
Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και περιλαμβάνει το λογοτεχνικό και προσωπικό του αρχείο, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και έπιπλα


Τη συναρπαστική αυτή εμπειρία θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου οι επισκέπτες, κοινό αλλά και ερευνητές, χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο κατέχει το σύνολο του Καβαφικού αρχείου από το 2012, να δημιουργήσει έναν χώρο που θα προσφέρει ελεύθερη και ουσιαστική πρόσβαση στον ποιητικό λόγο αλλά και στην προσωπική ζωή του επιδραστικού ποιητή που συνεχίζει να αποτελεί βαθιά πηγή έμπνευσης μέχρι σήμερα, 160 ολόκληρα χρόνια μετά τη γέννησή του.

«Ο στόχος δεν είναι να γίνει ένα «μουσείο» Καβάφη, αλλά ο επισκέπτης να πάρει μια εικόνα του πνευματικού και υλικού βίου του ποιητή, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό και χωρίς ψεύτικους εντυπωσιασμούς» ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, σήμερα το μεσημέρι, οπότε άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το νέο αυτό πολιτιστικό κέντρο της πόλης.





Η αίθουσα του Αναγνωστηρίου είναι ένα ανεκτίμητο θησαυροφυλάκιο. Εκεί έχουν βρει μόνιμη στέγη πλέον το πλούσιο λογοτεχνικό αλλά και προσωπικό αρχείο του το οποίο αποτελείται από 2000 περίπου πολύτιμα τεκμήρια όπως χειρόγραφα ποιημάτων, αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες, σημειώσεις του αλλά και μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών. Στον ίδιο χώρο φιλοξενούνται δύο ενότητες έργων τέχνης στις οποίες ο Καβάφης παρουσιάζεται μέσα από τη ματιά σπουδαίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η Αλεξάνδρεια της εποχής του αποτυπώνεται μέσα από έργα που έχουν φιλοτεχνήσει σύγχρονοί του Αιγύπτιοι ζωγράφοι.


Στην περιήγηση στην αίθουσα «Η Αθήνα του Καβάφη» ο επισκέπτης συναντά τις σελίδες του ημερολογίου του ποιητή οι οποίες αναφέρονται στις επισκέψεις του στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και δεκάδες επιστολές και σημειώματα όπου σημαντικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων, οι Γρηγόριος Ξενόπουλος, Ίωνας Δραγούμης, το Άγγελος Σικελιανός, Ναπολέοντας Λαπαθιώτης εκφράζουν το απεριόριστο θαυμασμό τους προς τον ίδιο και το έργο του.

Μια σειρά από καλλιτεχνικές δράσεις θα πλαισιώνουν τα εγκαίνια του νέου χώρου ενώ την άνοιξη του 2024 θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της, αποκατεστημένη πλέον από το Ίδρυμα Ωνάση, η ιστορική οικεία του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια.









