Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

3
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, αποφυλακίζεται ο πρώην αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, καταδικασμένος για διεύθυνση για την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ, με ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Το δικαστικό συμβούλιο  αποφυλακίζει  τον Νίκο Μιχαλολιάκο με τους περιοριστικούς όρους, μεταξύ άλλων της απαγόρευσης εξόδου, της παραμονής σε συγκεκριμένο μέρος, της απαγόρευσης συνάντησης με συγκατηγορούμενούς του και άλλους.

Αρνητικός ο εισαγγελέας στην αποφυλάκισή του

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης, ότι τυπικά ο Νίκος Μιχαλολιάκος διέθετε τις προϋποθέσεις του νόμου για να βγει έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ωστόσο υπήρξε απόλυτος και αρνητικός για την αποφυλάκιση του, καθώς, όπως σημειώνεται στην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού, υπάρχουν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τις οποίες ο άλλοτε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος δεν πρέπει να αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισαγγελική πρόταση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι συντρέχουν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση υφ’όρον απόλυσης, πλην όμως αναφορικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προτείνει την απόρριψη της αίτησης, αξιολογώντας τη μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του αιτούντος, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από την οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας.

Αντίθετα το δικαστικό Συμβούλιο, που εξέτασε την αίτηση αποφυλάκισης, επισημαίνει στο βούλευμα του (121/2024), ότι τυχόν αμφιβολίες που μπορεί να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντος για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του.

Και αξιολογεί τη διαγωγή του θετικά, απορρίπτει την αρθρογραφία ως ένδειξη τέλεσης νέων παράνομων πράξεων, δέχεται δε την αίτηση και διατάζει την υφ’όρον απόλυση του αιτούντος, επιβάλλοντας:

– όρους απαγόρευσης εξόδου από την Π.Ε. Αττικής,
– εμφάνισης στο ΑΤ τόπου διαμονής (Πεύκη) μια φορά τον μήνα
– και μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία κρατήθηκε.

Κατά του βουλεύματος που κρίνει τη χορήγηση της υφ’ όρων απόλυσης επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος υπήρξε αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος από τη δεκαετία του 1980. Με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 2020 καταδίκασε σύσσωμη την ΚΟ του κόμματος ως εγκληματική οργάνωση, με τον ίδιο να είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός, γι αυτό και με ακόμη έξι άτομα καταδικάστηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο πρώτος που αποφυλακίζεται από την ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος. Στη φυλακή παραμένουν ο Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook