Η δομή του επιμελητηριακού δικτύου έχει περάσει από διάφορα νομοθετικά στάδια μέχρι την σημερινή τελική μορφοποίησή του, όλα αυτά όμως τα προγενέστερα στάδια κινούνταν προς τη σωστή κατεύθυνση, που δεν ήταν άλλη από την δημιουργία Επιμελητηρίων στις πρωτεύουσες των Νομών, θεωρουμένων ως Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με σκοπό την προστασία και προαγωγή των εμπορικών και βιομηχανικών συμφερόντων της περιφερείας τους, των οποίων μέλη ήταν υποχρεωτικά πάντες οι έμποροι οι ασκούντες επιτήδευμα (Νόμοι 184/1914 & 1089/1980).
Σήμερα τα Επιμελητήρια είναι υποχρεωτικές, αυτοτελείς και ανεξάρτητες ενώσεις φυσικών και νομικών προσώπων, που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε μια ορισμένη περιφέρεια, συνιστούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τελούν υπό την διαχειριστική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, ως προς τη νομιμότητα των πράξεών τους, στο πλαίσιο της παρεχομένης σε αυτά αυτοτέλειας. Τα Επιμελητήρια έχουν εδραιώσει μια διαρκή συνεργασία με την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς του τόπου, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά συνεχίζουν να αποτελούν βασικό σύμβουλο της εκάστοτε κυβέρνησης, σε θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και γενικότερα αναπτυξιακής πολιτικής, αποστολή η οποία προσδιορίζεται τόσο από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όσο και από μια επιτυχημένη πρακτική πολλών δεκαετιών.
Ο Νόμος 2081/1992 που ακολούθησε (μετά τον μη εφαρμοσθέντα Ν. 1746/1988), μέσω της σημαντικής διοικητικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας που παρείχε στα Επιμελητήρια, έθεσε τις βάσεις μιας νέας και σύγχρονης επιμελητηριακής νομοθεσίας. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, όπως ρυθμίζεται με το Νόμο 3419/2005, προσιδιάζει στα ευρωπαϊκά πρότυπα και έδωσε μια νέα και σύγχρονη πνοή στον επιμελητηριακό θεσμό, απαραίτητη για τη συνέχιση του θεσμοθετημένου ρόλου του και την επιτέλεση του πλούσιου έργου του. Ο Νόμος αυτός καθιερώνει το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο θα τηρείται από τα Επιμελητήρια, με Κεντρική Υπηρεσία στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
Το προσφερόμενο από τα Επιμελητήρια έργο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό δράσεων, τόσο γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα προς την πολιτεία και τις αρχές όσο και προσφοράς υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις – μέλη τους. Σημαντική είναι επίσης και η κοινωνικού χαρακτήρα προσφορά τους.
Σύσταση και Νομικό καθεστώς
Το 1934 πραγματοποιείται η σύσταση της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, σύμφωνα με το νόμο 184/34. Σε αυτή συμμετείχαν όλα τα Κεντρικά και Περιφερειακά Επιμελητήρια της χώρας. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, όπως εμφανίζεται με τη σημερινή της μορφή, συνεστήθη το 1992 με το νόμο 2081/10-9-92, περί ρύθμισης του θεσμού των Επιμελητηρίων. Ο τελευταίος Νόμος 3419/2005 ρυθμίζει το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, προβλέποντας παράλληλα την δημιουργία Κεντρικής Υπηρεσίας Γενικού Εμπορικού Μητρώου στην ΚΕΕ.
Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook