Πάνω από τους μισούς Ισραηλινούς είναι αντίθετοι με νέα επίθεση στο Ιράν.

4
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Jerusalem Post αποκαλύπτει πως οι Ισραηλινοί ζητούν από τον Νετανιάχου να «υπακούσει» τους συμμάχους του στη Δύση: Περισσότεροι από τους μισούν ζητούν να μην υπάρξει αντεπίθεση στο Ιράν προκειμένου να μην κλιμαθωκεί η κρίση

Τρεις στους τέσσερις Ισραηλινοί είναι αντίθετοι σε μια αντεπίθεση του Τελ Αβίβ στο Ιράν, εφόσον αυτή απειλεί να υπονομεύσει τη συμμαχία ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και αρκετών μετριοπαθών αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Η έρευνα – τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα στη Jerusalem Post – διεξήχθη από ομάδα τoυ Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και σε αυτή συμμετείχαν 1466 Ισραηλινοί, ηλικίας 18 και άνω, από διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Ερωτηθέντες για το αν πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου, το 52% απάντησε ότι είναι καλύτερα να μην απαντήσει προκειμένου να λήξει ο συναγερμός στη Μέση Ανατολή.

Το υπόλοιπο 48% απάντησε ότι το Τελ Αβίβ πρέπει να απαντήσει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι το τίμημα θα είναι η παράταση της τρέχουσας κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ θα πρέπει να απαντήσει, από αυτό το 48% ένα 25% υποστηρίζει μια στρατιωτική απάντηση και πάνω από το ένα τρίτο υποστηρίζει μια στρατηγική επιχείρηση για την εξάλειψη της πυρηνικής απειλής του Ιράν.

Στην ερώτηση αν η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ισχυρή σε σύγκριση με το Ιράν, το 46% των ερωτηθέντων Ισραηλινών απάντησε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ισχυρή. Από τους υπόλοιπους, οι μισοί υποστήριξαν πως η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αδύναμη ή απάντησε ούτε αδύναμη ούτε ισχυρή.

Οι Ισραηλινοί ζητούν από τον Νετανιάχου να «συντονιστεί» με τις ΗΠΑ

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εξέφρασαν την εκτίμηση πως το Τελ Αβίβ θα πρέπει να σεβαστεί τις αιτιάσεις των στρατιωτικών του συμμάχων – σε σύγκριση με ένα μόλις 12% που διατύπωσε αντίθετη άποψη.

Σχεδόν το 60% άλλωστε πιστεύει πως η αμερικανική βοήθεια στην απόκρουση της τελευταίας επίθεσης του Ιράν «υποχρεώνει» το Ισραήλ να συντονίσει τις πολιτικές ασφάλειας του με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι σύμμαχοι του Ισραήλ θα πρέπει να παίξουν  κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της ασφάλειας στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, έναντι του ενός τετάρτου των ερωτηθέντων που διαφωνούν. Σημειώνεται πως το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αρνήθηκε να απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook