H Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (EOK) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (EKE) ενώνουν τις δυνάμεις τους με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, το οποίο αποσκοπεί στη σύμπραξη, τον κοινό σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών στα πολύπλευρα πεδία με τα οποία ασχολούνται οι δύο Οργανισμοί.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, ΕΚΕ και ΕΟΚ θα συνεργαστούν στην υλοποίηση σεμιναρίων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και χρήσης εξωτερικού απινιδωτή και στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης (προπονητές, διαιτητές, κριτές και εργαζόμενους). Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Ευάγγελος Λιόλιος, πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να χορηγήσει απινιδωτές σε όλα τα σωματεία της.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εντός των αθλητικών χώρων δεν είναι σπάνιος και συμβαίνει πολύ συχνά ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την ανάγκη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδιαίτερα εκείνων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, ώστε να γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ και να μπορούν να βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.
Ευάγγελος Λιόλιος (Πρόεδρος ΕΟΚ): «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΚΕ για την παρουσία της. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή. Ξεκινά η νέα σεζόν με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, που δείχνει τη βαρύτητα που πρέπει όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι παράγοντες να δίνουμε σε αυτό το κομμάτι. Όλοι μας ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και έχουμε ανθρώπους από την επιστημονική κοινότητα που γνωρίζουν τα οφέλη του αθλητισμού, αλλά και τους κινδύνους που μπορούμε να προλάβουμε. Η ειδικότητά μου είναι παιδίατρος, που είναι μια πολύ όμορφη ιδιότητα με κάποιες στιγμές πανικού. Όταν απειλείται η ζωή κάποιου απαιτείται εγρήγορση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για τις λίγες και σπάνιες φορές, που πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας στον συναθλητή μας, στον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι ευθύνη του γιατρού, αλλά όλων μας. Τα επίσημα αθλητικά γεγονότα είναι το 5% της αθλητικής ενασχόλησης κάποιου, το υπόλοιπο 95% είναι οι προπονήσεις ή το να παίζει κανείς κάπου. Είναι ευθύνη μας να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε στην κρίσιμη στιγμή. Σήμερα εγκαινιάζουμε επισήμως ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένα βήματα σε όλα τα πλάτη και μήκη του ελληνικού μπάσκετ και ελπίζουμε μετά να πάει και σε όλα τα αθλήματα. Παράλληλα θα πρέπει σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους να υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός, ώστε να χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Χαίρομαι πολύ που εγκαινιάζουμε την αγωνιστική χρονιά με αυτή τη συνεργασία και είναι δέσμευσή μας αυτό που θα υπογράψουμε να το εφαρμόσουμε τη νέα σεζόν. Ζητάμε από τους ειδικούς να μας μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση, ώστε να κάνουμε πράξη αυτή την πολύ μικρή αλλά πολύ σημαντική εκπαίδευση».
«Το Πάσχα όταν πηγαίνουμε στην εκκλησία για να πάρουμε το Άγιο Φως, αυτό ξεκινά από ένα κερί και πολύ γρήγορα διαχέεται σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 75.000 αθλητές, 3.000 προπονητές, γύρω στους 1.000 διαιτητές και περίπου στους 500-600 κριτές, που ασχολούνται ενεργά. Εμείς ως ΕΟΚ έχουμε την ευθύνη να κάνουμε την πυραμίδα, ώστε να διαχυθεί αυτή η γνώση προς όλους. Από τη δική μας πλευρά, σε συνεργασία με τους συνδέσμους προπονητών, διαιτητών, κριτών, αθλητών, παλαιμάχων, είναι ευθύνη μας αυτό να προχωρήσει. Πρόθεση της ομοσπονδίας είναι όλες οι ομάδες, 850 σε όλη την επικράτεια, να προμηθευτούν όλες έναν απινιδωτή με κόστος της ομοσπονδίας. Ώστε αν συμβεί κάτι να επέμβουν χωρίς να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο, γρήγορα αλλά ψύχραιμα, για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Δεσμευόμαστε να το κάνουμε και εδώ θα είμαστε για να δούμε τα αποτελέσματα».
«Σε πολλούς αθλητικούς χώρους υπάρχουν απινιδωτές αλλά δεν ξέρουμε πού βρίσκονται. Η ΕΟΚ έχει ευθύνη η κάθε ομάδα να έχει έναν απινιδωτή. Να καταλάβουν οι ομάδες πως είναι ένα εργαλείο δικό τους και θα είναι διαθέσιμο σε κάθε αγώνα και κάθε προπόνηση. Υπάρχει ένα κόστος που δεν είναι μικρό, αλλά ήδη το έχουμε προϋπολογίσει. Θα απαιτείται όμως από τις ομάδες να γνωρίζουν πώς λειτουργεί και να το συντηρούν».
Γιώργος Κοχιαδάκης (Πρόεδρος ΕΚΕ): «Σαν ΕΚΕ έχουμε την αγωνία του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Άπτεται της δικής μας ειδικότητας. Η ενημέρωση είναι αναγκαία. Όταν συμβεί κάτι, κάποιος πρέπει να δράσει στα πρώτα λεπτά. Αν κάποιος δράσει αργότερα, μπορεί να έχουμε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Πρέπει, λοιπόν, να δράσει κάποιος στα 2-3 πρώτα λεπτά και αυτός που θα δράσει τότε δεν θα είναι γιατρός. Το ποσοστό του αιφνιδίου θανάτου στους αθλητικούς χώρους είναι μεγαλύτερο από ό,τι μέσα στην κοινωνία. Αυτός που θα πρέπει να δράσει μπορεί να είναι ο γιατρός του αγώνα, αλλά θα πρέπει να δράσουν και ο προπονητής, ο φροντιστής, ο συμπαίκτης. Όταν δράσεις σωστά στα πρώτα λεπτά, πάνω από 2-3% των γεγονότων θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Είναι λοιπόν απαραίτητη η εκπαίδευση. Η ΕΚΕ συναισθανόμενη την κοινωνική της ευθύνη, έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Είναι προς τιμήν της ΕΟΚ και την ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκε στην αγωνία μας. Εμείς θα είμαστε στη διάθεσή σας για την εκπαίδευση. Θα πρέπει σε δεύτερο χρόνο να δούμε το θέμα των απινιδωτών. Σε ένα γήπεδο 15 ή 20 χιλιάδων θέσεων δεν φτάνει ένας απινιδωτής».
«Το ιδανικό είναι να εκπαιδευτούν όλοι, αλλά δεν είναι εύκολο. Σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε εκπαιδευτές. Δεν χρειάζονται ιατρικές γνώσεις. Αυτός είναι ο σκοπός. Ο εκπαιδευόμενος δεν θα προσφέρει μόνο στους αθλητικούς χώρους, αλλά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Έχουμε αναπτύξει ένα app που πατώντας ένα κουμπί σού λέει πού είναι οι απινιδωτές και σου λέει πόσοι τριγύρω είναι εκπαιδευμένοι και ικανοί να σπεύσουν γρήγορα για να προσφέρουν βοήθεια».
Κώστας Τούτουζας (Αντιπρόεδρος ΕΚΕ-Καθηγητής Καρδιολογίας): «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΕΚΕ και η παρουσία όλου του ΔΣ δείχνει τη σημασία της ημέρας. Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΕ θα συνεργαστεί με μια ομοσπονδία, ενώ έχουμε κάνει συνεργασίες με άλλους φορείς. Η ομοσπονδία εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας και μπορεί να διαχυθεί η γνώση σε όλη την επικράτεια. Η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες. Το μπάσκετ έχει πολλούς φορείς εντός αγωνιστικούς χώρου, σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, αλλά και στην καθημερινότητα. Άρα μπορούν να εκπαιδευτούν και να διαχυθεί η γνώση σε διάφορες ειδικότητες που είναι εντός των γηπέδου. Ξεκινά η σεζόν, οπότε σκοπός είναι να έχει υλοποιηθεί ως το τέλος ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος. Η κάρτα αθλητή είναι απαραίτητη αλλά δεν μας καλύπτει. Δεν σε καλύπτει 100% από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, που είναι μεν σπάνιος, αλλά είναι κάτι τραγικό και κοινωνικά και οικογενειακά, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα. Η ομοσπονδία θα μας δώσει εθελοντές, από τους συνδέσμους προπονητών, παλαιμάχων, διαιτητών, κριτών κλπ. για να εκπαιδευτούν στο ειδικό εκπαιδευτικό μας κέντρο. Στόχος είναι να εκπαιδεύσουμε, αλλά και να παράγουμε εκπαιδευτές. Ο ένας διαιτητής να εκπαιδεύσει τον άλλο, ο ένας προπονητής να εκπαιδεύσει τον άλλο κλπ. Είναι μια επίπονη προσπάθεια, απαιτεί χρόνο εθελοντών δικών μας και της ΕΟΚ, αλλά πιστεύω πως θα έχουμε καλά νέα και τα πρώτα αποτελέσματα. Είναι τεράστια χαρά να σώσεις μια φορά έναν άνθρωπο στη ζωή σου. Αν πάει καλά αυτό, θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και σε άλλες ομοσπονδίες και σε άλλους φορείς. Θυμάμαι ως φοιτητής παίζαμε ερασιτεχνικά και σώσαμε έναν άνθρωπο που ζει ακόμη».
«Στόχος μας είναι αρχικά να εκπαιδευτούν 20-30 άτομα και να παράγουμε 10 εκπαιδευτές, κάτι που θα καταστήσει την ίδια την ομοσπονδία αυτόνομη, ώστε να μπορεί να εκπαιδεύει και άλλους, υπό τη δική μας καθοδήγηση. Ευχαριστώ τους κριτές και τους προπονητές, που με τόση θέρμη αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία, για να παράγουμε εκπαιδευτές και να διαχύσουμε πιο γρήγορα τη γνώση. Και νομικά, όποιος είναι εκπαιδευμένος, έχοντας το χαρτί, καλύπτεται για να παρέχει βοήθεια. Είναι σημαντικό να υπάρχουν απινιδωτές, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν κάποιοι να τον χειριστούν και να γίνεται συντήρηση».
Γιώργος Λάτσιος (Επεμβατικός Καρδιολόγος): «Είναι μεγάλη χαρά να βλέπω αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ. Έχουμε ένα χόμπι, που λέγεται η εκπαίδευση πολιτών πώς να σώζουν ζωές. Η ΕΟΚ πρωτοστατεί ταυτόχρονα με την Ευρώπη, συγκεκριμένα με την FIBA. Όποτε κάνω μια παρόμοια ομιλία εδώ και 15 χρόνια, δείχνω ένα βίντεο από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, όπου ένας 50άρης παίζει μπάσκετ, πέφτει κάτω και παθαίνει ανακοπή. Έχει καταγραφεί να τον απινιδώνουν και ο ίδιος άνθρωπος έναν μήνα μετά να παίζει και πάλι μπάσκετ. Όταν κάποιος καταρρεύσει και δεν κάνουμε τίποτα, κάθε λεπτό χάνει και 10% πιθανότητες να ζήσει. Κι αν αργήσουμε, μπορεί να επανέλθει ως φυτό. Πρέπει να κάνουμε κάτι αστραπιαία. Είναι προφανές πως γιατρός δεν προλαβαίνει να έρθει σε τέτοιες καταστάσεις. Άρα η ευθύνη και η χαρά πέφτει σε μας. Να είμαστε ήδη προετοιμασμένοι, να ξεκινήσουμε εμφυσήσεις, απινίδωση, ΚΑΡΠΑ, για να τον επαναφέρουμε. Υπάρχουν δεδομένα που λένε ότι όταν σε αθλητικό χώρο υπήρχε άνθρωπος που ήξερε ΚΑΡΠΑ, η επιβίωση ήταν πάνω από 90%. Στην Αθήνα έχουμε επτά ανακοπές την μέρα. Πεθαίνουν άνθρωποι στις κερκίδες, θεατές από στρεσογόνες καταστάσεις, ένας ανά 300 χιλιάδες ανά έτος. Τα σεμινάρια είναι πολύ αυστηρά πιστοποιημένα, με τον ίδιο τρόπο όπως σε όλη την Ευρώπη. Το χαρτί πιστοποίησης έχει ισχύ σε όλη την Ευρώπη. Τα σεμινάρια κρατούν 4-5 ώρες, δεν απαιτούν καμία ιατρική γνώση και γίνονται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές που έχουν βγει από τα σπάργανά μας. Τα νούμερα λένε ότι η ΕΚΕ έχουμε οργανώσει 400 σεμινάρια και έχουμε εκπαιδεύσει 12.000 άτομα. Πιστεύω πως η συνεργασία ΕΟΚ και ΕΚΕ είναι ιδανική, γιατί πέρα από την προσωπική χαρά να σώσουμε έναν αθλητή, αυτή η διαδικασία παίρνει καλή ή κακή δημοσιότητα. Ο Έρικσεν που σώθηκε on camera ταρακούνησε όλο τον κόσμο. Να εμπνευστεί όλη η Ελλάδα από αυτό».
«Δεν θέλουμε ως ΕΚΕ ούτε μπορούμε να εκπαιδεύσουμε όλη την Ελλάδα στην ΚΑΡΠΑ. Αλλά θέλουμε να εκπέμψουμε το μήνυμα ότι οι πολίτες πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στην ΚΑΡΠΑ και να δημιουργήσουμε κόσμο που μπορεί να εκπαιδεύσει άλλους ανθρώπους. Οι καλύτεροι εκπαιδευτές σε πρακτικά ζητήματα είναι οι άνθρωποι που εκπαιδεύουν καθημερινά, όπως οι προπονητές».
«Η ΕΟΚ δείχνει το δρόμο σε όλα τα αθλήματα. Η FIFA απαιτεί από τον γιατρό του αγώνα να έχει απινιδωτή. Πλέον η Ελλάδα με πρωτοβουλία της ΕΟΚ θα τον έχει σε κάθε αγώνα. Η αλυσίδα επιβίωσης είναι τόσο ισχυρή ή ασθενής, όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. Είναι καλό να έχουμε απινιδωτή, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχουν άνθρωποι να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν και όχι να τον κοιτάζουν. Όσο λυσσασμένα θέλουμε να έχουμε απινιδωτές, άλλο τόσο θέλουμε να έχουμε εκπαιδευμένο κόσμο. Η Σουηδία που το κάνει συνολικά, είδε τριπλασιασμό της επιβίωσης από ανακοπή».
Τάνια Μερίκα (Πρόεδρος Συνδέσμου Κριτών Καλαθοσφαίρισης Νομού Αττικής): «Μια επιτακτική ανάγκη χρόνων παίρνει σήμερα σάρκα και οστά προσφέροντας σε όλους εμάς περισσότερη ασφάλεια και μια σχετικά ήρεμη παραμονή στους αγωνιστικούς χώρους. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί ένα από τα παιδιά του μπασκετικού Χολαργού, που γνώρισα έφηβο, είναι εδώ σήμερα μαζί μας με σημαντικές γνώσεις και αυξημένες αρμοδιότητες για να προσφέρει στον αθλητισμό. Ο Κώστας Τούτουζας θα είναι λίγο διχασμένος για τον τομέα της ζωής του που αγαπά περισσότερο. Είμαι βέβαιη πως αγαπά και υπηρετεί και τα δύο με το ίδιο πάθος. Δηλώνω αρωγός και συνοδοιπόρος σε αυτή την πρωτοβουλία που αυξάνει την ποιότητα ζωής με τη γνώση και παροχή βοήθειας. Χαιρετίζω την πρωτοβουλία της ΕΟΚ με την ΕΚΕ, για την προσφορά ζωής στον χώρο μας. Εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ενέργειες, που θα μας δώσουν ασίστ για ακόμη καλύτερη παρουσία και παροχή βοήθειας στους ευαίσθητους χώρους του αθλητισμού. Η ομάδα είναι δυνατή, οι κριτές θα είναι δίπλα σας και σε αυτή τη συνεργασία».
Βασίλης Καραγκιουλές (Πρόεδρος Συνδέσμου Κριτών Νότιας Αττικής): «Αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα του εγχειρήματος που καλούμαστε όλοι να πράξουμε. Χρειάζεται η απαραίτητη γνώση, τα άμεσα αντανακλαστικά μας, αλλά και τη δική μας θέληση, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε όλοι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και να το πράξουμε στη μία πιθανή περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια μας. Είναι πολύ πιο σημαντικό από το να εκτελούμε απλώς τον ρόλο μας. Η ΕΚΕ σήμερα συναντά την καρδιά του αθλητισμού, το μπάσκετ. Είναι ο φορέας που θέλει να κάνει αυτά τα βήματα, που μπορεί να το υποστηρίξει και έχει κοντά μας όλους εμάς που θέλουμε να το κάνουμε πράξη και θα το δείτε. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, είναι η πιο ουσιώδης που έχω δει στα 17 χρόνια που είμαι στον χώρο των κριτών».
Μάγδα Γεωργίου (Εκπρόσωπος Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης): «Το ΔΣ του ΣΕΠΚ συγχαίρει την ΕΟΚ για τη συνεργασία με την ΕΚΕ. Η εκπαίδευση μπορεί να κάνει τον καθέναν ικανό να δώσει πολύτιμη βοήθεια, αντί να πανικοβληθεί. Μέσω της εκπαίδευσης διαμορφώνουμε μια κουλτούρα πρόληψης και προστασίας. Ο ΣΕΠΚ θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια της ΕΟΚ και της ΕΚΕ».
Δείτε εδώ τη συνέντευξη Τύπου
Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook