«Μια περιδιάβαση στα Μοναστήρια και στα Ασκηταριά της Κρήτης» από το Ροταριανό Όμιλο Ηράκλειο – Candia

Την Τρίτη 04/04/2017 & ώρα 21.00 ο Ροτ. Όμιλος ΗΡΑΚΛΕΙΟ–CANDIA πραγματοποίησε την Πανηγυρική Συνεστίαση Απριλίου στο Marin dream Hotel, με ομιλητή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο κον ΝΙΚΟ ΨΙΛΑΚΗ, με θέμα ομιλίας:

«Μια περιδιάβαση στα Μοναστήρια και στα Ασκηταριά της Κρήτης»

rotari 2Μια ομιλία που συνοδεύτηκε από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Όλοι μας γνωρίσαμε και μάθαμε πάρα πολλά για μία άλλη πτυχή της ιστορίας της Κρήτης μας. Γίνατε καλύτεροι γνώστες για τον μοναχισμό που υπήρχε και υπάρχει στο νησί μας.

rotari 3 «. . .  . δεμένη με την Ορθοδοξία η Κρήτη. Σπηλιές – παλιά ασκηταριά στα Αστερούσια, σταυροί που ξεφυτρώνουν ανάμεσα σε ελιές και αμπέλια στη Μεσσαρά, ξωκλήσια που «ατενίζουν» το Λιβυκό Πέλαγος, μοναστήρια που ευωδιάζουν θυμίαμα και… μπαρούτι, ιστορίες ηρώων κληρικών, που έπεσαν στον αγώνα για την ελευθερία.

Μετά την απελευθέρωση της Αραβοκρατούμενης Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά το 961 μ.Χ., παρατηρήθηκε μια περίοδος πολιτισμικής αναγέννησης, γεγονός που αντανακλάται στα μνημεία της εποχής και η οποία συνεχίστηκε με εντονότερους ρυθμούς στα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Αυτήν την περίοδο ιδρύθηκαν τα περισσότερα μεγάλα και μικρά μοναστήρια, που συναντάμε σήμερα στην Κρήτη. Εκτός από τις λατρευτικές ανάγκες που υπηρετούσαν, τα περισσότερα από αυτά, διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγώνων των Κρητικών για ελευθερία, κυρίως μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Οθωμανούς ως και την απελευθέρωση.

Οι Χριστιανοί επαναστάτες δεν είχαν άλλα καταφύγια για να οργανώσουν τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Οι Οθωμανοί, γνωρίζοντας την υποστηρικτική δράση των μοναχών στους Χριστιανούς πολεμιστές, ισοπέδωσαν, κατέκαψαν και λεηλάτησαν τα μοναστήρια που λειτουργούσαν ως επαναστατικές εστίες» .

Όλοι παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις καλαίσθητες φωτογραφίες από όλα σχεδόν τα Μοναστήρια και Ασκηταριά της Κρήτης από όλες τις περιοχές της Κρήτης:

πχ. Στο Αγιοφάραγγο, στον Κουδουμά, Μονής Γουβερνέτου, Αρκουδόσπηλιος, Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, Μονή Αρκαδίου κλπ.

Στο τέλος της ομιλίας η Πρόεδρος του Ομίλου μας Chantal Derenne επέδωσε στον ομιλητή Ενθύμιο – Ευχαριστήριο για την συναρπαστική ομιλία του.

Στην εκδήλωση αυτή, μας τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι και υποστηρικτές του Ομίλου μας καθώς και φίλοι του Ομιλητή.

Για τον Όμιλο

Η Πρόεδρος                                                   Ο Γ.  Γραμματέας 

Chantal Derenne                                            Μανόλης Καλαϊτζάκης