Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή – Τα σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

3
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εξέλιξη της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή τα επόμενα 24ωρα, μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς αυτή την ώρα συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου/

Το Ισραήλ βρίσκεται αυτή τη στιγμή από τη μία έχει αναχαιτίσει το 99% των drone και των πυραύλων της Τεχεράνης, και από την άλλη να καλείται να απαντήσει στο δεδικασμένο της επίθεσης από το Ιράν για πρώτη φορά στην Ιστορία μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ δια των αξιωματούχων του έχει απειλήσει με απάντηση, ενώ η Τεχεράνη ξεκαθαρίζει πως στο πεδίο της επιθετικής δραστηριότητας δεν ετοιμάζει κάποια άλλη κίνηση, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο διάθεση αποκλιμάκωσης. Η διεθνής κοινότητα ωστόσο πιέζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να διατηρήσει την ψυχραιμία του με αποκορύφωμα την προειδοποίηση Μπάιντεν πως ναι μεν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ, αλλά όχι εάν αυτό περάσει στην επίθεση.

Από τις 15:30 το μεσημέρι της Κυριακής βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ προκειμένου να αποφασιστεί η απάντηση στην ιρανική επίθεση, η οποία ξεκίνησε περίπου στις 11 το βράδυ του Σαββάτου και κράτησε πέντε ώρες.

Διπλωματικός πυρετός

Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα την ώρα που εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης

Αυτή την ώρα ξεκινά η συνεδρίαση των G7 μέσω τηλεδιάσκεψης. Επιπλέον και εν αναμονή της απόφασης του Τελ Αβίβ για το πώς θα αντιδράσει στην εππίθεση του Ιράν, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως εντός της ημέρας όπως ανακοίνωσε η προεδρία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνεδρίαση αναμένεται να γίνει περί τις 16:30 (ώρα Νέας Υόρκης· 23:30 ώρα Ελλάδας).

Τα σενάρια που εξετάζονται

Την ίδια ώρα με ανάλυσή του το BBC επιχείρησε να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα του Ισραήλ και ποια θα είναι η εξέλιξη σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Σε κείμενο που υπογράφει ο Frank Garner, ειδικός ανταποκριτής για θέματα ασφάλειας του βρετανικού δικτύου. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, η επόμενη ημέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από όσα ζήσαμε τις τελευταίες ώρες. «Το Ισραήλ υποσχέθηκε “σημαντική απάντηση” στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει αυτή; Ο στρατός του Ισραήλ και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συζητούν ακριβώς αυτό», σημειώνει.

Όπως διευκρινίζει, οι πιο πιθανοί στόχοι θα είναι οι ιρανικές βάσεις που εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους, ωστόσο αναφέρει ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα και να πλήξει μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες καθώς και υλικές ζημιές».

«Το Ιράν τότε, αναμφίβολα, θα απαντούσε και πάλι, όπως έχει ορκιστεί να κάνει» τονίζει, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε τώρα στο “μεσαίο σκαλοπάτι”, όπως λέγεται, μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης». Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook