερό

Ώρα: 14:30–15:30 | 4ο πάνελ

Το τέταρτο θεματικό πάνελ, «Καινοτομία, Ψηφιακές Τεχνολογίες και Πολιτικές για το Νερό», εξετάζει τη συμβολή της τεχνολογίας και των σύγχρονων εφαρμογών στη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η ψηφιακή παρακολούθηση, τα τεχνολογικά εργαλεία και οι νέες μέθοδοι διαχείρισης δημιουργούν δυνατότητες για καλύτερη αποτύπωση των αναγκών, αποτελεσματικότερη λειτουργία των υποδομών και υποστήριξη του σχεδιασμού. Η αξιοποίησή τους προϋποθέτει, παράλληλα, κατάλληλες πολιτικές και συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων, επιστημονικής κοινότητας και επιχειρήσεων.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

  • Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, δημοσιογράφος της Τηλεόρασης Creta, στον συντονισμό.
  • Ο Αλέξανδρος Στεφανάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
  • Ο Θεόδωρος Κουναδέας, επιχειρηματίας ειδικός στις τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας, κλιματικού ταμείου και τουρισμού.
  • Ο Μιχάλης Μεταξάς, Χημικός Μηχανικός MSc, Ανώτερος Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Επιθεωρητής Hellas S.A.
  • Ο Βασίλης Βυζηργιαννάκης, Διευθυντής Λειτουργιών THALIS-HELECTOR.
  • Η Μαρία Καλαγιά, ιδρύτρια της εταιρείας SESLINIK Ltd.

Το πάνελ συνδέει την ακαδημαϊκή γνώση και την τεχνολογική εξειδίκευση με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στόχος της θεματικής είναι να αναδείξει το εύρος των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και τη σημασία της ενσωμάτωσής τους σε ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών για τη διαχείριση του νερού.

Στρογγυλή Τράπεζα. Η Κρήτη ως πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης νερού στη Μεσόγειο

Ώρα: 15:30–16:30 | Στρογγυλή τράπεζα

Οι εργασίες συνεχίζονται με τη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο «Η Κρήτη ως πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης νερού στη Μεσόγειο».

Η ενότητα διευρύνει τη συζήτηση πέρα από τις επιμέρους τεχνικές και θεσμικές πτυχές της διαχείρισης, θέτοντας στο επίκεντρο τη δυνατότητα της Κρήτης να αναπτύξει ένα συνεκτικό πλαίσιο βιώσιμης αξιοποίησης των υδατικών πόρων.

Η βιώσιμη διαχείριση του νερού συνδέεται με τον συντονισμό των πολιτικών, την αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας, τη συνεργασία μεταξύ των φορέων και τη διαμόρφωση λύσεων που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Τη στρογγυλή τράπεζα συντονίζει ο Κώστας Μπογδανίδης δημοσιογράφος της Τηλεόρασης Creta.

Συμμετέχουν:

  • Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας.
  • Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
  • Ο Χάρης Μαμουλάκης, ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου.

Η συμμετοχή εκπροσώπων διαφορετικών πολιτικών χώρων δίνει στη συζήτηση κοινοβουλευτική διάσταση και αναδεικνύει τη σημασία της διαμόρφωσης πολιτικών για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η θεματική φιλοδοξεί να ενισχύσει τον διάλογο για τις προτεραιότητες που αφορούν την Κρήτη και τη θέση της στο ευρύτερο μεσογειακό περιβάλλον.

Καταληκτική ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης

Ώρα: 16:30–17:00

Το πρόγραμμα του Creta Water Forum 2026 ολοκληρώνεται με την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.

Η καταληκτική ομιλία ολοκληρώνει τις εργασίες μιας διοργάνωσης που φέρνει στο ίδιο πεδίο συζήτησης την πολιτική, την αυτοδιοίκηση, την επιστημονική γνώση και την επιχειρηματική εμπειρία.

Το Forum αναδεικνύει το νερό ως ζήτημα που απαιτεί συνδυασμό σχεδιασμού, τεχνογνωσίας, επενδύσεων και συνεργασίας, με ιδιαίτερη σημασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών προβλέπεται ελαφρύ γεύμα, από τις 17:00 έως τις 17:30.

Διοργάνωση, αιγίδα και συνεργασίες

Το Creta Water Forum 2026 διοργανώνεται από τη Rose Garden.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στρατηγικός συνεργάτης είναι η Motor Oil και χορηγός επικοινωνίας η Creta Media Group.

Η συμμετοχή θεσμικών φορέων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και επιχειρήσεων διαμορφώνει ένα πεδίο διαλόγου για τις προκλήσεις της διαχείρισης του νερού και τις δυνατότητες ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων για την Κρήτη.

Πληροφορίες για το Creta Water Forum 2026

Ημερομηνία: Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026

Ώρα έναρξης: 10:00

Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Διοργάνωση: Rose Garden

Υπό την αιγίδα: Περιφέρεια Κρήτης

Στρατηγικός συνεργάτης: Motor Oil

Χορηγός επικοινωνίας: Creta Media Group

Πρόγραμμα και πληροφορίες: https://cretaforums.gr/

Το Creta Water Forum 2026 φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και προτάσεων γύρω από ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το μέλλον της Κρήτης, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη για ολοκληρωμένη, καινοτόμο και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων.

Κοινοποίηση :