Βγαίνουμε από το 3ο μνημόνιο! Και μπαίνουμε στο… 4ο!

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*

Πώς τα φέρνει καμιά φορά η ρημάδα η ζωή. Ανήμερα Πρωτομαγιά -στην πιο συμβολική ημέρα των αγώνων της αριστεράς- η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστεράς έβαλε την υπογραφή της στις τελευταίες λεπτομέρειες μιας επώδυνης συμφωνίας που θα καθορίσει την οικονομική πορεία τόσο της χώρας όσο και των πολιτών για την επόμενη πενταετία.

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ μνημόνιο μπαίνει σιγά σιγά στη ζωή μας. Ουσιαστικά αποτελεί το «μπόνους» του τρίτου μνημονίου, αν και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί στην ώρα του. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προβλέπει με ακρίβεια τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του 2018. Τι ειρωνεία! Ο πολιτικός που υποσχόταν πως θα σκίσει τα μνημόνια, έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που υπέγραψε δύο. Είναι άλλο ένα ρεκόρ που έσπασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προς τους πολίτες, γιατί την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας τους διαβεβαίωνε πως βρισκόμαστε «πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από τα μνημόνια». Μπορεί ο πρωθυπουργός να βιαζόταν να κλείσει τη συμφωνία λόγω τριημέρου. Προφανώς θα σκέφτηκε πως μετά την πασχαλιάτικη έξοδο ρεκόρ (σ.σ. σύμφωνα με τον ίδιο), θα είχαμε τώρα πρωτομαγιάτικη έξοδο ρεκόρ. Οπότε θεώρησε πως μιας και «εξαφάνισε» την ανθρωπιστική κρίση, ήρθε η ώρα να κάνει ένα δωράκι στα εκατομμύρια εκδρομέων με την επιστροφή τους. Σιγά το ψέμα και το πταίσμα. Εδώ δεσμευόταν πως θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο, τώρα που υπόσχεται ότι θα βγούμε από τα μνημόνια πειράζει; Ετσι κι αλλιώς και πέρσι τέτοιο καιρό έλεγε ακριβώς τα ίδια. Και τώρα υπογράφει το τέταρτο.

ΕΙΝΑΙ απόλυτα φυσιολογικό να επαναλαμβάνει ψευδοαφηγήματα. Μόνο αυτό γνωρίζει καλά και μπορεί να κάνει. Ούτε μπορεί ούτε θέλει στην πραγματικότητα να κυβερνήσει. Απλά επιθυμεί την εξουσία. Γιατί, ας μην ξεχνιόμαστε δεν σημαίνει πως όποιος μπαίνει στο Μαξίμου ότι κυβερνάει. Απλώς προσπαθεί να κλωτσάει το τενεκεδάκι παραπέρα και να περνάει ο χρόνος.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ όμως δεν μπορεί πλέον να ξεγελαστεί από κανέναν. Οι ψηφοφόροι έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μόνο οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος. Τα ποιοτικά στοιχεία των γκάλοπ είναι ακόμα πιο σοκαριστικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Το 73% πιστεύει ότι καθυστέρησε τόσους μήνες το κλείσιμο της αξιολόγησης γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος και επειδή ήθελε να κερδίσει περισσότερο χρόνο στην εξουσία (δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ). Το 50% θεωρεί πως έπρεπε το 2015 να συμφωνήσει με τα μέτρα που περιελάμβανε το περίφημο email Χαρδούβελη, ενώ μόλις το 12,5% επικροτεί τη στρατηγική του Μαξίμου.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας επιμένει να αγνοεί τα σημάδια που δείχνουν ότι ανάλωσε το όποιο πολιτικό κεφάλαιο διέθετε. Επιμένει να αγνοεί την κοινωνία. Και στις κάλπες -όποτε κι αν στηθούν- θα γνωρίσει εκκωφαντική συντριβή.

Από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ