Ένας γιγάντιος πλανήτης που δεν είχαμε ποτέ δει μέχρι σήμερα

2

Το ηλιακό μας σύστημα απαρτίζεται από πλήθος πραγμάτων. Υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος μετακινούμενων αντικειμένων, από πλανήτες και φεγγάρια μέχρι κομήτες και αστεροειδείς. Και κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα. Οι αστρονόμοι είχαν ανακαλύψει και τους οχτώ πλανήτες ήδη από το 1846.

nasa

Κάτι τέτοιο δεν έχει σταματήσει την εξερεύνηση για ακόμη περισσότερους. Όλα τα προηγούμενα 100 χρόνια, έχουμε ανακαλύψει λιγότερο μακρινά ουράνια σώματα που τα αποκαλούμε νανό πλανήτες, με τον Πλούτωνα να είναι ένας από αυτούς. Ωστόσο όμως οι αστρονόμοι θεωρούν ότι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε και έναν ένατο πλανήτη. Και ο λόγος, γιατί το ηλιακό μας σύστημα χωρίς αυτόν δεν έχει νόημα.

Κάθε αντικείμενο στο ηλιακό μας σύστημα περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Κάποια κινούνται γρήγορα και κάποια αργά, αλλά όλα κινούνται ακολουθώντας τους νόμους της βαρύτητας. Οτιδήποτε έχει μάζα έχει βαρύτητα.  Όσο βαρύτερο είναι κάτι, τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα έχει.

Η βαρύτητα ενός πλανήτη είναι τόσο μεγάλη που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα σώματα γύρω του. Αυτό είναι που ονομάζουμε βαρυτική έλξη. Η βαρυτική έλξη της Γης είναι αυτή που κρατάει τα πάντα στο έδαφος.

Επίσης, ο Ήλιος μας έχει τη μεγαλύτερη βαρυτική έλξη από κάθε άλλο αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα, αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος για τον οποίο οι πλανήτες περιφέρονται γύρω του.

Μετά από αυτή τη σύντομη κατανόηση της βαρυτικής έλξη, θα πρέπει να αναφέρουμε πως έχουμε τη μεγαλύτερη ένδειξη για έναν πιθανό Πλανήτη Εννέα. Όταν εξετάζουμε πραγματικά μακρινά αντικείμενα, όπως οι νάνοι πλανήτες πέρα από τον Πλούτωνα, διαπιστώνουμε ότι οι τροχιές τους είναι λίγο απροσδόκητες. Κινούνται σε πολύ μεγάλες ελλειπτικές (ωοειδείς) τροχιές,. Όταν οι αστρονόμοι μοντελοποιούν ποιες βαρυτικές δυνάμεις απαιτούνται για να κινούνται έτσι αυτά τα αντικείμενα, διαπιστώνουν ότι θα χρειαζόταν ένας πλανήτης με τουλάχιστον δεκαπλάσια μάζα από τη Γη για να το προκαλέσει αυτό.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη. Αλλά το ερώτημα είναι πού ακριβώς βρίσκεται αυτός ο πλανήτης; Με κάποιον τρόπο θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτές τις προβλέπεις και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να βρούμε τον πλανήτη Εννέα. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν εδώ και πολλά χρόνια ορατές αποδείξεις για αυτόν.

Με βάση τα υπολογιστικά μοντέλα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο πλανήτης αυτός βρίσκεται τουλάχιστον 20 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο από τον Ποσειδώνα. Προσπαθούν να τον εντοπίσουν, αναζητώντας το ηλιακό φως που μπορεί να αντανακλά, όπως ακριβώς η Σελήνη λάμπει από το  ηλιακό φως τη νύχτα.

Ωστόσο, επειδή αυτός βρίσκεται τόσο μακριά από τον Ήλιο, αναμένουμε ότι θα είναι πολύ αμυδρός και δύσκολα εντοπίζεται ακόμη και από τα καλύτερα τηλεσκόπια στη Γη. Επίσης, δεν μπορούμε να τον αναζητήσουμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Οι επιστήμονες, έχουν ιδιαίτερα στενά περιθώρια, όπου οι συνθήκες πρέπει να είναι ακριβώς κατάλληλες. Συγκεκριμένα, πρέπει να περιμένουν  μια νύχτα χωρίς Σελήνη κατά την οποία η θέση από την οποία παρατηρούν να είναι στραμμένη προς το σωστό μέρος του ουρανού. Το κυνήγι ωστόσο συνεχίζεται.

Πηγή: https://techmaniacs.gr/

Ακολουθήστε το Entospolis στο Facebook