Θέμα των επόμενων 48 ωρών ο ανασχηματισμός -Συσκέψεις και συναντήσεις Μητσοτάκη στο Μαξίμου

3

Θέμα των επόμενων 48 ωρών είναι ο ανασχηματισμός σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται εντός της ημέρας να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει σε επίπεδο πολιτικών να τις συνοδεύσει και με αλλαγές προσώπων που θα υπηρετήσουν το σχέδιό του για την επόμενη τριετία. Ορόσημο αποτελεί το υπουργικό συμβούλιο που έχει οριστεί για την Παρασκευή, χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, δίνοντας την ευκαιρία να καθίσουν στο τραπέζι για πρώτη φορά τυχόν νέα πρόσωπα. Αυτό το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, σε συνδυασμό με το κατέβασμα των μολυβιών στα περισσότερα υπουργεία εν αναμονή των αλλαγών που έχουν προεξοφληθεί, οριοθετεί τις αλλαγές για το διήμερο Τετάρτη – Πέμπτη.

Κινητικότητα ανασχηματισμού στο Μαξίμου

Η συζήτηση για ανασχηματισμό δεν είναι καινούργια πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Προϋπήρχε των εκλογών, ονόματα είχαν συζητηθεί, ωστόσο δεν είχαν ξεκαθαρίσει το εύρος των κινήσεων και ο ακριβής χρόνος υλοποίησής του, που έφτανε μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όμως, δημιούργησε ένα νέο τοπίο και όλα επαναξιολογούνται από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πέρασε τη χθεσινή ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου με συσκέψεις και συναντήσεις με συνεργάτες του και κυβερνητικά στελέχη. Πέραν του πρωινού καφέ, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις αιτίες του αρνητικού αποτελέσματος, είχε κατ’ ιδίαν επαφές με τον Μάκη Βορίδη, τον Άκη Σκέρτσο και τον Παύλο Μαρινάκη και τον Θανάση Νέζη, ενώ την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για πρόσωπα που θα αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, καθώς, σύμφωνα με πηγές, ο πρωθυπουργός συνομίλησε μαζί τους για τις εξελίξεις και ανέλυσαν το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο.
Ο ρόλος της αποχής στις ευρωεκλογές 2024

«Οι πολιτικές προηγούνται των προσώπων» σημειώνουν στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Μητσοτάκη και συμπληρώνουν πως «αυτή τη στιγμή προέχει η ιεράρχηση των επόμενων κινήσεων και των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα πάρει ο πρωθυπουργός». «Αξιολογεί, σχεδιάζει και στη συνέχεια θα αποφασίσει», αναφέρει άλλη πηγή με γνώση του παρασκηνίου. Η απώλεια ενός εκατομμυρίου ψήφων δεν οφείλεται σε μόνο μία παράμετρο ή μόνο μία αντιδημοφιλή ή λανθασμένη απόφαση, είναι η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου.

Υπάρχουν διαφορετικά θέματα που επηρέασαν περισσότερο ή λιγότερο την απόφαση των ψηφοφόρων να απέχουν από την εκλογική διαδικασία ή να μετακινηθούν σε μικρότερα κόμματα, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, άρα δεν υπάρχουν μονοδιάστατες απαντήσεις ή εύκολες λύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντίδραση δεν μπορεί να αργήσει αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εισέλθει σε κύκλο εσωστρέφειας.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook