Κασσελάκη, έλα με φόρα» -Το νέο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ

12

Τoν είπαν άβαταρ του Τσίπρα, μετεωρίτη, ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ, χομπίστα πολιτικό, φερέφωνο, φάρσα. Κι όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης έφερε μέσα σε τρεις εβδομάδες 40.000 νέα μέλη στο κόμμα και κατατρόπωσε ιστορικά στελέχη της Κουμουνδούρου, ενταφιάζοντας κομμουνιστικά ιδεώδη που το βάραιναν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φτάνει στο εκλογικό κέντρο. Τον πολιορκούν για μια selfie (oι δάφνες της εποχής), γονατίζει στο ένα πόδι και ψηφίζει. Σαν να έκανε πρόταση γάμου στον παραζαλισμένο ΣΥΡΙΖΑ, που του λείπει αφόρητα ο Αλέξης Τσίπρας, του λείπει η εξουσία. Σαρωτικά -πάνω από 45%- είπε «I do» στον αμερικανοτραφή, εφοπλιστή, απόδημο, μετεωρίτη που ήρθε από το πουθενά να εξοντώσει τους δεινόσαυρους του κόμματος, να πάρει ρεβάνς για τον Αλέξη Τσίπρα και να ενταφιάσει τα κομμουνιστικά ιδεώδη των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμπόδισαν να γίνει η σύγχρονη Αριστερά που όφειλε να είναι.

Από νωρίς το μεσημέρι η είδηση για την εγγραφή 40.000 νέων μελών ήταν το πιο δυνατό exit poll. Ήταν προφανές ότι όλα αυτά τα νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν για να στηρίξουν τον Κασσελάκη, να πυροδοτήσουν την ανατροπή. Πριν από οποιοδήποτε πολιτικό σχόλιο, όμως, αξίζει να σταθούμε στο ότι η επικράτηση Κασσελάκη με αυτόν τον σαρωτικό τρόπο χτύπησε στην καρδιά του κτήνους των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων. Ποιος είπε ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει ηγέτη κόμματος εξουσίας ομοφυλόφιλο; Ότι στην Ελλάδα η σεξουαλική ταυτότητα είναι το υπέρτατο ταμπού; Ξεπερνώντας την ανάγνωση του αποτελέσματος σε σχέση με τι προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η νίκη Κασσελάκη αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προοδευτικότητας, ισότητας και συμπερίληψης. Φτάνει στα γραφεία του μαζί με τον Τάιλερ, χαμογελούν, είναι δυνατοί.
Η ρεβάνς για τον Τσίπρα

«Για την πατρίδα. Για τον Αλέξη μας». Ο αντ’ αυτού, ο εκδικητής, ο τιμητής, ο τιμωρός Κασσελάκης. Ο άνθρωπος που θα… εξαφανίσει όσους υπονόμευσαν τον Τσίπρα, όσους τον οδήγησαν στην ταπεινωτική ήττα. Αυτούς που ο ίδιος ο Τσίπρας δεν κατόρθωσε, δεν είχε το θάρρος να απομακρύνει. Ο Κασσελάκης πήρε τη ρεβάνς για τον Τσίπρα και για το μεγάλο μέρος των πολιτών που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή πίστευε στον Αλέξη. Με τη φυγή του, τίποτα δεν έμεινε να τους συνδέει με το κόμμα.

«Ξεκαθάρισμα από την πρώτη μέρα, ξεκαθάρισμα», του λέει ψηφοφόρος την ώρα που μπαίνει στο εκλογικό τμήμα ο Κασσελάκης. Κι αυτός κουνάει το κεφάλι καταφατικά. Το ξεκαθάρισμα περιμένουν από αυτόν άμεσα. Κάποιοι λένε, βέβαια, ότι δεν είναι ο ήρωας, αλλά ο Δούρειος Ίππος για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Ότι αποχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός από το κόμμα προκειμένου να το «καθαρίσει» άλλος για λογαριασμό του και να επιστρέψει ο ίδιος. Η στάση του Πολάκη αποτελεί το βασικό επιχείρημα αυτής της άποψης.
Φασίνα και ξαράχνιασμα

Ο Νίκος Μωραΐτης το έθεσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο σε ένα tweet του, γράφοντας πάνω από την κοινή φωτογραφία Τσίπρα-Κασσελάκη: «Αύριο δεν ψηφίζουμε απλώς. Κάνουμε φασίνα, ξαράχνιασμα και αποπαρασίτωση». Προκάλεσε πυρετικό παραλήρημα σε γνωστούς οργισμένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που όλα αυτά τα χρόνια μιλούν με αντίστοιχες και χειρότερες εκφράσεις για τους ψηφοφόρους άλλων κομμάτων και δη της Νέας Δημοκρατίας. Με κατάρες και απειλές. Είναι διασκεδαστικό να βλέπεις τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν. Το οικοσύστημα αλλάζει ριζικά στον ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό φάνηκε το βράδυ της Κυριακής και θα ξεκαθαρίσει ήδη από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας με τη στάση των υποψηφίων, που θα πρέπει να συσπειρωθούν γύρω από την Αχτσιόγλου ή τον Κασσελάκη.
Τα ρευματικά των συνυποψηφίων

Με πολιτικά αρθριτικά και μάτια μυωπικά, οι περισσότεροι υποψήφιοι προσήλθαν να ψηφίσουν παγιδευμένοι στην εσωστρέφειά τους, στην ομφαλοσκόπηση, που αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι ως μέρος της μεγάλης πολιτικής σκηνής, αλλά ως έναν προσωπικό στόχο. Η Έφη Αχτσιόγλου, ως τις 27 Αυγούστου φαβορί για την προεδρία του κόμματος, μίλησε για μια σύγχρονη Αριστερά, ενώ ο Κασσελάκης για ένα κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές. Εμφάνιση πρωθυπουργική, ύφος πανηγυρικό σαν να ανέλαβε να κυβερνήσει τη χώρα. «Για την πατρίδα, για τον Αλέξη» η εξίσωση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτόν.
Αυτό που στερήθηκε το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την αυτοπεποίθηση του πρώτου, ήρθε να του το επιστρέψει ο Κασσελάκης. Η συναισθηματική ψήφος δεν είναι αμελητέα στην Ελλάδα. Όμως, η αύξηση των ψηφοφόρων, η μεγάλη προσέλευση στη χτυπημένη από τον «Ντάνιελ» Θεσσαλία, δείχνουν και τη συσπείρωση πολιτών από όλο το πολιτικό φάσμα γύρω από τον νεόφερτο, τον απρόσβλητο από τη νόσο της κομματικής καμαρίλας, τον αθώο σφαλμάτων νεόκοπο πολιτικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να νιώθει εξαιρετικά ανήσυχος για τον νέο ηγέτη-Μεσσία που του βγήκε μπροστά και γοητεύει τα πλήθη. Πείθει περισσότερο. Ένα παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνητικές θέσεις στο παρελθόν και με γλώσσα γνωστή, αταβιστική, θα τον διευκόλυνε. Ένας σούπερ σταρ θα τον κατατρόπωνε. Και ο Κασσελάκης έχει όλα τα μιντιακά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά ενός σούπερ σταρ.
Nεκρανάσταση ή αναγέννηση;

Το δίλημμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη μορφοποιηθεί από τους αναλυτές και τα ενεργά μέλη των κοινωνικών μέσων: Θα πάμε σε μια ανάσταση του βαλσαμωμένου κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως τον παραδοσιακό του ηγέτη, ή σε μια αναγέννηση, με νέα στοιχεία και στόχευση και τον Τσίπρα να ευλογεί σαν το Άγιο Πνεύμα;

Θα έχει ενδιαφέρον η στάση την οποία θα κρατήσουν ο Νίκος Παππάς -πληροφορίες τον θέλουν να… κοιτάζει προς τον Κασσελάκη-, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακόμα και ο Στέφανος Τζουμάκας του 1,5%, που δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους για τον νικητή του πρώτου γύρου των εκλογών. Όμως, καθοριστικός θα είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν ξανά στις κάλπες, από τους 146.000 που ψήφισαν σήμερα. Και είναι γνωστό πως ο αέρας του πρώτου φουντώνει τη φωτιά, δεν τη χαμηλώνει. Ενώ οι απογοητευμένοι, αυτοί που είδαν τους υποψηφίους του να ηττώνται -κατά κράτος-, θα έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να επιστρέψουν για να ψηφίσουν την Έφη Αχτσιόγλου. Οι 9 μονάδες που χωρίζουν το ντουέτο του πρώτου γύρου ενισχύουν αυτά τα αντανακλαστικά.

 

 

 

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook