Oργιάζουν στο διαδίκτυο οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του πρώην και εκ νέου υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του, έχει προκαλέσει χιονοστιβάδα κυρίως άγριων εικασιών, έγραφε σήμερα η αγγλόφωνη έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», με πλήθος αναφορών περί σκηνοθετημένης απόπειρας, «fake» αίμα και ένα «πλαστικό αυτί», να συνθέτουν την εικόνα του «ήρωα» Τραμπ που επιβίωσε της απόπειρας δολοφονίας του και καλεί τους Αμερικανούς «να παλέψουν», στηρίζοντάς τον, στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες, οι οποίες ειδικά στο διαδίκτυο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να φουντώσουν και να εξαπλωθούν.
«Η σκηνοθετημένη απόπειρα»
Ήδη, έχουν εξαπλωθεί οι φήμες για σκηνοθετημένη απόπειρα, για επίθεση με που στην πραγματικότητα χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή Μοσάντ. Άλλες θεωρίες αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν πράκτορας του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς «βαθέος κράτους», πιθανώς προγραμματισμένος από το πρόγραμμα MKUltra της CIA, ένα ψυχροπολεμικό αμφιλεγόμενο πρόγραμμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που λέγεται ότι διερευνούσε μεθόδους ελέγχου της σκέψης, μεταξύ άλλων.
Μετά την επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια το Σάββατο 13 Ιουλίου, η οποία άφησε έναν νεκρό, δύο σοβαρά τραυματίες και τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρόεδρο με τραύμα στο αυτί, έχουν εμφανιστεί πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Ορισμένες έχουν επικεντρωθεί στα κίνητρα και άλλες στο παρελθόν του δράστη, του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά της Μυστικής Υπηρεσίας λίγο αφότου άνοιξε πυρ.
Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι το αίμα στο πρόσωπο του Τραμπ ήταν ψεύτικο. Άλλες αναφορές υποστήριξαν ότι ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο πλαστικό αυτί για να φανεί ότι τραυματίστηκε.
Μέχρι στιγμής, όλα αυτά ήταν συνηθισμένα. Μετά από κάθε πυροβολισμό ή επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο σε μεγάλο βαθμό άγριες και αντιφατικές θεωρίες συνωμοσίας.
Αυτό συνέβη και μετά το μακελειό στο Sandy Hook το 2012, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 20 παιδιά. Για χρόνια, ο συνωμοσιολόγος Άλεξ Τζόουνς ισχυριζόταν, χωρίς καμία απολύτως απόδειξη, ότι το μακελειό δεν συνέβη ποτέ. Έκτοτε υποχρεώθηκε να καταβάλει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αποζημιώσεις μετά από αγωγές που υποβλήθηκαν από τις οικογένειες των θυμάτων. Αυτό συνέβη και πάλι με τους πυροβολισμούς στο Λας Βέγκας το 2017, οι οποίοι άφησαν πίσω τους 58 νεκρούς και σχεδόν 500 τραυματίες, αφού ένας άνδρας άνοιξε πυρ σε ένα μουσικό φεστιβάλ από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του.
Η ανθεκτικότητα των θεωριών συνωμοσίας ώθησε ορισμένες πλατφόρμες να τροποποιήσουν τους κανόνες δημοσίευσής τους, δίνοντας προτεραιότητα σε περιεχόμενο από πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες. Το YouTube, ειδικότερα, έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος «ειδήσεων». Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τη Δευτέρα, ο ιστότοπος βίντεο υποβίβασε τα πιο «διαστροφικά» βίντεο στο τέλος των αποτελεσμάτων αναζήτησής του.
Το αντίθετο ωστόσο συνέβη τόσο στο Χ όσο και στο Facebook, σύμφωνα με την Le Monde, όπου οι πιο βασικές αναζητήσεις έφεραν αναρτήσεις που ισχυρίζονταν ψευδώς ότι ο Τραμπ βρίσκεται στην πόρτα του θανάτου ή ότι ο Κρουκς ήταν ακροαριστερός ακτιβιστής, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώνεται πουθενά σε αυτό το στάδιο.
Σε ρεπορτάζ του CNN, o όρος «σκηνοθετημένο» άρχισε να αποκτά μεγάλη απήχηση στο X μόλις μία ώρα μετά τους πυροβολισμούς. Ο ψευδής ισχυρισμός συνέχισε να κυκλοφορεί και τι επόμενες μέρες μέχρι και σήμερα. Ένας TikToker με σχεδόν 4 εκατομμύρια ακολούθους υπονόησε ψευδώς ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες συμμετείχαν στη σκηνοθεσία του πυροβολισμού. Μέχρι τη Δευτέρα το βίντεο είχε προβληθεί περισσότερες από 8 εκατομμύρια φορές και είχαν κάνει «like» περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια φορές.
«Fake» εικόνες
Για να ενισχυθεί η θεωρία της «σκηνοθετημένης» συνωμοσίας, άρχισε να κυκλοφορεί μια εικόνα που είχε τροποποιηθεί ώστε να φαίνεται ότι ένας από τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που έσπευσαν να βοηθήσουν τον Τραμπ χαμογελούσε κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Ένας δημογφιλής χρήστης του X επικριτής του Τραμπ, ο οποίος έχει σχεδόν 250.000 οπαδούς στην πλατφόρμα, μοιράστηκε την εικόνα με το μήνυμα: «Όλοι εδώ φαίνεται να περνούν καλά, να γελούν και να χαμογελούν στις κάμερες». Η εικόνα διαψεύστηκε σύντομα από τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων Lead Stories, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για ψηφιακά παραποιημένη εκδοχή μιας εικόνας του Associated Press.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι επιφανείς υποστηρικτές του Τραμπ δημοσίευσαν τις δικές τους θεωρίες συνωμοσίας. Ένας χρήστης του X με σχεδόν 3 εκατομμύρια οπαδούς δημοσίευσε ένα βίντεο του νεκρού δράστη και έγραψε: «Δύσκολη μέρα για αυτόν τον αξιωματικό της CIA».
Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μοιράζονται θεωρίες συνωμοσίας είναι ποικίλοι. Ορισμένοι το κάνουν σε μια κυνική προσπάθεια να υπονομεύσουν ή να επιτεθούν σε ανθρώπους που δεν συμμερίζονται την πολιτική τους άποψη. Άλλοι συμμετέχουν για να αποκτήσουν επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – οι ιογενείς αναρτήσεις μπορούν να μεταφραστούν σε δολάρια για ορισμένους διαδικτυακούς παράγοντες επιρροής. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Meta, YouTube, TikTok και X, δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό, που έθεσε το CNN.
Οργιάζει το διαδίκτυο για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Ο τεράστιος πειρασμός της κοινοποίησης ψευδών ισχυρισμών ανταμείβεται ενεργά από πλατφόρμες όπως το X, όπου ο ιδιοκτήτης της, ο Έλον Μασκ έχει λάβει πολλαπλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις σχετικά με την επαλήθευση λογαριασμών, τις πληρωμές προς τους δημιουργούς και το ποιον να επιτρέπει να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα, αποφάσεις οι οποίες έχουν διευκολύνει ένα πιο θορυβώδες και λιγότερο αξιόπιστο οικοσύστημα πληροφοριών, λένε εδώ και καιρό οι ερευνητές παραπληροφόρησης.
Ο Μασκ συμμετείχε στη διάδοση παραπλανητικού υλικού, κοινοποιώντας μια ανάρτηση την Κυριακή που ισχυριζόταν ότι τα κύρια μέσα ενημέρωσης διακινούσαν «καθαρή προπαγάνδα» σχετικά με τους πυροβολισμούς. Ως απόδειξη της υποτιθέμενης μεροληπτικής κάλυψης, ο Μασκ επέλεξε μερικές από τις πρώτες αναφορές του Τύπου για το περιστατικό, οι οποίες αναφέρονταν σε «δυνατούς θορύβους» και «θορύβους που έσκασαν» στη συγκέντρωση.
Αυτά βέβαια ήταν προσεκτικά διατυπωμένα αρχικά δελτία τύπου που ενημερώθηκαν αργότερα για να αντικατοπτρίζουν ότι όντως είχε σημειωθεί «πυροβολισμός».
Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook