Ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην πτοείται από την αμφισβήτηση Πολάκη και ετοιμάζεται για ολική ρήξη με τον παλιό… ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς».
Να φύγει μπροστά από τη βαθιά εσωστρέφεια επιχειρεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Προτείνει ένα νέο καταστατικό που αλλάζει ριζικά τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζοντας από το όνομα και ανατρέποντας όλες τις υφιστάμενες δομές του κόμματος.
Ο κ. Κασσελάκης 24 ώρες πριν μιλούσε στο TRT Θεσσαλίας για ένα υπερσύγχρονο κόμμα το οποίο θέλει να φτιάξει στο επερχόμενο συνέδριο του Οκτωβρίου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν θα μείνει εγκλωβισμένος στην ατζέντα της διαρκούς αμφισβήτησης που του γίνεται από την εσωκομματική αντιπολίτευση και κυρίως από τον Παύλο Πολάκη.
Αντιπερισπασμός
Για τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πρόκειται για έναν αντιπερισπασμό και μια επικοινωνιακή εργαλειοποίηση του ονόματος του κόμματος με όλους τους συμβολισμούς του για την Αριστερά στην οποία απευθύνεται παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι αυτό, όπως σημειώνεται από πολλές πλευρές, για να στρέψει τη συζήτηση μακριά από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος τις τελευταίες ώρες στη συνείδηση του κομματικού ακροατηρίου, και όχι μόνο, είχε γίνει ο ρυθμιστής των εξελίξεων και αυτός που καθορίζει την ατζέντα στην Κουμουνδούρου.
Τρεις μήνες πριν ο κ. Κασσελάκης, παραμονές ευρωεκλογών, όταν ρωτήθηκε αν σκέφτεται να αλλάξει το όνομα, διαβεβαίωνε ότι το όνομα θα παραμείνει ΣΥΡΙΖΑ.
Advertisement
Άλλος «Συνασπισμός»
Το όνομα, ωστόσο, είναι το λιγότερο που απασχολεί σε αυτή τη φάση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αλλαγές που εισηγήθηκε στην Επιτροπή Καταστατικού προκαλούν οριζόντιες αντιδράσεις, και μάλιστα έντονες, που μαρτυρούν και το πολιτικό σχέδιο της ηγεσίας πάνω στο οποίο αναμένεται να γίνει και η μεγάλη σύγκρουση της ΚΕ και σε δεύτερο χρόνο στο συνέδριο.
Στη νέα καταστατική δομή προτείνεται:
Καταργείται η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή των 300 μελών και στη θέση της προτείνει την Εθνική Επιτροπή Μελών, με 151 μέλη, που θα εκλέγονται ανά περιφέρεια και στην οποία θα μετέχουν ex officio οι βουλευτές.
Δύο γενικοί γραμματείς και τέσσερις γραμματείς.
Εκτελεστική Επιτροπή με πρόσωπα που θα αποτελούν επιλογές και προτάσεις του προέδρου στη θέση του Εκτελεστικού Γραφείου.
Οι οργανώσεις μελών (ΟΜ) αντικαθίστανται από Λέσχες Μελών
Οι Νομαρχιακές Επιτροπές καταργούνται και στη θέση τους θα συγκροτούνται Περιφερειακές Επιτροπές Μελών, στις οποίες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας σπάει σε δύο 5μελείς από εκπρόσωπο του προέδρου, τον γεν. γραμματέα, τον γραμματέα Νεολαίας και έναν με κλήρωση και έναν που θα υποδεικνύει ο εγκαλούμενος από την Εθνική Επιτροπή Μελών.
«Κόμμα Κασσελάκη»
Το σχέδιο Κασσελάκη συναντά ήδη σφοδρές αντιδράσεις, με τα στελέχη να επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει στην απόλυτη ρευστοποίηση, καθώς μετατρέπεται σε ένα προσωποπαγές κόμμα με δομές που δεν θα έχουν λογοδοσία και από το οποίο θα απουσιάζει κάθε διαφορετική άποψη και δημοκρατικός έλεγχος.
Βασικό σημείο σφοδρής κριτικής είναι και το ότι ουσιαστικά σε περιφερειακό επίπεδο θα τοποθετούνται επαγγελματικά στελέχη, με τη θεσμική εκπροσώπηση σχεδόν να εξαλείφεται.
«Μέχρι τέλους»
Ο Παύλος Πολάκης ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν, ρίχνοντας νέα καρφιά στον Στέφανο Κασσελάκη για προσπάθεια ελέγχου του κόμματος που σήμερα δεν μπορεί να ελέγξει, επιβεβαιώνοντας τον λόγο για τον οποίο τον αμφισβητεί.
«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ!! Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλλεις!!»
Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, παρότι ο κ. Κασσελάκης ζήτησε την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όχι μόνο δεν δείχνει κατευνασμένος, αλλά περισσότερο οργισμένος, καθώς στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σαν να υποχωρεί προς έναν συμβιβασμό και μάλιστα με την παρέμβαση του Νίκου Παππά.
Σε αυτή τη φάση πάντως ο κ. Πολάκης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κάνει πίσω ή κωλοτούμπα στην ΚΕ κατά άλλους πιο καχύποπτους μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
3η κλήση στον Σπίρτζη
Μάλιστα, πολλοί συνδέουν την υπαναχώρηση Κασσελάκη, όπως χαρακτηρίζουν την επιστροφή Πολάκη στην ΚΟ προτού εκείνος παραδεχτεί ότι ήταν «αντιπαραγωγική η τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής», με τη δυσκολία της Επιτροπής Δεοντολογίας να διαγράψει τον Χρήστο Σπίρτζη στέλνοντάς τον στην ΚΕ.
Σε κάθε περίπτωση το πειθαρχικό επιστρέφει ως απαράδεκτη την καταγγελία Σπίρτζη εις βάρος της ίδιας αλλά και του κ. Κασσελάκη για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά και καλεί τον πρώην υπουργό για τρίτη φορά να απολογηθεί δια ζώσης αύριο Πέμπτη που συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Σπίρτζης δεν θα εμφανιστεί ούτε αυτή τη φορά, με το κλίμα να βαραίνει ακόμη περισσότερο και στο στρατόπεδο των «87» δηλώνουν ότι θα επιμείνουν να αντιπαρατεθούν μετωπικά με την ηγεσία και τις επιλογές της ώστε να δώσει πολιτική λύση στην διαρκή συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook